Acțiunile sindicale vor paraliza în următoarea perioadă transporturile din mai multe țări europene.
Angajații din toată Europa protestează față de salariile mici și condițiile de muncă nefavorabile, pe fondul inflației care reduce puterea de cumpărare, astfel că toți cei care vor călători în următoarele săptămâni trebuie să se informeze pentru a afla din timp dacă vor fi afectați de greve.
Euronews prezintă calendarul grevelor anunțate și unde vor avea loc acestea.
Italia: Zboruri anulate
Impactul grevei programate pentru vineri, 19 mai, a fost redus după ce mai multe sindicate au amânat protestul în urma inundațiilor catastrofale din nordul Italiei. Grevele anunțate de membrii uniunilor Cgil, Cisl, Uil și Ugl au fost mutate pe 4 iunie.
Două sindicate, CUB și USB, au transmis că protestează pe 19 mai, însă USB a anulat greva în regiunea Emilia Romagna afectată de inundații. Nu se știe câți oameni au luat parte la acțiunile sindicale la care urmau să participe angajații din unele aeroporturi, printre care Linate și Malpesa din Milano și Orio Al Serio din Bergamo.
Sindicatele angajaților de asistență manuală cer creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă, arătând că acestea nu au mai fost modificate de șase ani.
ITA a anulat deja 113 zboruri interne vineri, dar a anunțat că majoritatea pasagerilor au beneficiat de zboruri alternative. Potrivit Milano Today, în total aproximativ 200 de zboruri au fost afectate de greva de vineri.
Echipajele de la Air Dolomiti, companie subsidiară a Lufthansa care operează pe rute din Germania către 13 destinații italiene, s-au pregătit pentru o grevă de 24 de ore. Iar personalul de bord de la Volotea a planificat o grevă mai scurtă. La fel şi echipele de la sol ale companiilor American Airlines și Emirates.
Conform legislației italiene, cursele programate să decoleze în intervalele orare 7:00 - 10:00 și 18:00 - 19:00 sunt protejate de greve și trebuie operate. Lista acestor zboruri este disponibilă aici.
Italia: Autobuzele, trenurile și tramvaiele nu circulă pe 26 mai
Vineri, 26 mai, va avea loc o grevă de 24 de ore care va afecta circulația mijloacelor de transport urbane, provocând întârzieri majore și anulări. Uniunea sindicală USB (Unione Sindacati di Base) va protesta astfel față de condițiile precare de lucru prevăzute în contracte și salariile mici.
Încă nu se știe dacă va fi afectat și transportul feroviar local și interregio.
Franța: Continuă lupta împotriva reformei pensiilor
Sindicatele din întreaga țară luptă împotriva creșterii limitei de vârstă pentru pensionare de la 62 la 64 de ani. Uniunile sindicale au anunțat o nouă zi de proteste pe 6 iunie, înainte de ședința Adunării Naționale din 8 iunie.
Până acum, efectele grevelor asupra transporturilor din Franța au fost variate. Au existat zboruri și anulări ale curselor aeriene și feroviare, iar unele atracții turistice din Paris au fost închise, astfel că persoanele care vor călători în Franța pe 8 iunie trebuie să se informeze cu atenție.
Controlorii de trafic aerian sunt în grevă din martie, situație care afectează zborurile din toată Europa. Compania low-cost Ryanair a anunțat că în primele patru luni ale acestui an au existat peste 50 de zile de grevă care au provocat anularea a peste 3.700 de zboruri și au afectat peste 666.000 de pasageri.
Belgia: Probleme în Bruxelles
Trei mari uniuni sindicale importante au anunțat o grevă pentru data de 22 mai. Principalul operator de transport din capitala Belgiei, STIB-MIVB, a avertizat că vor surveni întreruperi ale circulației metroului, tramvaielor și autobuzelor.
În schimb, compania feroviară națională din Belgia, CNCB, nu anticipează întreruperi semnificative ale activității.
Marea Britanie: Grevă pe Heathrow
Personalul de securitate de pe aeroportul londonez Heathrow intră în grevă pe 25 și 26 mai, cerând majorarea salariilor. Acțiunea va afecta doar terminalul 5, operat doar de British Airways.
Este greu de anticipat cât de mari vor fi efectele acestui protest. Potrivit sindicatului Unite, greva va provoca "haos". Conducerea aeroportului a transmis că a reușit să asigure activitatea aproape normală în timpul grevelor anterioare la care au luat parte aproximativ 1.400 de membri ai personalului de securitate. "Anticipăm că aeroportul va fi aglomerat în această perioadă, iar echipe de ajutor vor fi disponibile pentru a-i sprijini pe pasageri", se arată într-un comunicat postat pe site-ul aeroportului.
Conducerea sfătuiește pasagerii să verifice situația zborurilor înainte de a călători. Aceștia trebuie să sosească la aeroport mai devreme cu două ore înainte de decolare pentru zborurile scurte și cu trei ore înainte de decolare, în cazul zborurilor pe distanțe lungi. De asemenea, călătorii vor putea trece doar două articole de bagaj de mână prin filtrele de securitate în zilele de grevă. Gențile de mână și gențile pentru laptop vor fi puse la socoteală, dar bagajul de cală nu este afectat.
British Airways le oferă pasagerilor înregistrarea gratuită a bagajului de mână pentru a reduce presiunea pe punctele de control.
Scoția: Posibile întreruperi pe aeroportul din Glasgow
Echipele de securitate de pe aeroportul din capitala Scoției negociază o mărire a salariilor și au respins recent o propunere a conducerii pe care sindicatul Unite o consideră "derizorie". Sindicatelor li s-a oferit o majorare de 5%.
Sindicatul are 400 de angajați care lucrează în cinci companii: Glasgow Airport Ltd, ICTS Central Search, OCS, ABM și Falck Fire Services UK.
"Dacă aceste companii nu revin cu oferte corecte și decente, atunci vom avea la orizont o vară de haos în transport", a avertizat Pat McIlvogue, de la sindicatul Unite.
Deocamdată, sindicaliștii nu au anunțat vreo grevă, iar negocierile continuă.
Spania: Continuă grevele din transportul aerian
Sindicatul piloților din Spania (SEPLA) face apel pentru un nou val de greve ale piloților de la compania Air Europa. Mișcările sindicale vor avea loc în perioadele 22-26 mai, 29-30 mai și 1-2 iunie și vor viza toate operațiunile din Spania ale companiei aeriene.
Sindicatul a avertizat că grevele se vor extinde în următoarele luni, dacă Air Europa refuză să negocieze o înțelegere convenabilă.
Piloții reprezentați de SEPLA de la alte companii care activează în Spania, precum Ryanair și Easyjet, iau și ei în considerare intrarea în grevă vara aceasta.
Acțiunile fac parte din protestele la adresa aplicării de către Ministerul Transporturilor a legii privind serviciile minime, potrivit căreia cel puțin 90% din zboruri trebuie operate chiar și în timpul unei greve naționale. SEPLA susține că modul de aplicare a acestei prevederi încalcă dreptul constituțional la grevă și protejează interesele conducerii Air Europe.
Alte grupuri sindicale din care fac parte controlorii de trafic aerian și însoțitorii de zbor s-ar putea alătura grevei pentru a pune presiune pe companiile aeriene și pe Guvern.
T.D.