Fostul preşedinte sud-coreean a ieșit din închisoare după cinci ani

Fostul preşedinte sud-coreean a ieșit din închisoare după cinci ani

Park Geun-hye, fostul președinte din Coreea de Sud, a fost eliberată vineri din închisoare după aproape cinci ani. Park a fost condamnată pentru corupţie. Punerea sa în libertate chiar înainte de alegerile prezidenţiale, care vor avea loc în luna martie, a stârnit dezbateri publice.

Park Geun-hye a fost eliberată vineri după ce a petrecut în închisoare aproape cinci ani. Fosta şefă a statului a fost condamnată în 2017 pentru fapte de corupţie.

Park, în vârstă de 69 de ani, este primul lider ales democratic care a fost demis pe considerente judiciare. Ea a fost găsită vinovată de trafic de influenţă, spălare de bani şi delapidare de fonduri.

ADVERTISING

În ianuarie, instanţa supremă din Coreea de Sud a menţinut pedeapsa de 20 de ani de închisoare, însă săptămâna trecută preşedintele Moon Jae-in a graţiat-o. Actualul lider a motivat că starea de sănătate precară a lui Park şi dorinţa de a depăşi la nivel naţional acest episod nefericit, l-au determinat să ia această decizie.

Eliberarea lui Park este pusă în contextul în care fostul ei partid se află într-o cursă prezidenţială strânsă cu actualul preşedinte, după ce acesta şi-a anunţat candidatura.

ADVERTISING

Criticii au comentat mişcarea ca fiind o lovitură de imagine pentru Moon Jae-in, care încearcă să-şi atragă electoratul de partea sa pentru a obţine un nou mandat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇