Un zăcământ uriaș de pământuri rare a fost descoperit pe fundul mării

Un zăcământ uriaș de pământuri rare a fost descoperit pe fundul mării
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O cantitate imensă de metale și minerale, de la cupru până la pământuri rare, se află pe fundul mării, în platforma continentală extinsă a Norvegiei, indică un studiu de prospectare. Noile resurse sunt foarte căutate pentru rolul lor în tranziția către o economie ecologică.

Zăcământul, care se întinde în zone din Marea Norvegiei și Marea Groenlandei, include 38 de milioane de tone de cupru, aproape dublu față de volumul extras în fiecare an la nivel global, și 45 de milioane de tone de zinc acumulate în sulfuri polimetalice, relatează CNN.

ADVERTISING

Sulfurile se găsesc de-a lungul crestei scoarței subacvatice, unde magma din mantaua Pământului ajunge la fundul mării, la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri.

Printre metalele detectate pe fundul mării în zona studiată se numără și magneziul, niobiul, cobatul și pământurile rare, incluse pe lista de minerale critice a Comisiei Europene, a transmis într-un comunicat Directoratul Norvegian Petrolier (NPD), care a realizat studiul de prospectare.

Se estimează că aproximativ 24 de milioane de tone de magneziu și 3,1 milioane de tone de cobalt se află în cruste de mangan formate pe roca de bază de-a lungul a milioane de ani, precum și 1,7 milioane de tone de ceriu, un element de pământ rar folosit în obținerea aliajelor.

ADVERTISING

Norvegia, un exportator important de petrol și gaze naturale, analizează acum deschiderea zonelor offshore pentru minerit de adâncime, un proces care necesită aprobarea Parlamentului și a stârnit preocupări cu privire la protejarea mediului.

Crustele de mangan conțin și alți oxizi de pământuri rare, precum neodim, ytriu și disprosiu. Foarte costisitoare, mineralele rare precum neodimul și disprosiul sunt extrem de importante pentru magneții din turbinele eoliene și pentru motoarele vehiculelor electrice, se arată în comunicatul citat.

ADVERTISING

Grupurile ecologiste au cerut ca Norvegia să amâne deschiderea exploatării maritime până la efectuarea mai multor studii care să arate impactul activității extractive asupra vieţii acvatice. Numeroși cercetători au avertizat că extracția maritimă de mare adâncime ar putea implicații uriașe și ireversibile pentru ecosistemul fragil.

Autoritatea Internațională pentru Fundul Mărilor, organismul afiliat la ONU care supraveghează sectorul minier de adâncime, urmează să anunțe în iulie reglementări pentru această activitate în curs de dezvoltare.

NPD a transmis că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili volumul de pământuri rare care poate fi extras cu un impact acceptabil asupra mediului.

În urmă cu două săptămâni, compania minieră de stat suedeză Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) a anunțat că a descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa. Depozitul depistat lângă o mină de fier din orașul Kiruna conține peste un milion de tone de oxizi de pământuri rare.

Piața pământurilor rare este dominată de China. Niciunul dintre aceste elemente prețioase nu este extras în Europa, iar continentul este dependent de importuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇