GRECO critică ritmul în care sunt făcute reformele în Justiția din România: ”Nesatisfăcător în întregime” (Document)

GRECO critică ritmul în care sunt făcute reformele în Justiția din România: ”Nesatisfăcător în întregime” (Document)

GRECO (Grupul de State împotriva Corupției al Consiliului Europei) a publicat, miercuri, un raport care critică autoritățile de la București pentru modul în care au implementat recomandările pentru reforma Justiției.

Experții GRECO au concluzionat că au fost implementate doar 5 din cele 18 recomandări din evaluarea din 2015, completată de evaluarea ad hoc din 2017, când organismul a reacționat la modul în care PSD a măcelărit Legile Justiției. Astfel, România a primit calificativul ”nesatisfăcător în întregime”.

ADVERTISING

Raportul remis SpotMedia.ro menționează că la momentul prezent lucrurile sunt puse puțin în mișcare și există ”inițiative promițătoare care au potențialul de a corecta multe din probleme”.

Este menționat proiectul pentru modificarea statutului magistraților, una dintre Legile Justiției, despre care experții GRECO spun că prevede criterii mai obiective și o procedură mai transparentă de evaluare a procurorilor-șefi.

”Per total, autoritățile par hotărâte să schimbe sau să abandoneze cu totul multe dintre măsurile controversate luate în Justiție în 2017-2018, fapt foarte apreciat și încurajat de GRECO”, se arată în concluziile raportului, precizându-se însă că abia se văd primii pași spre noile reforme și sunt foarte multe de făcut.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

GRECO cere însă un rol mai mare al CSM în această procedură, la pachet cu diminuarea puterilor ministrului Justiției în ce priveşte numirea și revocarea procurorilor-șefi.

Sunt recomandate puteri mai mari pentru CSM și Inspecția Judiciară în ceea ce privește rolul de supraveghere al acestor instituții, pentru asigurarea independenței și integrității sistemului judiciar.

GRECO cere și să fie implementată recomandarea ca Parlamentul să primească tot dosarul atunci când se cere ridicarea imunității înalților demnitari vizați de anchete penale, chestiune pe care experții o consideră esențială pentru a preveni corupția în rândul parlamentarilor.

ADVERTISING

GRECO a dat ultimatum autorităților de la București data de 31 martie 2022 pentru a transmite ce măsuri au luat pentru a îmbunătăți situația.

Aici puteți citi integral raportul GRECO, în limba română


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇