Geoană: Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate. Conflictul din Ucraina va mai dura

Geoană: Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate. Conflictul din Ucraina va mai dura
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, că Federaţia Rusă are blocate în Ucraina 75 la sută din totalul forţelor sale militare şi că nu se anticipează riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate, dar semnalele sunt că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime.

El a mai spus că NATO, ca organizaţie, nu transmite spre Ucraina echipamente letale, însă ţări din Alianţă pot să facă acest lucru.

"În continuare nu anticipăm riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate. Federaţia Rusă are astăzi în Ucraina blocate 75 la sută din totalul forţelor sale militare şi nu anticipăm, inclusiv din acest punct de vedere, riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate.

ADVERTISING

În acelaşi timp, suntem foarte preocupaţi că, în pofida unui început de dialog diplomatic, semnalele sunt că Federaţia Rusă va continua acest asalt pe trei direcţii strategice în jurul Kiev-ului, în est şi în sud şi, din păcate, anticipăm că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime şi amplificând victimele civile, adevărate acte de război şi suntem în deplin acord cu Curtea penală internaţională care a declanşat o anchetă cu privire la crime de război efectuate de către Federaţia Rusă", a afirmat Mircea Geoană, după ce a participat la o conferinţă.

ADVERTISING

Război în Ucraina. Ziua 23 - Vezi desfășurarea evenimentelor

În legătură cu solicitarea parlamentului din Estonia privind introducerea no-fly zone deasupra Ucrainei, Geoană a spus că NATO are responsabilitatea ca acest război să nu se transforme ”într-o conflagraţie la nivel mondial".

"Săptămâna viitoare vom avea un summit al liderilor - preşedintele Biden, premierul Trudeau şi liderii europeni se vor întâlni şi vom discuta şi vom decide probabil continuarea acordării de sprijin militar, financiar şi umanitar Ucrainei eroice.

ADVERTISING

În acelaşi timp, liderii NATO şi noi, ca lideri ai NATO, avem şi responsabilitatea de a veghea ca, în paralel cu sprijinul ucrainean şi merită cu prisosinţă şi o vom face şi mai energic, să veghem astfel încât să nu transformăm un război deja complicat într-o conflagraţie la nivel mondial între o alianţă nucleară şi o putere nucleară care este Federaţia Rusă", a adăugat Mircea Geoană.

Potrivit lui Geoană, "NATO, ca organizaţie, nu transmite spre Ucraina echipamente letale", totuși, a subliniat el, "în mare parte, succesul armatei ucrainene se datorează şi antrenamentului şi modului în care i-am ajutat să se transforme într-o armată mult mai capabilă, mai performantă decât ceea ce vedem că este armata Federaţiei ruse".

Dreptul la autoapărare este un drept consfinţit în Carta Naţiunilor Unite”, a mai spus Geoană, precizând că ajutorul oferit de NATO se încadrează în acest context.

”Deci, noi ce facem în acest moment, fără să intrăm într-un conflict direct cu Federaţia Rusă: ajutăm, conform dreptului internaţional, Ucraina, să se apere şi să îşi apere libertatea, teritoriul şi tradiţia şi democraţia. Ceea ce facem noi este perfect în concordanţă cu dreptul internaţional, având grijă să nu transformăm un conflict complicat şi sângeros într-o conflagraţie la nivel global", a mai apreciat secretarul general al NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇