Explozie puternică la Petromidia: Un angajat a murit, mai mulţi sunt răniţi, calitatea aerului a fost afectată (Foto&Video)

Explozie puternică la Petromidia: Un angajat a murit, mai mulţi sunt răniţi, calitatea aerului a fost afectată (Foto&Video)

O explozie puternică a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. O persoană a murit, cinci au fost rănite și a fost activat planul roşu de intervenţie.

A fost emis şi un mesaj Ro-Alert, în care populația a fost sfătuită să evacueze zona pe o rază de 1 km, să închidă geamurile și să nu se expună la fum.

Coloana de fum negru s-a văzut de pe plaja din Corbu, dar ANM spune că acesta nu s-a îndreptat către țărm, ci către mare. Totusi, impactul asupra mediului va fi major, crede ministrul de resort, în timp ce Garda de Mediu a anunțat că analizele arată că aerul a fost poluat, dar nu au fost înregistrate niveluri care să necesite evacuarea oamenilor.

În urma exploziei, a fost deschis și un dosar penal. Directorul general a spus că cel mai probabil a fost o conductă care s-a fisurat, iscânu-se acolo primul incendiu, însă suflul a provocat și alte trei focare.

SpotMedia.ro v-a ținut la curent cu cele mai noi informații despre explozia puternică de la rafinăria Petromidia:

19:16 - Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa a anunțat că deschide o anchetă ce va fi coordonată de către Inspecţia Muncii Bucureşti. 

18:31 - Garda de Mediu anunță că, din datele transmise de laboratorul APM Constanța, stațiile fixe de monitorizare a calității aerului amplasate în localitatea Năvodari au înregistrat valori crescute, fără a se atinge valorile limita pentru evacuare populației.

17:13 - În timp ce ministrul Mediului a spus că impactul asupra mediului va fi major, colegul său de la Interne, Lucian Bode, spune că nu a existat nicio clipă niciun pericol pentru locuitorii din zonă sau turiștii de pe litoral.

ADVERTISING

"Datorită profesionalismului pompierilor militari şi al pompierilor rafinăriei, această tragedie nu s-a transformat în catastrofă. Le mulţumesc şi îi felicit pe toţi cei care au făcut posibil ca la opt minute de la primirea apelului să fie prezenţi aici. În mai puţin de o oră, în jurul orei 13:15, incendiul a fost localizat, iar la ora 15:00 incendiul a fost lichidat. (...)

Am reuşit să transmitem către populaţie un mesaj de liniştire, am transmis un mesaj ro-alert. (…) Populaţia nu a fost nicio clipă în pericol, nicio clipă turiştii de pe litoral nu au fost astăzi în pericol. (…) Garda de Mediu, după măsurătorile făcute, ne-a dat asigurări că nu sunt probleme", a spus Lucian Bode.

16:15 - Directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu-Tesloveanu, a declarat că incendiul izbucnit la instalaţia de hidrofinare a generat alte trei focare şi că, la prima vedere, a fost o conductă care s-a fisurat.

16:07 - Potrivit Realitatea Tv, a fost deschis dosar penal după explozia de la Petromidia, pentru vătămare din culpă, posibile fiind și alte acuzații legate de regulile de muncă.

Dacă o persoană își pierde viața, atunci încadrarea va fi de ucidere din culpă. Anchetatorii trebuie însă să stabilească încadrarea juridică.

16:01 - Raed Arafat a mai declarat că forțele au intervenit în 8 minute.

„Apelul a fost la 12.16. Forțele au ajuns în opt minute. S-a anunțat că este explozie cu incendiu, posibile victime. La acest moment avem un ars cu 45%, un ars cu 25%, doi răniți ușor și, din păcate, un decedat. Deci ăsta este bilanțul final”, spune Raed Arafat.

15:47 - Doi dintre răniți vor fi transportați cu elicopterul la București, la Spitalul Floreasca, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat.

ADVERTISING

15:42 - Directorul general al rafinăriei Petromidia a spus că explozia s-a produs în urma fisurării unei conducte. Motivele nu sunt cunoscute încă dar, afirmă el, nu a fost o eroare umană.

Directorul Petromidia a subliniat că toate reviziile instalațiilor erau la zi.

15:34 - Ministrul de Interne, Lucian Bode, anunță că incendiul a fost lichidat.

15:22 - Ministrul Economiei, Virgil Popescu, nu crede că vor fi probleme deocamdată cu stocurile de carburanţi, după explozia de la Petromidia, întrucât depozitele nu au fost afectate de incendiu. Totuși, spune el, acest lucru depinde de perioada în care rafinăria va fi închisă.

15:19 - KMG International, companie care deţine Rafinăria Petromidia, a anunţat că tot personalul a fost evacuat şi procesele tehnologice au fost oprite.

Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat şi procesele tehnologice au fost oprite. Din păcate, ca urmare a accidentului, cinci dintre colegii noştri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Constanţa. Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alaturi de familiile victimelor în acest moment tragic”, a anunţat KMG International.

Sursa citată menţionează că incendiul este izolat şi stabilizat.

14:56 - Acţiunile Rompetrol Rafinare au scăzut cu aproape 1% după explozia de la rafinăria Petromidia. Acestea se tranzacţionau vineri, la ora 13:32, cu 0,0505 de lei, în scădere cu 0,98% faţă de preţul de deschidere, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti, informează Agerpres.

14:48 - Persoana declarată dispărută a fost găsită decedată, a declarat Silviu Coșea, prefectul Constanței.

ADVERTISING

14:39 - Iată și câteva imagini cu incendiul de la rafinăria Petromidia, realizate cu drona:

incendiu-drona
Foto: Inquam Photos / George Calin
incendiu-drona-2
Foto: Inquam Photos / George Calin
incendiu-drona-3
Foto: Inquam Photos / George Calin

14:35 - IGSU anunță că la acest moment situația este sub control, iar ”în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, direcția fumului este în sens opus fată de plajă și de oraș, motiv pentru care cetățenii sunt în siguranță. Cu toate acestea rugăm populația să își ia măsuri de autoprotecție prin închiderea ferestrelor”.

14:33 - Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, incendiul a fost localizat la ora 13:14 și a fost eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți.

14:30 - IGSU face noi precizări despre starea de sănătate a victimelor:

  • o persoană cu arsuri pe 45% din suprafața corpului a fost transportată cu elicopterul SMURD la spital,
  • o persoană cu arsuri la nivelul feței a fost transportată la spital,
  • o persoană cu traumatism membru inferior,
  • o persoană cu traumatism lombar transportată la spital,
  • o persoană cu arsuri minore,
  • la acest moment se efectuează operațiuni de căutare - salvare în cazul unei persoane dispărute.

14:24 - Purtătorul de cuvânt al ISU Constanța a declarat că cinci persoane sunt rănite și că una este dispărută. Victimele au vârste cuprinse între 30 și 50 de ani și sunt angajate ale rafinăriei.

14:12 - Premierul Florin Cîțu le-a cerut șefilor IGSU, Dan Iamandi, și DSU, Raed Arafat, să meargă la rafinăria Petromidia, de la Năvodari, și să coordoneze intervenția după explozia urmată de incendiu.

Arafat este deja la locul incendiului, el fiind, vineri, în județul Constanța, alături de ministrul de Interne, Lucian Bode. Imediat după producerea exploziei, cei doi au pornit spre Năvodari.

14:05 - Șeful DSU, Raed Arafat, spune că există o persoană cu arsuri grave preluată de SMURD, două persoane cu leziuni uşoare şi o persoană dispărută.

"Este foc deschis aici, se luptă şi cu spumă. Nu ştim cauza acum, important e să controlăm situaţia", a precizat şeful DSU, Raed Arafat, la Antena3.

"La acest moment, avem mai multe echipe, au fost echipe mobilizate şi din alte judeţe pentru sprijinul celor de la Petromidia. Se luptă cu incendiul din mai multe zone în jurul lui, pentru răcire şi control", a mai spus Raed Arafat.

13:40 - Reacția companiei care deține rafinăria: ”In cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma Petromidia, in cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situatiilor de criza, procesele tehnologice din cadrul rafinariei au fost sistate in conditii de siguranta. In acest moment, echipele de interventie actioneaza pentru controlul si stingerea incendiului. Vom reveni cu mai multe detalii, in cel mai scurt timp”.

INFORMAREIn cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma Petromidia, in cadrul instalatiei de hidrofinare...

Publicată de Rompetrol - KMG International pe Vineri, 2 iulie 2021

13:25 - Și Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis că norul de fum se va deplasa spre mare.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Petromidia-Năvodari, se apreciază că circulația aerului va continua să fie din sector predominant nord-vestic - vestic, astfel că evoluția norului de fum va fi de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare)”, arată ANM.

incendiu-petromidia-3-1
Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

13:18 - Ministrul Mediului mai spune că impactul asupra mediului va fi major.

Impactul asupra mediului va fi major, din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum nu se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laboratorul mobil”, a mai transmis ministrul.

incendiu-petromodia-1
Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

13:12 - Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că există în continuare pericol de explozie.

Situaţia este gravă. Controlul a fost preluat de ISU, se concentrează toată lumea pe stingerea incendiului. Acesul este restricţioat, limtat, nici comisarii Gărzii de Mediu nu au acces în zonă, există în continuare pericol de explozie”, a declarat, vineri, Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă, citat de News.ro.

13:07 - Inspectoratul mai spune că ”incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, salvatorii acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil”.

12:50 - Trei persoane au fost rănite, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar una dintre ele are arsuri de aproximativ 45% din suprafața corpului.

”Constanta - explozie urmată de incendiu la o rafinărie din localitatea Năvodari. Pentru gestionarea incidentului, la fata locului au fost trimise 10 autospeciale de stingere din Călărași, Ialomița, Tulcea și Brăila, 2 ambulante SMURD și 1 unitate de terapie intensiva mobila.

În zonă a fost trimis și un elicopter SMURD. Până la acest moment, sunt raportate 3 victime, dintre care 2 cu arsuri. Cele 3 victime au fost transportate la UPU Constanța. Una dintre acestea, cu arsuri de aproximativ 45% din suprafața corporală, a fost transportată cu elicopterul SMURD”, a transmis IGSU.

12:35 - Coloana de fum negru se vede de pe plaja din Corbu, arată Antena3 care a transmis imagini în direct.

Poliția a închis circulația în zonă și a fost emis şi un mesaj Ro-Alert în care populația este sfătuită să evacueze zona pe o rază de 1 km, să închidă geamurile și să nu se expună la fum.

Explozie la rafinăria Petromidia Năvodari acum 10 minute!In zgomot puternic de explozie, foc și mult fum care se înaltă.

Publicată de Sorina Mihaela Lazăr pe Vineri, 2 iulie 2021

Explozie la Petromidia, complexul industrial din orașul Năvodari(județul Constanța). Este vorba de rafinăria și uzina...

Publicată de Vitalie Cojocari pe Vineri, 2 iulie 2021


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇