Filipine, devastată de furtuna tropicală Conson, înainte de sosirea puternicului taifun Chanthu (Video)

Filipine, devastată de furtuna tropicală Conson, înainte de sosirea puternicului taifun Chanthu (Video)

Cel puţin 14 persoane au murit şi şapte sunt date dispărute după trecerea furtunii tropicale Conson, care a afectat la începutul acestei săptămâni zona centrală a arhipelagului filipinez, în timp ce autorităţile locale se pregătesc pentru sosirea taifunului Chanthu, aşteptat să ajungă vineri în nordul ţării.

Centrul Naţional pentru Managementul Dezastrelor (NDRRMC) a informat în ultimul său buletin că pe lângă cele 14 victime, cel puţin alte 20 de persoane au fost rănite de furtuna Conson, care a provocat distrugeri pentru mai mult de 6.400 de case şi a avariat 150 de drumuri în timpul trecerii sale deasupra arhipelagului filipinez.

ADVERTISING

Conson, care a afectat aproape 110.000 de persoane, a obligat 12.000 de locuitori să se refugieze în centre de adăpost şi a provocat pagube estimate la 250 de milioane de pesos filipinezi (5,1 milioane de dolari), potrivit informaţiilor publicate de NDRRMC.

Taifunul Chanthu

Între timp, autorităţile filipineze au emis o nouă alertă înainte de sosirea taifunului Chanthu, însoţit de vânturi care suflă cu 185 km/h şi de rafale de până la 230 de km/h. Chanthu va afecta în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă partea nordică a insulei Luzon, potrivit serviciului meteorologic din această ţară.

ADVERTISING

Potrivit prognozelor, Chanthu va genera ploi abundente şi valuri de până la cinci metri înălţime, iar pescarii au fost sfătuiţi să nu iasă pe mare. Chanthu urmează să treacă prin proximitatea provinciei Cagayan, unde va aduce precipitaţii importante şi ''uneori torenţiale'', înainte de a se îndrepta spre Taiwan, o insulă aflată la nord de acea provincie filipineză.

În regiunile cele mai vulnerabile, reprezentanţii Protecţiei Civile locale au recomandat evacuarea ''tuturor celor care locuiesc în construcţii uşoare''.

ADVERTISING

Arhipelagul Filipine este lovit, în medie, de 20 de cicloane tropicale în fiecare an. Cel mai puternic taifun care a lovit ţara a fost Haiyan, care a lăsat în urmă peste 6.300 de morţi şi peste 4 milioane de persoane strămutate, în noiembrie 2013.

Tropical storm Conson makes landfall in Philippines

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇