Elena Udrea are Covid, aşa că procesul în care e judecată pentru corupție a fost amânat din nou

Elena Udrea are Covid, aşa că procesul în care e judecată pentru corupție a fost amânat din nou

Procesul în care Elena Udrea este judecată pentru corupție a fost amânat pentru 26 ianuarie, după ce fostul ministru s-a îmbolnăvit de Covid.

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a depus, vineri, la instanță, dovada imposibilității de prezentare la termenul stabilit pe motiv că are COVID-19, potrivit Mediafax.

Veronel Rădulescu a cerut amânarea până când Elena Udrea va putea să aibă ultimul cuvânt în proces.

ADVERTISING

Judecătorul a luat act de imposibilitatea de prezentare și după dezbateri între avocații din dosar și procurori, judecătorul a stabilit amânarea procesului până la data de 26 ianuarie.

Potrivit sursei citate, rezultatul testului pentru COVID-19 în cazul Elenei Udrea a venit cu o zi înainte de termenul în dosarul în care finanţării campaniei electorale din 2009.

Care sunt acuzațiile din dosar

În 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009, potrivit Agerpres.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic – de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, arată DNA.

Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul „Gala Bute”, însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituţională a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanţa supremă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇