Filmul asasinării unui comandant de submarin rusesc: A fost localizat printr-o aplicație de sport

Filmul asasinării unui comandant de submarin rusesc: A fost localizat printr-o aplicație de sport

Neglijența l-a costat viața pe Stanislav Rjiţki, comandantul unui submarin rusesc, asasinat luni în timp ce alerga într-un parc din orașul Krasnodar. Deși era ofițer superior al unei forțe militare implicate în războiul din Ucraina, acesta obișnuia să-și posteze activitățile sportive pe o platformă de socializare.

Stanislav Rjiţki era adjunctul departamentului de mobilizare din Krasnodar și fost comandant al unui submarin din clasa Kilo, din cadrul Flotei Rusiei la Marea Neagră, care a lansat atacuri cu rachete asupra orașelor din Ucraina. El a fost împușcat mortal, cu șapte focuri de revolver, luni dimineață, în timp ce alerga într-un parc din Krasnodar.

Pasionat de sport, în special de alergare și de mountain bike, Rjiţki obișnuia să-și posteze activitățile fizice pe Strava, platformă de socializare cu 100 de milioane de utilizatori, folosită de peste 2.500 de sportivi profesioniști.

ADVERTISING

Fiecare activitate sportivă se salvează automat pe platformă fie prin folosirea aplicației în timpul mișcării, fie prin conectarea prin GPS la ceasul utilizatorului. Dacă utilizatorul nu modifică setările, toate activitățile includ localizarea precisă pe hartă și alte informații.

O țintă ușor de urmărit

Ofițerul rus s-a dovedit neașteptat de neglijent, iar această vulnerabilitate i-a fost fatală. În mod neobișnuit pentru un militar al unei forțe armate aflate în război, contul său de pe Strava nu era privat, astfel că oricine putea să-i urmărească rutina sportivă. Rjiţki posta și fotografii.

Stanislav
Foto: Strava / Stanislav Rjiţki

Presa rusă a relatat că asasinul ar fi putut folosi Strava pentru a-i urmări mișcările. Unul dintre traseele pe care Rjiţki alerga periodic este cel din parcul în care a fost ucis.

Publicația Țargrad a scris că "atacatorul a planificat asasinatul atât de atent, încât momentul atacului nu apare pe niciuna dintre camerele de supraveghere video din parc": "Ucigașul a așteptat în parc în apropierea complexului sportiv Olimp, unde Rjiţki își făcea alergările de dimineață. Bărbatul a murit pe loc, criminalul a fugit."

ADVERTISING

Un suspect a fost, însă, surprins de camerele video din parc. Acesta purta un tricou și pantaloni de culoare neagră și avea o șapcă albastră pe cap, scrie Meduza.

Pe Twitter a apărut o înregistrare cu Rjiţki în timp ce alerga în parc în dimineața atacului și cu arestarea suspectului:

Procuratura rusă a transmis, marți, pe Telegram, că un bărbat a fost reținut în legătură cu uciderea lui Rjiţki, adăugând că acesta avea asupra sa un pistol cu amortizor "cu care, probabil, a fost comisă crima". Ulterior, FSB a anunțat că suspectul are 64 de ani și a fost arestat pentru comiterea atacului.

Serviciile militare ucrainene de informaţii au dezvăluit cum a fost lichidat Rjiţki. Spionajul militar al Kievului nu a revendicat explicit uciderea comandantului rus, dar a inclus o serie de detalii foarte precise pe care doar cineva foarte apropiat de acest asasinat le-ar fi putut cunoaște.

ADVERTISING

"În jurul orei 6:00 dimineața, șapte gloanțe au fost trase în el cu un pistol Makarov. Din cauza rănilor, Rjiţki a murit pe loc", a transmis serviciul, indicând nu doar marca revolverului, ci și detalii despre vremea din momentul atacului: "Din cauza ploii puternice, parcul era gol, așa că nu era niciun martor care ar fi putut oferi detalii pentru identificarea atacatorului."

"Like" cu numele șefului spionajului militar ucrainean

Kyiv Post a observat un alt detaliu foarte ciudat: înaintea zilei în care a fost ucis, Rjițki a făcut o alergare în apropiere de complexul Olimp, locul asasinatului. Iar unul dintre cei care i-au dat kudos (like) este un cont cu numele generalului-maior Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR).

strava

Departamentul de Comunicare Strategică al armatei ucrainene a negat că ar fi coordonat acest atac. Într-un limbaj care frapează printr-un ton detașat și chiar sarcastic, comunicatul transmite că Rjițki a ajuns la concluzia că atacurile cu rachete care au ucis civili erau ineficiente, relatează CNN.

"Evident, a fost eliminat de unul din oamenii lui pentru că a refuzat să mai respecte ordinele comandanților referitoare la atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene pașnice", se arată în comunicat.

Kirilo Budanov a negat, într-un comunicat publicat marți de The Guardian, orice legătură cu uciderea ofițerului rus. "Afirmațiile unor instituții de presă și politicieni cum că GRU ar avea ceva de-a face cu moartea lui Stanislav Rjițki nu au niciun fundament", a precizat el.

Budanov a admis anul acesta că Ucraina se află în spatele asasinării unor propagandiști importanți din Ucraina. "Am țintit deja cu succes câțiva oameni. Au fost cazuri mediatizate pe care le știe toată lumea din presă", a spus el, potrivit The Times.

Rjiţki nu a bănuit nimic

Stanislav Rjiţki a fost comandantul unui submarin rus din clasa Kilo, din cadrul Flotei ruse la Marea Neagră, care poate trage rachete de croazieră de tip Kalibr.

Submarinul Krasnodar pe care el l-a comandat a fost implicat în câteva dintre cele mai distrugătoare atacuri asupra orașelor ucrainene, inclusiv unul lansat în urmă cu exact un an asupra orașului Viniția, în care au fost uciși zeci de oameni, inclusiv trei copii.

Familia lui Rjiţki susține că acesta nu a participat "în niciun fel" la războiul din Ucraina, arătând că în decembrie 2021 el a înaintat o cerere pentru a fi trecut în rezervă, relatează publicația rusă Baza. Tatăl său a spus că el s-a aflat în Sevastopol și nu a plecat pe mare. În august 2022, Rjiţki a fost trecut în rezervă, apoi acesta și-a găsit un post în administrația din Krasnodar.

Familia a mai spus că a vorbit cu el cu o zi înainte de a fi ucis, iar acesta se afla într-o stare de spirit "foarte bună", potrivit publicației ruse Izvestia. "Dacă ar fi avut vreo bănuială, și-ar fi schimbat planurile, traseele și așa mai departe. Dar n-a zis nimic", a spus tatăl lui Stanislav Rjiţki.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇