Haos în SUA. Toate avioanele au fost oprite la sol

Haos în SUA. Toate avioanele au fost oprite la sol

O defecţiune apărută în sistemul informatic al Administraţiei Federale a Aviaţiei din SUA (FAA) a dus, miercuri, la o paralizie a transporturilor aeriene şi la întârzieri pe aeroporturile din întreaga ţară, avioanele fiind oprite la sol.

O oprire la sol este o măsură de control al traficului aerian care încetineşte sau opreşte aeronavele pe un anumit aeroport.

Conform site-ului de profil FlightAware, peste 3.700 de curse aeriene aveau deja întârzieri, iar unele fuseseră anulate, începând de miercuri la ora locală 6:30 (13:30, ora României). Restricția de zbor a fost ridicată câteva ore mai târziu, însă e de așteptat ca haosul să persiste din cauza aglomeraţiei provocate de întârzieri.

ADVERTISING

Compania United Airlines a anunţat că a amânat temporar toate zborurile interne şi că va publica o actualizare atunci când va afla mai multe informaţii de la FAA.

„Pasagerii se pot aştepta la întârzieri în această dimineaţă şi pe tot parcursul zilei", a anunţat Aeroportul Internaţional Austin-Bergstrom pe Twitter.

FAA anunțase anterior că lucrează pentru a restabili sistemul care avertizează piloţii cu privire la pericolele şi modificările aduse instalaţiilor şi procedurilor aeroportuare (NOTAM), care a încetat să mai proceseze informaţiile actualizate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

NOTAM reprezintă un sistem de notificare ce conţine informaţii esenţiale pentru personalul implicat în operaţiunile de zbor, dar care nu sunt cunoscute cu suficient timp înainte pentru a fi făcute publice prin alte mijloace.

Într-un avertisment anterior pe site-ul său, FAA precizase că sistemul său NOTAM „a căzut", deşi avertizările NOTAM emise înainte de întrerupere puteau fi încă vizualizate.

Informaţiile pot ajunge până la 200 de pagini pentru zborurile internaţionale pe distanţe lungi şi pot include elemente precum închideri de piste, avertismente privind pericolul legat de păsări şi obstacole reprezentate de construcţii.

ADVERTISING

Casa Albă a anunțat că preşedintele SUA, Joe Biden, a fost informat despre problemă, precizând că deocamdată nu există dovezi despre vreun atac cibernetic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇