Întâmplare şocantă într-o maternitate din Bucureşti: Un bebeluş a scăpat după ce ar fi fost aruncat la gunoi, într-o pungă legată. Rafila nu ştie dacă copilul era "viabil"

Întâmplare şocantă într-o maternitate din Bucureşti: Un bebeluş a scăpat după ce ar fi fost aruncat la gunoi, într-o pungă legată. Rafila nu ştie dacă copilul era "viabil"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un medic de la Maternitatea Polizu din Bucureşti este acuzat că ar fi lăsat copii născuţi prematur să moară.

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu – Rusescu” anunţă că la acest spital au loc „mai multe controale ale instituţiilor statului” cu privire la activitatea medicului Florian Robe.

Avocatul Adrian Cuculis afirmă că acesta este acuzat de tentativă la omor calificat prin cruzimi şi că e audiat vineri la Parchetul Bucureşti.

Avocatul susţine că acuzaţiile la adresa medicului au fost aduse în baza unor filmări prin care „s-a refăcut filmul ororilor”, el anunţând că un copil aruncat la gunoi, într-o pungă legată, a reuşit să scape. 

„Cele explicate mai sus şi care sunt extrem de precise au fost şi filmate şi pe baza filmărilor s -a refăcut filmul ororilor. De asemenea, toate actele întocmite pentru mortul viu, adică copilul care a scăpat cumva dintr-o pungă legată la gură ca să se asfixieze şi să moară, au fost făcute în fals. Este începutul poveştii şi probabil că vor ieşi la iveală şi alţi părinţi care nu ştiu ce s-a întâmplat cu copiii lor”, precizează Cuculis.

ADVERTISING

Conform avocatului, din declaraţiile date de asistente şi cadre medicale din spital, medicul Florian Robe îşi făcuse „o practică” din a-i trata astfel pe copiii născuţi prematur. 

Ulterior, și Parchetul Tribunalului Bucureşti a venit cu precizări.

„În urma unei plângeri penale formulate în anul 2022, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale şi, ulterior, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie din cadrul Maternităţii Polizu sub aspectul săvârşirii de tentativă de omor califica.

Cel din urmă a declarat naşterea ca fiind un avort spontan al unui produs de concepţie de sex feminin fără semne de viabilitate. Deşi semnele de viabilitate erau evidente şi i-au fost semnalate de personalul medical care a intrat în contact cu nou-născutul, medicul a refuzat nejustificat, timp de peste 12 ore, să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale”, scrie în comunicatul procurorilor.

Mărturia tatălui unui copil declarat mort la naştere

Tatăl unui copil care a fost considerat mort la naştere şi ”aruncat într-o tavă”, de către medicul Florian Robe, a povestit trauma prin care a trecut familia sa. Bebeluşul a supravieţuit, deşi nu i-a fost acordat niciun fel de asistenţă medicală.

ADVERTISING

Bărbatul de 35 de ani a povestit că, în 24 aprilie 2019, soţia sa a avut complicaţii la naştere, iar medicii din Piteşti au trimis-o de urgenţă la maternitatea Polizu,  recomandându-l pe medicul Florian Robe. 

Iată relatarea tatălui:

„Am ajuns acolo şi domnul doctor ne-a garantat că va face tot posibilul ca copilul să supravieţuiască. (...) A consultat-o pe soţie şi a zis că nu mai are lichid, că a pierdut lichidul pe drum. Au internat-o pe soţie, era pe 22.

Pe 24 s-a pornit hemoragie şi domnul doctor a spus că nu mai poate face absolut nimic, că pe primul loc este mămica, să o salvăm -  asta e ce mi-a spus mie – şi că să stăm liniştiţi că suntem tineri şi vom face alt copil, nu e asta o problemă.

I-a făcut nişte injecţii de dilatare la soţie, ca să avorteze, nu a adus-o în sala de operaţii, a dus-o în cabinet la asistente, la salon unde era soţia internată. A născut, i-a spus că copilul este mort, a pus-o să semneze un act de deces că copilul este mort, a luat-o (pe fetiţa nou-născută - n.red.) pur şi simplu şi a aruncat-o într-o tăviţă.

Nici nu i-a acordat primul ajutor, normal trebuia să-i acorde primul ajutor de resuscitare, pur şi simplu a luat-o şi a aruncat-o într-o tăviţă".

ADVERTISING

A doua zi, după schimbarea turei, o asistentă a mers la soţia sa şi a întrebat-o dacă vrea să trimită acasă corpul bebeluşului sau dacă doreşte să-l ducă la anatomie patologică, pentru a stabili cauza morţii. 

„Soţia a spus că vrea să vadă cauza pentru care s-a întâmplat nenorocirea. În momentul ăla s-a dus asistenta la... probabil că acolo au o camera frigorifică, s-a dus în camera frigorifică şi din greşeală a lovit cu piciorul într-un sac.

Şi în momentul în care a dat cu piciorul în sac copilul a început să plângă în sac. Bineînţeles că nu i-a venit să creadă şi a mai dat o dată, la fel a început să plângă copilul în sac.

Când l-a scos din sac – când povestesc asta mă răscoleşte - era băgată într-o caserolă cu capac şi a scos-o din caserolă şi fata atunci a început să respire”, mai povesteşte bărbatul. 

El susţine că în acel moment a sunat la şefa de la neonatologie căreia i-a povestit ce s-a întâmplat, iar aceasta ar fi replicat: „Tot el?”. 

Bărbatul a spus că ştie aceste detalii chiar de la asistenta care a găsit copila. 

„Ne-a povestit toate întâmplările pentru că ea a zis că nu mai poate ţine acest secret faţă de noi şi trebuie să ne spună tot adevărul şi să mergem mai departe, dacă putem”, adaugă bărbatul. 

De asemenea, a menţionat că şi el şi soţia sa au dat declaraţii la Parchet şi că aşteaptă „să se facă dreptate şi domnul doctor să nu mai profeseze” ca să nu li se întâmple şi altora.

Rafila: Înţeleg că era un copil prematur. Nu ştiu dacă era viabil

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că fac verificări reprezentanţii Inspecţiei Sanitare, MS şi Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, însă nu poate fi interveni în cadrul anchetei penale desfăşurate de către procurori.

„Inspecţia Sanitară este acolo, atât colegi de la Ministerul Sănătăţii, cât şi de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Am verificat, nu este un caz nou, este un caz de acum trei ani, din anul 2019. Este o anchetă penală în curs.

Nu putem să intervenim în niciun fel în cadrul acestei anchete. E o situaţie de acum trei ani. Rămâne să fie clarificată.

Înţeleg că era un copil prematur. Nu ştiu dacă era sau nu era viabil. Lucrul acesta îl va stabili ancheta care se află în derulare”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, la Antena3. 

El a mai spus că cei de la Inspecţia Sanitară nu fac anchete, ci evaluează modul în care au fost acordate îngrijirile medicale, dacă acestea au respectat sau nu condiţiile igienico-sanitare.

„Sunt colegi de la Inspecţia Sanitară, dar nu face anchete. Evaluează modul în care se acordă îngrijirile de natură medicală, dacă se respectă condiţiile igienico-sanitare. Nu putem să facem anchetă la Ministerul Sănătăţii. Este o situaţie care a avut loc acum trei ani. Deci nu putem să verificăm decât situaţia actuală, nu ceea ce a fost acum trei ani”, a completat ministrul Sănătăţii.

Intervine şi Colegiul Medicilor

Colegiul Medicilor Bucureşti s-a autosesizat şi a declanşat o cercetare disciplinară, vineri, ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la cazul medicului Florian Robe.

”Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti afirmă CATEGORIC că o astfel de situaţie, presupunând că se confirmă ca urmare a anchetei, este INADMISIBILĂ.  Trebuie, însă, înainte de orice afirmaţie, aşteptat REZULTATUL OFICIAL al anchetei autorităţilor competente.

Precizăm că la Colegiu, până în prezent, nu este înregistrată o sesizare pe marginea acestui caz", a transmis medicul Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

Poziţia maternităţii

Managerul maternităţii Polizu, Oana Toader, anunţă că spitalul va exprima un punct de vedere cu privire la controalele făcute de instituţii ale statului şi care vizează activitatea medicului Florian Robe abia după încheierea anchetei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇