Omul de afaceri Cornel Dinicu, patronul de facto al pensiunii Ferma Dacilor, care este arestat preventiv, a făcut o plângere penală în urma incendiului soldat cu moartea a opt persoane.
Așa susține avocatul său, Iancu Toader, care mai precizează că între reprezentanţii pensiunii de la Tohani şi compania de electricitate a existat o corespondenţă bogată, însă documentele ar fi dispărut în incendiu.
Asta în condițiile în care procurorii care instrumentează cazul au susținut că pensiunea a funcționat prin încălcarea sistematică a legii.
Iar șansele ca victimele incendiului de la Ferma Dacilor să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea unei unități turistice.
DE CE A FĂCUT CORNEL DINICU O PLÂNGERE PENALĂ
„Domnul Dinicu a formulat şi dânsul o plângere penală, evident, se va constitui şi parte vătămată, pentru a putea, în primul rând – şi aceasta a fost şi o strategie de-a noastră, în apărare - pentru a putea avea acces şi la materialul dosarului, pentru că nu avem nici acum acest acces, subsumat acestei credinţe legitime că este o mână criminală şi pentru a se cerceta, evident, în amănunt, toate aceste aspecte pe care dânsul le-a semnalat şi pe care nu... nu ştiu, nu s-a voit să se aducă în spaţul public”, a afirmat avocatul sâmbătă, la Antena 3, transmite News.ro.
Întrebat împotriva cui se îndreaptă clientul său, în contextul în care se consideră parte vătămată, avocatul Iancu Toader a făcut referire la compania furnizoare de energie electrică.
„Dânsul mai are, anterior, nişte plângeri şi nişte sesizări cărora nu li s-a dat curs. Există o corespondenţă bogată, încercăm acum să o refacem, pentru că ştiţi, acum, din cauza acestui incident, s-au pierdut foarte documente, care atestă această corespondenţă cu autorităţile făcută de domnul Dinicu şi cred că va fi relevantă prin prisma lipsei de diligenţă”, adaugă avocatul.
Întrebat daca Dinicu a denunţat sau a reclamat pe cineva, în încercarea de a se disculpa în dosar, apărătorul omului de afaceri a răspuns negativ.
ANRE CONFIRMĂ CĂ PENSIUNEA ”FERMA DACILOR” ERA BRANȘATĂ ILEGAL LA ELECTRICITATE
Instalațiile de electricitate erau subdimensionate la pensiunea „Ferma Dacilor”, a precizat George Niculescu, Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o intervenție la postul B1TV.
Instituția a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii cu privire la fluctuațiile de tensiune în rețea, în luna mai a anului trecut. Niculescu spune că, pentru clarificarea situației, s-a solicitat distribuitorului de energie din zonă – Distribuție Energie Electrică România (DEER, fosta Electrica Distribuție), să investigheze acest aspect.
DEER a descoperit că pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, având aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, a precizat președintele ANRE.
„Operatorul de distribuție, din informațiile pe care le am, a trimis agentului economic și o soluție pentru racordarea întregii pensiuni la un post de transformare, care ar fi implicat o investiție mai mare din partea consumatorului, din partea agentului economic, investiție care nu s-a făcut, rămânând, înțeleg, branșat la aceeași sursă, așa cum era trecut în avizul de racordare, repet, pentru o pompă de apă”, a mai spus șeful ANRE, la B1.
“Aceste aspecte reprezintă o neconcordanță gravă între nevoile reale ale pensiunii și soluțiile furnizate, întrucât pentru a acoperi integral necesarul de consum al obiectivului era necesar un post de transformare”, a subliniat Niculescu.
CORNEL DINICU A CONTESTAT DECIZIA DE ARESTARE PREVENTIVĂ
Contestaţiile depuse de Cornel Dinicu, Adrian Ristin şi Adelina Ilie la decizia Judecătoriei Ploieşti de emitere a unor mandate de arestare pe numele lor, în dosarul deschis în urma incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor, vor fi judecate la Tribunalul Prahova.
Instanţa a stabilit termen data de 9 ianuarie în acest dosar. Cornel Dinicu, cel care a înfiinţat Ferma Dacilor şi care deţine, în fapt, complexul turistic, este arestat preventiv, în timp ce administratorii din acte, Adrian Ristin şi Adelina Ilie, se află în arest la domiciliu.
Cei trei sunt acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru în dosarul care vizează incendiul produs în a doua zi de Crăciun, în care opt oameni, între care trei minori, au murit carbonizaţi.
În context, avocatul lui Cornel Dinicu este de părere că în cazul clientului său, arestat preventiv în urma incendiului de la complexul turistic Ferma Dacilor, este vorba despre o „anatemizare” şi crede că acestuia „i se pune în cârcă toată această rezoluţie infracţională”.
Iancu Toader cataloghează drept „puerile” susţinerile procurorilor conform cărora Dinicu este un pericol public şi prin arestarea lui trebuie dat un exemplu opiniei publice. „Noi nu judecăm emoţional, nici pentru opinia publică”, mai spune avocatul.
A FOST IDENTIFICATĂ CEA DE-A OPTA VICTIMĂ A INCENDIULUI DE LA FERMA DACILOR
Vineri, a fost confirmată și identitatea celei de-a opta victime, anume Petru Ene, în vârstă de 11 ani, susțin surse apropiate anchetei, citate de News.ro.
Tatăl său, Lucian Ene, şi fratele Luca Ene, au murit şi ei în incendiu. Singurii membri ai familiei care au supravieţuit sunt mama şi Matei, fratele geamăn al lui Luca, ei suferind arsuri la nivelul feţei şi braţelor.
Astfel, lista completă a victimelor este: Ene Petru, Ene Luca, Dinicu Victor (toţi trei minori), Lucian Ene, Gavrilă Anca, Marinescu Adrian, Băiceanu Vlad, Andrei Niţescu, potrivit Observator News.
Victimele au fost identificate pe baza probelor ADN.