Franța: Guvernul va propune amânarea alegerilor din martie 2021 din cauza crizei Covid

Franța: Guvernul va propune amânarea alegerilor din martie 2021 din cauza crizei Covid

Executivul francez va propune parlamentului amânarea alegerilor regionale şi departamentale din martie 2021 pentru luna iunie, din cauza incertitudinilor legate de criza sanitară, în baza unui raport publicat vineri, transmite AFP.

‘După ce a informat partidele politice şi grupurile parlamentare despre scenariul propus’, prim-ministrul Jean Castex ‘va depune la parlament în săptămânile imediat următoare un proiect de lege ce va propune acest nou calendar electoral şi condiţiile de organizare a acestor scrutine, pe baza propunerilor’ din acest raport, au comunicat serviciile premierului.

ADVERTISING

Acestea au precizat că executivul francez a comandat raportul pentru a încerca să obţină 'cea mai mare adeziune posibilă', după controversele care au însoţit desfăşurarea celor două tururi ale municipalelor în lunile martie şi iunie.

'Întregul raport şi-a propus să încerce să găsească un echilibru între exigenţa sanitară şi exigenţa democratică', a explicat Jean-Louis Debré, fost preşedinte al Consiliului Constituţional francez şi autor al documentului.

Potrivit lui Debré, 'problema nu este scrutinul, problema este campania' electorală, complicată de măsurile de carantinare şi distanţare socială impuse în lupta împotriva epidemiei de COVID-19, în condiţiile în care în Franţa starea de urgenţă sanitară va fi în vigoare cel puţin până la 16 februarie.

ADVERTISING

Reportarea unor alegeri este o decizie extrem de rară sub cea de-a V-a Republică Franceză. Cel mai recent caz a fost cel al amânării turului doi de scrutin al alegerilor municipale, de pe 22 martie pe 28 iunie, tot din cauza epidemiei.

Votul prin corespondenţă, desfiinţat în 1975 mai ales din motiv de 'fraude masive', şi-a găsit în ultimele zile noi susţinători pe scena politică franceză, însă guvernul pare împărţit în această chestiune.

COVID-19: Franța raportează un număr mare de decese

Noul coronavirus se răspândește galopant în Franța, Italia, Spania și Regatul Unit. Peste o mie de europeni pierd zilnic lupta cu boala

ADVERTISING

Franța interzice mișcarea Lupii Cenușii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇