Fostul cancelar german Gerhard Schröder, un apropiat al lui Vladimir Putin, vizat de critici în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, urmează să plece din Consiliul de Administraţie al Rosneft, anunţă grupul petrolier rus.
Potrivit Rosneft, Gerhard Schröder a informat compania că nu-şi poate prelungi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al numărului unu rus în domeniul petrolului.
Acest anunţ intervine la o zi după ce atât Berlinul, cât şi Bruxellesul, au luat decizii împotriva fostului lider social-democrat german, care a fost cancelar din 1998 şi până în 2005.
Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, a decis joi să-l priveze de anumite avantaje de pe urma poziţiei de fost cancelar, inclusiv cu privire la atribuirea unor birouri.
Deputaţii din Parlamentul European (PE) au adoptat, joi, la Bruxelles, o rezoluţie cu caracter neconstrângător prin care îi cer să demisioneze din posturile pe care le deţine în Rusia.
„Membrii europeni ai Consiliilor de Administraţie ale marilor întreprinderi ruseşti şi politicienii care continuă să primească fonduri ruseşti” este necesar să fie introduşi pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene (UE), se arată în rezoluţie.
În afara funcţiilor pe care le deţine la Rosneft, Gerhard Schröder este preşedintele Comitetului Acţionarilor al Nord Stream AG, consorţiul gazoductului Nord Stream 2 care leagă Germania şi Rusia.
Gerhard Schröder urmează să intre, în iunie, în Consiliul de Supraveghere al gigantului rus în domeniul gazelor naturale Gazprom.
Gerhard Schröder - care a fost privat de distincţii onorifice şi îndemnat să plece din Partidul Social Democrat (SPD) - anunţa în aprilie că nu intenţiona deloc să demisioneze, mai puţin în cazul în care Moscova şi-ar înceta livrările de gaze naturale către Germania.
Alt membru al Consiliului de Administraţie al Rosneft, Matthias Warnig, demisionează şi el, mai anunţă în comunicat grupul rus.
Matthias Warnig, care este totodată CEO al societăţii care exploatează gazoductul Nord Stream 2, şi-a început cariera în sferele puterii fostei Germanii de Est comuniste.
Presa germană scrie că el a fost un ofcial de rang înalt în Stasi, Ministerul est-german al Securităţii Interne, de sinistră amintire, în secţia de spionaj.