Erdogan anunță că zăcământul de gaze descoperit de Turcia în Marea Neagră e mult mai mare decât s-a crezut inițial

Erdogan anunță că zăcământul de gaze descoperit de Turcia în Marea Neagră e mult mai mare decât s-a crezut inițial

Președintele Turciei, Recep Taypp Erdogan susține că rezerva de gaze naturale din Marea Neagră e chiar mai mare decât a anunțat în luna august.

La acel moment, Erdogan spusese că Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ de gaze din istoria sa. Acesta înmagazina – potrivit lui Erdogan – circa 320 de miliarde de metri cubi.

Acum, președintele spune că zăcământul e, de fapt, mult mai mare. Mai exact, ar avea aproximativ 405 miliarde de metri cubi de gaz, cu 85 de miliarde de metri mai mult decât se crezuse inițial, transmite Reuters.

ADVERTISING

Potrivit lui Erdogan, gazele se află în nordul coastei turce de la Marea Neagră, la aproximativ 100 de mile de mal.

Șeful statului turc a făcut declarații la bordul navei Fatih, cea care a descoperit zăcământul. A fost construită pentru foraj ultra adânc și e deținută de Turkish Petroleum Corporation.

Pentru a descoperi zăcământul anunțat de Erdogan, Faith a forat până la peste 4700 de metri.

În perioada următoare, nava se va întoarce la mal pentru operațiuni de întreținere și apoi va pleca să foreze în alt loc din același perimetru.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, potrivit președintelui turc, o altă navă de foraj numită Kanuni va ieși pe mare ca să foreze.

Uriașa cantitate de gaz descoperită în Marea Neagră ar putea da Turciei un avantaj enorm și i-ar reduce dependența de resurse naturale față de state ca Rusia și Azerbadjan.

Dar pentru ca asta să se întâmple, zăcământul trebuie să îndeplinească niște condiții pentru a putea fi exploatat comercial.

Turcia apreciază că va putea extrage gazul și că ar putea aduce la țărm primele cantități în 2023 și că apoi ar extrage cam 15 miliarde de metri cubi anual.

ADVERTISING

Turcia exportează petrol și gaze și în Marea Mediterană, în zone disputate cu Grecia și Cipru. Recent, între cele două state s-au iscat tensiuni din această cauză.

Grecia și Cipru au cerut o poziție mai fermă a UE în această chestiune (de la care așteaptă susținere). În replică, Erdogan a spus că UE a ajuns ”captivă” a Greciei și Ciprului.

Citește și Ahmet Altan, scriitorul pe care Erdogan refuză să îl elibereze. Putea Europa să facă mai mult?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇