Rămăşiţele celei de-a opta victime a incendiului de la Ferma Dacilor, din judeţul Prahova, au fost identificate. Acestea aparţin fiului de 11 ani lui Lucian Ene, apropiat al patronului pensiunii. Lucian Ene şi încă unul dintre fiii săi, au decedat şi ei în incendiu. Totodată, Tribunalul Prahova a stabilit pentru 9 ianuarie termenul la care va fi judecată contestaţia la deciziile privind arestarea depuse de Cornel Dinicu şi de cei doi administratori înscriși în actele societăţii comerciale care deţinea pensiunea.
UPDATE 11:34 – Contestaţiile depuse de Cornel Dinicu, Adrian Ristin şi Adelina Ilie la decizia Judecătoriei Ploieşti de emitere a unor mandate de arestare pe numele lor, în dosarul deschis în urma incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor, vor fi judecate la Tribunalul Prahova.
Instanţa a stabilit termen data de 9 ianuarie în acest dosar. Cornel Dinicu, cel care a înfiinţat Ferma Dacilor şi care deţine, în fapt, complexul turistic, este arestat preventiv, în timp ce administratorii din acte, Adrian Ristin şi Adelina Ilie, se află în arest la domiciliu.
Cei trei sunt acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru în dosarul care vizează incendiul produs în a doua zi de Crăciun, în care opt oameni, între care trei minori, au murit carbonizaţi.
A FOST IDENTIFICATĂ CEA DE-A OPTA VICTIMĂ A INCENDIULUI DE LA FERMA DACILOR
”Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului au mai fost identificate mai multe fragmente osoase, şi cu privire la acestea fiind dispusă efectuarea unei expertize genetice judiciare, în prezent nefinalizată”, anunţau procurorii la sfârşitul anului trecut.
Vineri, a fost confirmată identitatea celei de a opta victime, Petru Ene, în vârstă de 11 ani, afirmă surse apropiate anchetei, citate de News.ro. Tatăl său, Lucian Ene, şi fratele Luca Ene, au murit şi ei în incendiu. Singurii membri ai familiei care au supravieţuit sunt mama şi Matei, fratele geamăn al lui Luca, ei suferind arsuri la nivelul feţei şi braţelor.
Astfel, lista completă a victimelor este: Ene Petru, Ene Luca, Dinicu Victor (toţi trei minori), Lucian Ene, Gavrilă Anca, Marinescu Adrian, Băiceanu Vlad, Andrei Niţescu, potrivit Observator News.
Victimele au fost identificate pe baza probelor ADN.
La puţin timp după incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, Matei Ene a transmis un mesaj emoţionant pe reţelele de sociale: ”Mi-aş fi dat viaţa pentru voi”. ”Tata, ai fost eroul meu”, scrie băiatul, care lăsa de înţeles că a încercat să ia după el unul dintre fraţi, însă acesta nu l-a urmat.
”Tata, ai fost eroul meu, eşti exemplu meu în viaţă, nu îmi vine să cred ca ai plecat aşa repede din viaţa mea, nu îmi văd viaţa fără tine. Petru, te iubesc nespus de mult, eşti frăţiorul meu şi mereu vei fi, eşti puterea mea şi sufletul meu. Luca, eşti geamănul meu, te iubesc cel mai mult, o parte din mine a murit odată cu tine, ţi-am zis sa vii după mine, nu înţeleg de ce te-ai oprit… M-aţi lăsat singur cu mama, o să am grija de ea, vă promit. Sunteţi familia mea şi va iubesc infinit, mi-as fi dat viaţa pentru voi. Drum lin către ceruri îngerii mei!”, scrie tânărul pe Facebook.
”Comunitatea Şcolii Gimnaziale "Vasile Alecsandri" este profund îndurerată să anunţe trecerea tragică în nefiinţă a fostului nostru elev, Luca Ene, şi a fratelui său mai mic, Petru Ene, elev în clasa a V-a B. Luca şi Petru au fost lumini strălucitoare în familia noastră şcolară. Vieţile lor au fost curmate tragic în incendiul devastator de la Ferma Dacilor, localitatea Tohani, judeţul Prahova. Într-un act de curaj şi iubire profundă, tatăl lor şi-a sacrificat viaţa încercând să-i salveze”, anunţa recent scoala la care învăţau cei doi copii decedaţi.
Cornel Dinicu, cel care administra Ferma Dacilor, se află, de miercuri seară, în arest preventiv, în timp ce ceilalţi doi administratori în acte ai firmei, Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit mandate de arest la domiciliu. Toţi trei au contestat măsurile preventive care îi vizează.
ANRE CONFIRMĂ CĂ PENSIUNEA ”FERMA DACILOR” ERA BRANȘATĂ ILEGAL LA ELECTRICITATE
Instalațiile de electricitate erau subdimensionate la pensiunea „Ferma Dacilor”, a precizat George Niculescu, Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o intervenție la postul B1TV.
Instituția a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii cu privire la fluctuațiile de tensiune în rețea, în luna mai a anului trecut. Niculescu spune că, pentru clarificarea situației, s-a solicitat distribuitorului de energie din zonă – Distribuție Energie Electrică România (DEER, fosta Electrica Distribuție), să investigheze acest aspect.
DEER a descoperit că pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, având aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, a precizat președintele ANRE.
„Operatorul de distribuție, din informațiile pe care le am, a trimis agentului economic și o soluție pentru racordarea întregii pensiuni la un post de transformare, care ar fi implicat o investiție mai mare din partea consumatorului, din partea agentului economic, investiție care nu s-a făcut, rămânând, înțeleg, branșat la aceeași sursă, așa cum era trecut în avizul de racordare, repet, pentru o pompă de apă”, a mai spus șeful ANRE, la B1.
“Aceste aspecte reprezintă o neconcordanță gravă între nevoile reale ale pensiunii și soluțiile furnizate, întrucât pentru a acoperi integral necesarul de consum al obiectivului era necesar un post de transformare”, a subliniat Niculescu, adăugând că “tragedia de la această pensiune a distrus familii și a luat vieți, sens în care adevărul trebuie să iasă la iveală, iar vinovații trebuie să plătească”.