Încă o zi cu atacuri susţinute ale Israelului în Liban, dar şi asupra Damascului, capitala Siriei.
Un convoi al Crucii Roșii, însoțit de armata libaneză, a fost lovit în timp ce evacua răniți în sudul Libanului. Patru voluntari ai Crucii Roşii au fost răniți, un soldat libanez a fost ucis și altul rănit. În consecinţă, pentru prima oară de la începutul conflictului, armata libaneză a răspuns cu foc forțelor israeliene. Până acum, Hezbollah a luptat cu Israelul, iar armata libaneză a precizat că nu este o parte a conflictului, însă a subliniat că nu e adevărat că s-a retras de la graniţă ca să intre soldaţii israelieni, aşa cum s-a vehiculat.
Situaţia în Liban devine critică. Numărul persoanelor strămutate a depășit 1,2 milioane. Sunt 870 de adăposturi, în special în Beirut, unde școlile și-au atins capacitatea maximă.
Cel puțin trei explozii mari s-au produs la Beirut. Un atac israelian a lovit azi-noapte un centru medical aparținând Organizației Islamice de Sănătate, legată de Hezbollah. Şase persoane au fost ucise în atacul care a vizat clinica din centrul Beirutului, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii.
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a condamnat "această încălcare a dreptului internațional umanitar".
În paralel, în nordul Israelului au izbucnit mai multe incendii, provocate de resturile rachetelor lansate din Liban.
Armata israeliană a emis un nou ordin de evacuare pentru zonele din sudul Beirutului şi a anunţat moartea a opt soldaţi, primii ucişi de la începutul operaţiunilor sale terestre împotriva Hezbollah.
În Siria, Hassan Jaafar al-Qasir, ginerele liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis într-un raid israelian care s-a soldat cu trei morţi, la Damasc.
Apar şi noi dezvăluiri dinainte de moartea liderului Hezbollah. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, îl avertizase pe Hassan Nasrallah să fugă din Liban, cu câteva zile înainte ca acesta să fie ucis, iar acum e profund îngrijorat de o eventuală infiltrare israeliană în rândurile guvernamentale de rang înalt de la Teheran. În plus, ministrul de Externe al Libanului susţine că liderul Hezbollah ar fi fost de acord cu o încetare a focului de 21 de zile, cu doar câteva zile înainte de a fi asasinat.
Spotmedia prezintă cele mai noi informații despre războiul din Orientul Mijlociu şi principalii actori - Israel, Liban, Iran:
- Israelul anunţă că a lovit cartierul general al spionajului Hezbollah - Israelul a anunţat că a bombardat sediul serviciului de informaţii al Hezbollah, în apropiere de Beirut, în timp ce luptele terestre, însoţite de lovituri aeriene, au continuat în sudul Libanului împotriva mişcării armate susţinute de Iran. După o campanie de bombardamente aeriene masive împotriva Hezbollah, soldată cu sute de morţi în Liban, armata israeliană desfăşoară de luni operaţiuni terestre în mai multe locuri din sudul ţării, unul dintre fiefurile puternicei mişcări libaneze susţinute de Iran.
- Străinii fug din Liban - Cetăţenii străini din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu - inclusiv români - au început să părăsească Libanul, pe măsură ce bombardamentele Israelului asupra capitalei Beirut s-au intensificat, iar guvernele din întreaga lume şi-au îndemnat cetăţenii să plece. Unele ţări au asigurat evacuări aeriene, în timp ce alte sute de oameni s-au îmbarcat pe feriboturi aglomerate sau pe nave mai mici în timp ce bombele cădeau în inima oraşului. Israelul i-a îndemnat joi pe locuitorii din Liban să evacueze mai mult de 20 de oraşe din sudul ţării, într-un conflict în creştere care a atras Iranul şi riscă să implice şi Statele Unite. România a repatriat joi 69 de cetăţeni din Liban.
- Armata Libanului trage primul foc - Armata libaneză a răspuns cu foc forțelor israeliene, după ce unul dintre soldații săi a fost ucis într-un atac israelian, în satul de graniță Bint Jbeil. E prima dată când armata libaneză a participat la lupte împotriva Israelului, care bombardează ţara şi a pătruns şi terestru de câteva zile. Până acum, Hezbollah a luptat cu Israelul, iar armata libaneză a precizat că nu este o parte a conflictului. În plus, armata libaneză a negat afirmațiile că și-ar fi retras forțele de la graniță înainte de invazia terestră. Libanul a cerut încetarea luptei dintre Hezbollah și Israel și spune că nu dorește un război.
- Atac la un convoi al Crucii Roşii - Un convoi al Crucii Roșii libaneze, însoțit de armata libaneză, a fost lovit în timp ce evacua răniți din Taybeh, un sat de graniță din sudul Libanului. Patru voluntari au fost răniți, potrivit unui comunicat al Crucii Roșii. Crucea Roșie libaneză a spus că și-a coordonat mișcările cu forțele de menținere a păcii ONU de la graniță, dar convoiul tot a fost bombardat, scrie The Guardian.
- Soldat libanez ucis - Cu această ocazie, un soldat libanez a fost ucis și altul rănit, potrivit unui comunicat al armatei libaneze, care a acuzat Israelul pentru atac. Soldații erau implicați în „efectuarea unei misiuni de evacuare și salvare cu participarea Crucii Roșii libaneze”.
- 1,2 milioane de oameni pe drumuri - Ministrul interimar al Mediului din Liban, Nasser Yassin, a declarat că numărul persoanelor strămutate în ţara sa a depășit 1,2 milioane. "Acum există peste 870 de adăposturi, în special în Beirut, unde școlile și-au atins capacitatea maximă", a spus oficialul.
- Condamnare de la UE - Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell: "IDF a vizat din nou lucrătorii din domeniul sănătății peste noapte, în centrul Beirutului: șapte persoane, inclusiv paramedici, au fost ucise. Nu numai că civilii sunt victime ale atacurilor, inclusiv în zonele dens populate, dar nu au acces la îngrijire de urgență. Condamn această încălcare a dreptului internațional umanitar".
- American mort în Liban - Un american din statul Michigan s-a numărat printre cei uciși într-unul dintre atacurile israeliene asupra Libanului. Kame Ahmad Jawd, 56 de ani, se afla în Liban pentru a avea grijă de mama sa în vârstă, potrivit Detroit News. Pe rețelele de socializare, prietenii bărbatului care este tatăl a patru copii au declarat că acesta a fost ucis într-un raid aerian israelian. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a confirmat ulterior decesul.
- Ginerele lui Nasrallah, ucis la Damasc - Ginerele liderului Hezbollah - Hassan Nasrallah, asasinat de Israel săptămâna trecută într-un atac asupra bastionului grupării în suburbiile Beirutului, a fost ucis într-un raid israelian care s-a soldat cu trei morţi, miercuri, la Damasc, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). E una dintre cele două victime libaneze ale raidului israelian care a vizat un apartament dintr-o clădire rezidenţială în cartierul Mazzé din Damasc. O sursă apropiată grupării Hezbollah a confirmat această informaţie pentru AFP şi a precizat că Hassan Jaafar al-Qasir era fratele lui Jaafar al-Qasir, responsabil pentru transferul de arme din Iran către Liban şi pe care Israelul a anunţat că l-a ucis marţi într-o lovitură asupra suburbiilor sudice ale Beirutului.
- Liderul Hezbollah a fost prevenit - Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, îl avertizase pe şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, să fugă din Liban cu câteva zile înainte ca acesta să fie ucis într-un atac israelian, iar acum este profund îngrijorat de o eventuală infiltrare israeliană în rândurile guvernamentale de rang înalt de la Teheran, au declarat trei surse iraniene citate de Reuters.
- Mortul voia armistiţiu - Ministrul de Externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost de acord cu o încetare a focului de 21 de zile, cu doar câteva zile înainte de a fi asasinat de Israel. Încetarea temporară a focului a fost solicitată de președintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron și alți aliați în timpul Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută.
- Explozii puternice în Beirut - Cel puțin trei explozii mari s-au produs noaptea trecută la Beirut, potrivit Sky News. Surse locale susțin că Israelul lovește fortăreața Hezbollah din Dahieh, o suburbie din sudul Beirutului. În paralel, mai multe incendii au izbucnit în nordul Israelului. Armata israeliană IDF a confirmat prin intermediul unui comunicat de presă că a efectuat „o lovitură precisă în Beirut”.
- Nou ordin de evacuare - Armata israeliană a emis un nou ordin de evacuare pentru zonele din sudul Beirutului, în noaptea de miercuri spre joi, anunţând posibile lovituri împotriva Hezbollah, care susţine că rezistă în faţa înaintării forţelor israeliene în sudul Libanului.
- 6 morți în centrul Beirutului - Un atac israelian a lovit azi-noapte un centru medical aparținând Organizației Islamice de Sănătate, legată de Hezbollah. Şase persoane au fost ucise în atacul care a vizat clinica din centrul Beirutului, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii.
- 46 de morți în Liban - Cel puțin 46 de persoane au fost ucise și 85 au fost rănite în atacurile israeliene asupra Libanului în ultimele 24 de ore, a anunțat Ministerul Sănătății din Liban, citat de Al Jazeera. Atacurile au vizat zonele sudice ale Nabataba, Bekaa, Baalbek-Hermel și Muntele Liban. Statistica nu include și eventualele victime provocate de atacurile din noaptea de miercuri spre joi.
- Libanul cere ajutor - Libanul, țară măcinată de o criză economică din 2019, afirmă că are nevoie urgentă de 427 de milioane de dolari pentru adăposturi și eforturi de ajutor susținute de ONU în următoarele trei luni, după ce loviturile aeriene israeliene au forțat sute de mii de oameni să-și părăsească locuințele. Vorbind după o reuniune a cabinetului miercuri, ministrul Informației Ziad Makary a declarat că oficialii libanezi au discutat un răspuns la criză cu organizațiile ONU și ambasadorii țărilor donatoare.
- 8 soldaţi israelieni ucişi în Liban - Israelul a anunţat moartea a opt soldaţi în sudul Libanului, primii ucişi de la începutul operaţiunilor sale terestre de luni împotriva Hezbollah.