ÎPS Teodosie câștigă procesul cu universitatea și se întoarce la catedră

ÎPS Teodosie câștigă procesul cu universitatea și se întoarce la catedră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a câștigat, joi, procesul cu Universitatea Ovidius din Constanța și se poate întoarce ca profesor titular.

Arhiepiscopul nu mai putea preda, pentru că a împlinit vârsta de pensionare şi universitatea a decis că e cazul să renunţe la serviciile sale.

El a contestat hotărârea Senatului Universității și, după decizia de joi dată de Curtea de Apel Constanţa, se poate întoarce imediat la catedră.

În luna martie a anului trecut, Tribunalul Constanţa decisese să respingă ca neîntemeiată acţiunea arhiepiscopului, dar decizia nu era definitivă.  Aceasta însă este.

ÎPS Teodosie a declarat, joi seara, că judecătorii au avut discernământ. 

ADVERTISING

“Încă o dată s-a dovedit că Justiţia poate fi justă pentru că nu doar avocaţii, ci judecătorii au avut discernământ şi au judecat firesc. Eu după ce am primit această sancţiune a spune să nu mai predau pentru că pentru un ierarh care e profesor predarea este esenţială, eu port grijă de toţi din Arhiepiscopie, şi mai ales de dascălii şi studenţii din Facultatea de Teologie, să fiu împiedicat să îmi exercit această misiune a fost ceva nefiresc”, a afirmat ÎPS Teodosie, citat de News.ro. 

Avocatul arhiepiscopului Tomisului, Adrian Cuculis, spune că sentința reprezintă întoarcerea la catedră a ÎPS Teodosie ca profesor titular. 

ADVERTISING

„De astăzi ÎPS Teodosie redevine profesor titular, asta după ce Senatul îi respinsese cererea, având în vedere vârsta de pensionare. Pe fond, acțiunea s-a respins, iar în recurs ÎPS a câștigat”, susţine Adrian Cuculis, citat de Mediafax.

Cum a fost pensionat forţat

Universitatea Ovidius a abrogat metodologia prevăzută de legislație care ar fi permis prelungirea contractului lui Teodosie. Senatul instituției a decis ca toți cei care împlinesc vârsta de 65 de ani sa iasă la pensie, iar arhiepiscopul Tomisului a împlinit această vârstă pe 12 decembrie 2021.

ÎPS Teodosie s-a consultat cu specialişti din Ministerul Educaţiei în această privinţă. 

ADVERTISING

“M-am adresat întâi specialiştilor din Ministerul Educaţiei, care s-au interesat şi au spus că este o mare lipsă, nu au prezentat nicio metodologie. În fiecare an se făcuseră prelungiri şi aveau şi metodologie. Anul în care am fost pensionat nu a mai fost nici metodologie şi atunci specialiştii de la minister mi-au spus că este ceva tendenţios.

De aceea, dacă vreţi să predaţi mai departe, Justiţia vă va apăra şi vă va da dreptul. Au avut dreptate acei specialişti şi le mulţumesc. Fără să îmi spună ei, nu aş fi pornit această acţiune. S-au mirat şi ei cum de nu există metodologie pentru că e deja tendenţios, în fiecare an a fost, în anul acela nu a fost.

Şi atunci eu le mulţumesc şi avocaţilor şi mai ales judecătorilor, s-au dovedit de fiecare dată oameni drepţi care au conştiinţă şi judecă după această conştienţă. Sunt bucuros că pot să merg să predau ca titular, aşa mi s-a transmis, iar domnul avocat m-a sunat: gata, de acum sunteţi titular. În primul an, am predat fără nicio plată, nici măcar plata cu ora, doar la doctorat. Un alt abuz, nu am fost admis nici la plata cu ora”, a transmis arhiepiscopul Tomisului. 

Cât câştiga la facultate

Teodosie a fost decanul Facultății de Teologie timp de 14 ani, până în 2016. El conducea și Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea ”Ovidius” și Patriarhia a acuzat chiar plagiate și numeroase probleme aici.

ÎPS Teodosie a câştigat în anul 2020, conform declaraţiei de avere, suma de 158.129 de lei/an, adică 13.177 de lei/lunar ca director de Şcoală Doctorală şi profesor de Teologie la Universitatea Ovidius din Constanţa.

La aceşti bani se adaugă şi salariul de arhiepiscop (176.304 de lei, în anul 2020) plătit de statul român, scrie Adevărul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇