Compania minieră de stat suedeză Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) a anunțat joi că a descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa.
Depozitul găsit chiar lângă o mină de fier din orașul Kiruna conține peste un milion de tone de oxizi de pământuri rare, scrie Reuters.
Mineralele de pământ rare sunt esențiale pentru multe procese de producție de înaltă tehnologie și sunt utilizate la vehicule electrice, turbine eoliene, sisteme electronice portabile, microfoane și difuzoare.
„Aceasta este o veste bună nu numai pentru LKAB, regiunea și poporul suedez, ci și pentru întreaga Europă și pentru climă. Este vorba despre cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa şi ar putea deveni un element de bază important în producţia de materii prime critice, absolut cruciale în tranziţia verde”, a declarat directorul general al LKAB, Jan Mostrom, într-un comunicat.
În prezent, zăcămintele de pământuri rare nu sunt exploatate în Europa, lăsând regiunea să depindă de importurile din alte părți, în timp ce se așteaptă ca cererea să crească în următorii ani.
„Independența UE față de Rusia și China va începe în mină”, a declarat ministrul Energiei, Afacerilor și Industriei, Ebba Busch. Suedia deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene.
Comisia Europeană consideră pământurile rare ca fiind printre cele mai critice resurse pentru regiune. Marea majoritate a pământurilor rare sunt exploatate în prezent în China.
Totuși, drumul către exploatarea zăcământului din Suedia este unul lung.
LKAB a declarat că intenționează să depună o cerere pentru o concesiune de exploatare în 2023, dar a adăugat că va dura cel puțin 10-15 ani până când ar putea începe să exploateze zăcământul și să fie expediat pe piață.