Greva din Franța continuă cu violențe și zeci de arestări în Paris și mai multe orașe (Video)

Greva din Franța continuă cu violențe și zeci de arestări în Paris și mai multe orașe (Video)

Turnul Eiffel, Arcul de Triumf din Paris şi Palatul Versailles au fost din nou închise pentru vizitatori marţi, în cea de-a 10-a zi de proteste faţă de reforma pensiilor din Franţa, informează AFP.

Apelul la grevă lansat de cele două sindicate ale angajaţilor din Societatea de exploatare a Turnului Eiffel (SETE), CGT şi FO, a făcut ca celebrul turn din centrul Parisului „să nu dispună de forţă de muncă pentru a se deschide”, a precizat SETE, însă esplanada sa rămâne accesibilă.

Accesul în spaţiul situat între cele patru picioare ale monumentului, protejat printr-un perete din sticlă, a fost într-adevăr asigurat de un prestator de servicii de securitate, al cărui personal angajat era prezent la faţa locului, potrivit aceleiaşi surse. Din acest motiv, controalele de securitate au avut loc în continuare la punctele de intrare.

ADVERTISING

„Angajaţii urmează exemplul grevei naţionale", dar nu există „o blocare a accesului" în monument, unul dintre cele mai vizitate din lume, au precizat reprezentanţii SETE.

Întrucât anunţul de grevă nu poate fi reînnoit, potrivit SETE, Turnul Eiffel ar trebui să se redeschidă miercuri pentru vizitatori.

„Din cauza mişcării sociale naţionale, Domeniul şi Palatul Versailles au rămas închise în această zi de marţi, 28 martie", precizează un anunţ publicat pe site-ul celebrului castel francez.

Un mesaj similar a fost publicat şi pe site-ul Arcului de Triumf, situat la un capăt al bulevardului Champs-Elysées.

De obicei închis pentru public în ziua de marţi, Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, a rămas închis şi toată durata zilei de luni, după ce angajaţii săi au blocat intrările pentru a protesta faţă de reforma pensiilor.

ADVERTISING

Opozanţii reformei pensiilor au manifestat din nou peste tot în Franţa marţi, cu o participare totuşi în scădere la nivel naţional, conform datelor transmise de sindicate şi de autorităţile franceze.

La Paris, Confederaţia Generală aMuncii (CGT) a anunţat 450.000 de manifestanţi.

Este vorba despre aproape jumătate din nivelul participării la mobilizarea de joi, când CGT a înregistrat 800.000 de manifestanţi în capitala franceză, iar autorităţile 119.000.

Mai puţine persoane cu 30-40% au manifestat şi la Rennes şi Brest, la Montpelier cu 50%, iar la Marsilia cu o treime. La Rodez, poliţia a numărat de cinci ori mai puţini (1.200 de manifestanţi) manifestanţi decât la 23 martie, iar sindicatele de zece ori (3.000 de manifestanţi).

ADVERTISING

UPDATE 22:55 - Spre seară au avut loc noi confruntări între forțele de ordine și protestatari. Poliţia a anunţat că 27 de persoane au fost reţinute în urma implicării în violenţe în Paris. Au avut loc confruntări între grupuri de protestatari şi forţele de ordine în centrul capitalei Franţei, precum şi în oraşele Lille, Toulouse şi Strasbourg, conform cotidianului Le Monde.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇