Fosta şefă a AEP Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv în dosarul în care era acuzată că ar fi cerut mită

Fosta şefă a AEP Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv în dosarul în care era acuzată că ar fi cerut mită

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru a fost achitată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care era acuzată de trafic de influenţă şi spălarea banilor, pentru că ar fi cerut mită 275.000 de euro.

Instanţa a respins apelurile făcute la decizia Tribunalului Bucureşti atât de DNA, cât şi de Pătru, sentinţa fiind definitivă.

Totodată, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, instanţa obligând-o pe apelantă la plata a 300 de lei, cheltuieli judiciare, către stat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

ADVERTISING

În 13 ianuarie anul acesta, fosta şefă a AEP Ana Maria Pătru a fost achitată de Tribunalul Bucureşti în dosarul în care era acuzată de trafic de influenţă şi spălarea banilor, pentru că ar fi cerut mită 275.000 de euro, dar decizia de atunci a fost atacată cu apel, atât de DNA, cât şi de Pătru.

Care erau acuzațiile

Fostul preşedinte al AEP Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti în decembrie 2016, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălare a banilor.

ADVERTISING

Potrivit procurorilor DNA, ”în perioada aprilie - iunie 2008, inculpata Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (A.E.P.) – funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat”.

ADVERTISING

Anchetatorii susţineau că, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru ”a disimulat provenienţa sumei”, folosind un circuit financiar fictiv care a constat în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soţul ei.

Tot în 2011, spuneau procurorii, Pătru a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia Anei Maria Pătru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇