Franța se pregătește pentru încă o seară de proteste, jafuri și violențe, după uciderea, de către poliție, a lui Nahel, un tânăr de doar 17 ani.
Înmormântarea sa a avut loc chiar astăzi, într-o ceremonie privată, departe de ochii presei, dar la care au participat sute de locuitori din Nanterre.
Înmormântarea a început la ora locală 11:00 în Franţa, la casa funerară Mont-Valérien din Rueil-Malmaison, în apropiere de Nanterre. A fost respectat ritul musulman, bărbații stând de-o parte iar femeile, adesea acoperite cu văl, de cealaltă parte.
O forţă de securitate improvizată, formată din tineri din cartierul de locuinţe Pablo-Picasso din Nanterre şi bărbaţi, a păzit intrarea şi nu a permis accesul persoanelor străine. Jurnaliştii au fost rugaţi amabil, dar ferm, să părăsească perimetrul.
Familia lui Nahel M. a dorit ca înmormântarea sa să fie o chestiune strict privată.
Funerariile au continuat la moscheea Ibn Badis din Nanterre, unde a fost oficiată salat al-janazah, rugăciunea de înmormântare. Corpul neînsufleţit a fost apoi depus în sectorul musulman al cimitirului Mont-Valérien.
Pregătiri pentru o nouă seară de proteste
Poliția e în continuare mobilizată, oamenii începând să se strângă pe străzi pentru o nouă seară de proteste.
Oamenii sunt și mai supărați după ce polițiștii au declarat că sunt „în război cu paraziții”.
Până sâmbătă dimineața cel puțin 1.311 persoane fuseseră arestate și mai bine de o treime dintre ele au sub 18 ani.
De la începutul revoltelor au fost incendiate peste 2.000 de mașini și mai bine de 200 de polițiști au fost răniți. În plus, peste 700 de supermarketuri, restaurante și bănci au fost jefuite și unele chiar arse din temelii, de marți încoace.
Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire a propus o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe comercianţi, printre care să le ceară asigurătorilor să accelereze plata despăgubirilor, să le ceară băncilor să fie mai flexibile la efectuarea plăţilor, eventual să amâne plata contribuţiilor la asigurările sociale şi a impozitelor şi să prelungească cu o săptămână reducerile care au început în urmă cu doar câteva zile.
Macron nu mai pleacă în Germania
Ținând cont de situație, președintele Emmanuel Macron a anunțat că își amână vizita de stat în Germania, care urma să aibă loc între 2 şi 4 iulie.
„Preşedintele francez şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier au avut discuţii sâmbătă, 1 iulie 2023. Având în vedere situaţia internă, preşedintele Republicii a precizat că doreşte să rămână în Franţa în următoarele zile", a precizat Palatul Elysée.
Un membru al anturajului şefului statului francez a declarat pentru Reuters că va fi găsit un „moment mai favorabil" pentru a face deplasarea în Germania.
„O vizită de stat este o vizită prietenească, pur protocolară", a subliniat această sursă. Francezii nu ar fi acceptat cu uşurinţă ca preşedintele să meargă în Germania. Aceste zile sunt importante".
Vizita de stat a regelui Charles al III-lea în Franţa, programată pentru sfârşitul lunii martie, a fost amânată din cauza tulburărilor legate de reforma pensiilor.
Întrebat despre această a doua amânare într-un interval scurt de timp, anturajul lui Emmanuel Macron a răspuns că „evident, preşedintele se adaptează la agenda naţională, care se schimbă".