Iohannis: Scutul antirachetă are numai rol defensiv. Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu el (Video)

Iohannis: Scutul antirachetă are numai rol defensiv. Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu el (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, luni, că scutul antirachetă are numai rol defensiv și că țara noastră nu intenționează să atacepe nimeni.

„Acest scut este de multe ori adus în discuţie de Rusia, însă cred că este bine-venită şi această discuţie pentru a reitera că acest scut este unul pur defensiv, inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv.

Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâţi să apărăm naţiunile noastre, statele noastre şi de aceea am acceptat la vremea respectivă instalarea unei componente a acestui scut şi în România", a spus Iohannis la finalul summitului NATO de la Bruxelles.

ADVERTISING

El a fost întrebat despre declaraţia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a arătat că va discuta la Geneva cu omologul său american, Joe Biden, despre situaţia României şi a Poloniei, unde sunt amplasate sistemele scutului antirachetă.

Chestionat în ce măsură România discută cu Rusia, el a răspuns: "Noi discutăm toate aceste chestiuni în formatele din care suntem parte fiindcă aşa este corect".

De asemenea, şeful statului a subliniat că interesul României este să aibă o prezenţă aliată foarte solidă pe teritoriul său.

ADVERTISING

"Aţi văzut cu siguranţă că împreună cu SUA lucrăm foarte bine şi orice întărire a acestei prezenţe este bine-venită pentru noi, dar întărirea NATO în ansamblu este o veste extraordinar de bună pentru România şi pentru români fiindcă în acest fel se garantează securitatea României şi a fiecărui român în parte", a afirmat preşedintele Iohannis.

Declarații de presă susținute la finalul Summitul NATO

Citește și: Cât de periculoase sunt șicanele Rusiei în Marea Neagră și ce-ar trebui să facă România

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇