Europa își face propriul Iron Dome. Un scut controversat, dar necesar

Europa își face propriul Iron Dome. Un scut controversat, dar necesar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Europa vrea să se pună la adăpost de atacurile aeriene cu un scut eficient, inspirat de Iron Dome, sistemul folosit de Israel. Însă decizia Germaniei de a acorda un contract important unei furnizor stârnește controverse.

Inițiativa Scutul Cerului European (Sky Shield), creată în urmă cu doi ani, după invazia Rusiei în Ucraina, include 21 de state membre de pe continent, inclusiv România, care au căzut de acord să colaboreze pentru achiziția, întreținerea și utilizarea sistemelor de apărare aeriană, având ca obiectiv sprijinirea reciprocă.

Aceste sisteme defensive vor fi integrate într-o misiune NATO preexistentă care "protejează teritoriul Alianței (…) împotriva oricărei amenințări sau atacuri aeriene sau cu rachete", menționează Alianța.

Inițiativa se bazează pe Arrow 3, un sistem de apărare cu rachete care poate intercepta rachete balistice cu rază lungă de acțiune, folosit și de Israel pentru celebrul său scut antiaerian Iron Dome, relatează Euronews.

ADVERTISING

Tehnologia și-a demonstrat utilitatea la începutul acestui an, când Israelul a folosit sistemul Iron Dome pentru a doborî rachetele iraniene. Un test important pentru a convinge Europa că a ales corect. Și totuși, această soluție nu este lipsită de controverse.

De ce este controversat Sky Shield?

În septembrie 2023, guvernul german a semnat o declarație de intenție pentru un acord de 4 miliarde de euro cu Israeli Aerospace Industries (IAI), o divizie a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), privind furnizarea sistemului de arme Arrow 3 dezvoltat în comun cu compania americană Boeing.

Nouă zile mai târziu, gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului, declanșând războiul din războiul din Gaza, soldat până acum cu peste 37.000 de morți, conform Națiunilor Unite, și peste două milioane de refugiați.

Acordul pentru Arrow 3 a fost formalizat de guvernul german în noiembrie, în ciuda apelurilor internaționale pentru impunerea unui embargou asupra exporturilor de arme israeliene. Guvernul german se confruntă, de asemenea, cu un proces deschis de Centrul European pentru Drepturile Omului privind parteneriatul de apărare cu Israel.

ADVERTISING

Un purtător de cuvânt al ministerului german al Apărării a declarat, însă, în iulie, pentru Euronews că "nu există nicio schimbare - achizițiile se desfășoară conform planului".

Uniunea Europeană nu a luat vreo decizie privind oprirea importulului sau exportului de arme către Israel, pe fondul conflictului din Gaza, în ciuda solicitărilor pentru un embargo asupra armelor din partea ONU, a 1.500 de funcționari publici ai UE și a guvernului Belgiei, care a deținut preşedinţia UE până în iunie.

Un purtător de cuvânt al UE a spus că orice decizie de export de arme este luată de fiecare stat membru în parte.

Israelul este al nouălea cel mai mare exportator de arme din lume în 2024, germanii fiind unul dintre primii trei clienți, arată un studiu. Armele germane reprezintă, de asemenea, 30% din totalul importurilor de arme ale Israelului, restul provenind din SUA.

ADVERTISING

Cum va funcționa scutul european

Sistemul de arme Arrow 3 este o familie de rachete interceptive care "supraveghează, detectează, urmărește și anihilează" atacurile "departe de ținta lor", cu un sistem de control complet automatizat. IAI susține că Arrow 3 e "cel mai accesibil sistem de apărare disponibil".

Shay Gal, vicepreședintele pentru relații externe al IAI, a declarat săptămâna trecută pentru Defense News că "s-au mărit turele și au fost angajați mai mulți muncitori" pentru ca Arrow 3 să fie instalat în Germania anul viitor.

Sky Shield va asigura trei niveluri de apărare antirachetă pe continent:

  • rază scurtă: rază de până la 15 km lățime și până la 6 km altitudine.
  • rază medie: rază de 15-50 km și maximum 25 km altitudine.
  • rază lungă: raza de actiune de peste 50 km si pana la 35 km altitudine.

Arrow 3 poate proteja țările membre de toate tipurile de rachete, potrivit IAI.

Cine produce rachetele de apărare

  • Companiile germane Rheinmetall și Diehl Defense sunt principalii producători ai sistemelor de apărare scurte Skyranger 30 și, respectiv, IRIS-T de rază medie.
  • Hensoldt, o companie germană de dezvoltare a senzorilor, va furniza ambelor companii tehnologia sa radar.
  • Raytheon din SUA produce sistemul de apărare de lungă durată PATRIOT, deși rachetele în sine vor fi fabricate în Europa, potrivit ministerului german al apărării.

Cu ce se protejează țările europene și ce a ales România

Skyranger 30

Germania a ales Skyranger 30 pentru apărarea la distanță scurtă. Este o familie de sisteme mobile de apărare la sol care permite armatei să supravegheze atacurile din aer și de la sol în același timp, potrivit Rheinmetall. În februarie, germanii au încheiat un contract inițial de 600 de milioane de euro pentru 49 de unități ale Skyranger 30 cu Rheinmetall, potrivit unui comunicat de presă.

Austria a achiziționat în februarie 36 de sisteme de apărare aeriană în cadrul inițiativei pentru vehicule blindate pe roți - o versiune ușor modificată a modelului german care va costa cel puțin 1,8 miliarde de euro.

În iunie, Danemarca și Ungaria au semnat un acord cu Germania pentru achiziționarea în comun de rachete Skyranger 30. Lituania se gândește și ea să cumpere Skyranger.

IRIS-T SLM

Este o rachetă cu rază medie de acțiune care folosește tehnologia infraroșu pentru a procesa imaginile atacurilor, potrivit forțelor armate germane. O baterie SLM are trei lansatoare montate pe camion cu opt rachete fiecare, toate cu o rază de acțiune de 40 km, împreună cu un vehicul de comandă separat care urmărește toate rachetele în același timp.

IRIS-T este unul dintre cele mai populare sisteme din cadrul inițiativei ESSI: Estonia, Letonia, Slovenia și Germania au încheiat contracte cu Diehl în ultimul an. Una dintre cele mai mari tranzacții, achiziția comună semnată de Letonia și Estonia, are o valoare de 600 de milioane de euro.

Lituania și Austria au în vedere, de asemenea, achiziționarea sistemului IRIS-T.

Patriot

Sistemul Patriot GEM-T vizează avioanele, rachetele de croazieră și rachetele balistice cu rază mai scurtă printr-un sistem de rachete ghidate. Este deja folosit în unele țări din UE, precum România, Suedia, Grecia, Polonia, Olanda și Spania.

NATO, care răspunde de achiziționarea sistemelor Patriot, a acordat un contract de 5,6 miliarde de euro în ianuarie, primul de acest tip din cadrul Inițiativei Sky Shield, pentru cumpărarea 1.000 de rachete Patriot care vor fi folosite de România, Germania, Olanda și Spania.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇