Sancțiunea a fost „mustrare scrisă” și, din cauza ei, comisarul șef Gavriș nu putea fi avansat în grad timp de 6 luni și nu putea participa la niciun concurs pentru a ocupa o funcție de conducere.
De altfel, în baza acestei sancțiuni dovedită abuzivă, i-a fost respinsă participarea la concursul pentru ocuparea funcției de director al Poliției Capitalei. Alte consecințe ale sancțiunii au fost pierderile salariale.
„Crima" lui Gavriș cu iz de înscenare
Lui Radu Gavriș i-a fost imputat faptul că pe 22 ianuarie 2021 a fost la Hanul lui Manuc împreună cu patru procurori de la Parchetul Tribunalului București și ar fi ocupat o masă în spațiu închis, ceea ce ar fi fost nelegal în contextul măsurilor restrictive antiCovid din acel moment.
De fapt, era vorba despre o terasă amenajată ca spațiu parțial deschis, așa cum erau majoritatea în acea perioadă.
Deci Radu Gavriș a fost sancționat și a suferit toate prejudiciile mai sus enumerate, pentru că în timpul liber a băut o bere pe terasa unui local alături de 4 procurori. Aceștia, de altfel, nu au fost anchetați disciplinar, iar CSM le-a apărat reputația după ce imaginile cu ei au apărut în media.
În schimb, dl Gavriș a fost anchetat asiduu, multe resurse au fost cheltuite de IGPR pentru zeci de pagini de cercetare disciplinară, iar în final instanța a desființat cercetarea disciplinară și sancțiunea.
„Modul în care a fost realizată această cercetare, textele de lege invocate ca fiind încălcate arată în mod evident o cercetare disciplinară cu dedicație. Dlui Gavriș nu i-a fost respectat dreptul la apărare, nu a avut posibilitatea de a-și prezenta argumentele, să depună probe în apărare și să solicite administrarea de probe noi cu privire la situația de fapt reținută în sarcina sa.
Cercetarea a avut un scop clar: să fie sancționat cu o mustrare, sancțiune suficientă astfel încât să nu se poată înscrie la niciun concurs, să nu fie promovat. S-a înscris pentru funcția de director general, a fost respins cu motivarea ‘în cercetare disciplinară’”, a explicat avocata Nicoleta Popescu.
Ca urmare a blocării lui Radu Gavriș, a avut drum liber spre șefia Capitalei preferatul secretarului de stat Bogdan Despescu, dl Bogdan Berechet.
Au existat suspiciuni că operațiunea Hanul lui Manuc a fost o înscenare care a cuprins și un filaj nelegal.
Dar nu este prima sancțiune aplicată dlui Gavriș, desființată de instanța de judecată.
10.000 de lei din bani publici pentru un alt abuz. Sancționat pentru că nu a validat un jaf
„Primul dosar mi s-a părut și mai absurd, atât mie cât și judecătorilor care au anulat întreaga cercetare disciplinară și i-au acordat și daune morale în cuantum de 10.000 de lei achitate de Poliția Română.
A fost sancționat disciplinar, pentru că, având o funcție de conducere, nu a aprobat, fără un motiv întemeiat, acordarea sporului pentru condiții grele în procent de 10% pentru personalul Serviciului Control Intern", spune avocata Nicoleta Popescu.
Adică Radu Gavriș a comis abuzul de a nu semna ca primarul sporul pentru ore lucrate în timpul nopții de 25 de polițiști din cadrul Serviciului Control Intern și de a cere o notă explicativă și mai multe detalii unor departamente din subordine.
„Aici au fost vreo 9 volume de documente administrate în cercetare disciplinară, mii de pagini, resurse umane. Pentru ce?”.
Istoria victoriilor lui Radu Gavriș împotrivă abuzurilor IGPR și MAI este cu mult lungă.
Să scape toți infractorii, dar să-l sancționăm pe Gavriș
În 2020 a reușit să desființeze la Tribunalul București o detașare forțată la IPJ Harghita, dispusă, cel mai probabil din răzbunare, de fostul șef IGPR Liviu Vasilescu, alt om de bază al lui Bogdan Despescu, chiar înainte de a fi nevoit să demisioneze din cauza scandalului întâlnirii nocturne în Biserică cu clanul Duduianu. SpotMedia.ro a scris pe larg atunci despre acel caz.
Avocata dlui Gavriș în acel proces, Elenina Nicuț, a fost revoltată de argumentele periculoase la care s-a pretat IGPR. „Nelegalitatea detașării dlui Gavriș a fost atât de evidentă, încât executarea actului prin care s-a dispus a fost suspendată de pe scaun.
În mod normal, semnatarul acestui act ar fi trebuit să răspundă pentru acest abuz, inclusiv pentru cheltuielile de judecată cauzate de acest proces. De asemenea, ar fi trebuit să răspundă și cei care au semnat o cerere de strămutare formulată în același dosar, cerere care, venită de la nivelul IGPR, invita practic toți inculpații judecați de TMB să invoce bănuieli similare, așa zis legitime, în fapt iresponsabile.
Exceptând o eroare din partea mea, până astăzi nu s-a luat nicio măsură în acest sens”, spune Elenina Nicuț.
În total, Radu Gavriș a învins MAI și IGPR în 4 dosare disciplinare, 2 administrative și chiar 3 sesizări penale, clasate de instanță cu concluzia “fapta nu există”.
Polițistul cu zero autori necunoscuți, exilat la căței și ghiozdane
În acest moment, polițistul care a condus 11 ani serviciul Omoruri cu un bilanț remarcabil - zero crime cu autor necunoscut vreme de 7 ani - are în subordine la Poliția Capitalei poliția animalelor și poliția școlară.
Omorurile i-au fost luate din subordine la 3 zile după instalarea în funcție a ministrului Predoiu. Surse din IGPR spun că secretarul de stat Despescu și pupilul sau Bogdan Berechet s-au temut că în cazul vreunui succes de răsunet al Omorurilor, cum a fost ancheta de la Caracal, dl Gavriș să nu ajungă în atenția ministrului și, eventual, să fie promovat.
O temere probabil exagerată cât timp dl Predoiu a lăsat nesancționat un alt abuz împotriva dlui Gavriș, dar și al presei. Dl Bogdan Berechet mi-a interzis să îi iau un interviu dlui Gavriș pe teme legate de crimele cu mare violență, indicându-mi-se cine ar trebui să-mi fie interlocutorii.
L-am sesizat repetat pe dl Predoiu, care s-a eschivat, deci a validat, implicit, atacul la libertatea presei și călușul pus unui polițist devenit țintă permanentă.