”Homofobie la Primărie!” Protest la uşa lui Nicușor Dan, dupa ce PMB a pus beţe în roate paradei gay, dar a autorizat ”marșul fascist” al Noii Drepte - UPDATE: PMB invită la noi discuții

”Homofobie la Primărie!” Protest la uşa lui Nicușor Dan, dupa ce PMB a pus beţe în roate paradei gay, dar a autorizat ”marșul fascist” al Noii Drepte - UPDATE: PMB invită la noi discuții

Zeci de persoane s-au strâns, vineri, în fața Primăriei Capitalei, după ce instituția condusă de Nicușor Dan a refuzat autorizarea „Marșului Bucharest PRIDE”, motivând, printre altele, că se suprapune cu proiectul ”Străzi deschise”, dar și cu un miting organizat de Noua Dreaptă.

UPDATE 18:30 – Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a invitat reprezentanții Asociației ACCEPT pentru luni, 09 august, ora 14.00, la o nouă rundă de discuții, anunță PMB.

”(…) Primăria Municipiului București are toată deschiderea pentru a soluționa favorabil o eventuală solicitare care să se încadreze în termenii și condițiile prevăzute de lege. (…) Solicitarea Partidului Noua Dreaptă, formulată cu multă vreme înaintea celei transmisă de ACCEPT, îndeplinește dispozițiile legale referitoare la numărul maxim de participanți, respectiv 500 și, de asemenea, traseul pe care aceștia îl vor parcurge este Piața Victoriei- Piața Romană-Piața Universității- Piața Unirii, fără a se intersecta cu zona în care se desfășoară un alt eveniment, respectiv ”Străzi deschise”, se mai arată în comunicat, printre altele.

PMB invită Asociația ACCEPT la un nou dialog pentru desfășurarea în condiții de legalitate a marșului „Bucharest PRIDE”...

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Vineri, 6 august 2021

Asociația ACCEPT, care organizează evenimentul de 16 ani, spune că e o situație fără precedent și acuză Primăria Capitalei că, deși e notificată de luni de zile, timp în care detaliile evenimentului au fost puse la punct pentru traseul stabilit, acum motivează că a autorizat deja un protest al Noii Drepte.

ADVERTISING

”Suntem într-o situație fără precedent în ultimii 16 ani. În 2005 a fost o situație similară. (…) S-au scurs 16 ani și același tip de argumente de la Primărie - că nu poate securiza o cale pietonală. Vorbim totuși de Calea Victoriei, un bulevard ultracentral din București care e deja securizat, e deja pietonală.

Și nu, nu se desfășoară două adunări publice în același loc și în același timp, singura adunare este Marșul Bucharest PRIDE care se va desfășura la ora stabilită, în ziua stabilită, în ciuda refuzului administrativ al Pimăriei ”, a anunțat președintele Accept, Florin Buhuceanu.

Astfel Accept anunță că sâmbătă, 14 august, de la ora 17:00, marșul va avea loc pe Calea Victoriei.

banner-pride
Foto: captură video Facebook/Accept

Motivele Primăriei

Într-un comunicat transmis SpotMedia.ro, Primăria Capitalei spune că a oferit trasee alternative, fie pe Șoseaua Kiseleff, fie pe Bulevardul Magheru sau aceeași locație, dar pentru o altă zi.

Primăria precizează că pe Calea Victoriei are loc ”în mod tradițional” proiectul ”Străzi deschise”, demarat la finalul lunii mai din acest an și întrerupt pe perioada meciurilor organizate la București în cadrul Euro 2020.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Primăria trebuie să înțeleagă că nu poate schimba de la o săptămână la alta locația unui eveniment care se organizează de luni de zile. Nu poți face asta, dacă ești o primărie responsabilă. PMB nu a fost un partener pentru Accept, nu este un partener pentru Bucharest Pride și cred că trebuie să respecte legea în acest moment și să protejeze legal participanții la marș”, a mai spus Buhuceanu.

Primăria insistă că suprapunerea marșului cu proiectul ”Străzi deschise” ar face imposibilă protejarea participanților, pentru că pe timpul weekendului, când zona e pietonală, e deja foarte aglomerată.

bucharest-pride-steag
Foto: captură video Facebook/Accept

Instituția mai spune și că organizatorii au cerut aprobare pentru un eveniment cu 10.000 de participanți, ceea ce ar încălca regulile pandemice, care impun o limită de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații.

În plus, și Noua Dreaptă, asociație cunoscută pentru mesajele extremiste are cerere de miting și PMB spune că nu poate refuza.

”Primăria Municipiului București nu poate refuza organizarea unui miting Asociației Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizație legal constituită, conform unei decizii a instanței de judecată”, se arată în comunicatul remis SpotMedia.

ADVERTISING

”Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus. Primăria Municipiului București rămâne în dialog cu Asociația ACCEPT și respectă dreptul acestei organizații a societății civile de a-și face auzită vocea”, mai transmite Primăria.

protest-pride
Foto: captură video Facebook/Accept

”Autoritățile sunt complice cu un marș fascist și pe noi vor să ne reducă la tăcere”

Un tânăr reprezentant al comunității a ținut și el un discurs în care a vorbit despre importanța istorică a marșului de anul acesta în special și a acuzat autoritățile că susțin o organizație fascistă - Noua Dreaptă.

”Anul acesta, la Pride, celebrăm 20 de ani de la abrogarea articoluui 200 prin care sute de persoane queer au fost băgate în închisori, ținute în frică constantă și invizibilitate și abuzate de autorități.

La 20 de ani de la articolul 200, care incrimina homosexualitatea prin lege, statul român nu și-a cerut niciodată scuze pentru zecile de ani de abuzuri împotriva noastră. Și nu numai că nu și-a cerut scuze, dar vedem cum continuă să persecute persoane queer și să ne facă viața din ce în ce mai grea.

Vedem că nu e o perioadă ușoară pentru comunitatea LGBT atât în România, cât și în Ungaria sau Polonia. Vedem constant legi prin care, în loc să fim protejați, se vrea să fim cenzurați, se vrea să nu se vorbească despre noi în sistemul de educație, se vrea să ni se interzică să arătăm cine suntem cu adevărat pe străzi. Oamenii queer sunt văzuți ca niște inamici ai statului, care trebuie reduși la tăcere în loc să fie celebrați.

Legile ar trebui să ne protejeze, să facă (sic!) cât mai simplă tranziția persoanelor trans, să dea dreptul de familie persoanelor de același sex, să protejeze persoanele queer de violență și abuzuri, dar vedem că se întâmplă exact opusul.

În contextul ăsta, e nevoie să fim din ce în ce mai vizibili. Organizăm Pride pentru că drepturile ne sunt constant încălcate, organizăm Pride pentru că trebuie să vorbim despre noi și istoria noastră.

Dar Primăria vrea să ne reducă la tăcere și la invizibilitate. Vrea să mutăm marșul pe Bulevardul Kiseleff, acolo unde nu ne vede nimeni, vrea să nu deranjăm Calea Victoriei, să nu fim văzuți de cei care se plimbă pe acolo.

Ne vorbesc de siguranța noastră, dar ne oferă o singură bandă în mijlocul unei străzi, iar în restul timpului Poliția și Jandarmeria continuă să abuzeze persoane queer și pe cei mai vulnerabili din comunitatea noastră. E momentul să ieșim din case și să protestăm și nu vom da înapoi, nu ne vom întoarce în invizibilitate.

Dacă Primăria nu ne dă autorizație pentru un marș, vom ieși oricum în stradă, ne vom face vocile auzite, așa cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei Pride-ului. Să nu uităm că marșul Noua Dreaptă a fost deja autorizat de către Primărie. Marșul fascist anti-LGBT se va desfășura cu siguranță și va fi văzut de toată lumea, dar dorințele noastre de a face marșul pe Calea Victoriei nu au fost respectate.

Autoritățile au autorizat marșul Noua Dreaptă înainte să-l autorizeze pe al nostru. Autoritățile sunt pregătite să susțină un marș fascist, fiind complice cu el, iar pe noi ne țin o zi întreagă la Primărie, ca la final să ne refuze cererea. (...) Vom ieși în stradă până când autoritățile ne ascultă și ne dau tot spațiul pe care îl merităm”, a spus tânărul.

Homofobie la Primărie!

La finalul conferinței, zecile de protestatari au scandat lozinci precum ”Refuz acest abuz”, ”Homofobie la Primărie” sau ”Libertatea noastră, nu cenzura voastră”.

Ei au întins un steag mare în culorile curcubeului și, când a început ploaia, au deschis și umbrele colorate la fel.

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride la doar o săptămână înainte de eveniment.

Publicată de Asociatia Accept pe Vineri, 6 august 2021

Nicușor Dan a plecat din USR că nu a fost de acord cu boicotul referendumului pentru familie

Amintim că în 2017 Nicușor Dan a demisionat din USR, partid pe care l-a fondat, după ce majoritatea membrilor a decis să boicoteze referendumul pentru familia tradițională. El spunea atunci că revine în partid doar dacă decizia va fi schimbată.

„În zecile de întâlniri avute cu oameni pe care am încercat să-i conving să ni se alăture, le-am promis că în partid este loc pentru toată lumea, şi pentru progresişti, şi pentru conservatori, şi că nu va exista o decizie în contradicţie cu sentimentele lor identitare (…) Decizia Biroului Naţional vine să spună că unii dintre colegi sunt colegi de mâna a doua. Am făcut o promisiune pe care nu am putut să o ţin. (...)

Lucrul cel mai rău care se poate întâmplă e ca dezbaterea să nu fie pe cine fură, cine nu fură, ci pe cine apără tradițiile şi o să ajungem ca peste 20 de ani oamenii o să fure în continuare spunând că apără tradițiile”, a declarat atunci Nicușor Dan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇