Drama profesorilor ucraineni care s-au opus ocupației ruse: Acuzați de trădare și urmăriți de FSB

Drama profesorilor ucraineni care s-au opus ocupației ruse: Acuzați de trădare și urmăriți de FSB
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Profesorii din regiunile ucrainene ocupate de trupele ruse au avut de făcut o alegere: să colaboreze cu inamicul sau să se opună. Unii au ales calea corectă, dar foarte periculoasă.

La începutul verii, la câteva luni după ce rușii preluaseră controlul unei mari părți din sudul Ucrainei, directorul unei școli dintr-un oraș ocupat a convocat o ședință în cancelarie: școala va coopera cu autoritățile ruse de ocupație, iar cursurile vor începe în septembrie cu o programă rusească, i-a informat el.

„Ucraina ne-a abandonat și nu se mai întoarce, iar acum rușii ne fac niște oferte. Dacă nu le acceptăm, vor trimite alți oameni din Rusia care n-au niciun atașament pentru această școală. Mai bine stăm aici și încercăm să avem noi grijă de ea", își amintește Halina, o profesoară cu vechime, că le-a transmis directorul.

„Cam un sfert din profesori au fost de acord, dar eu știam că nu am cum să lucrez pentru ruși", a explicat ea.

ADVERTISING

Când s-a deschis școala, directorul i-a spus Halinei că toate cărțile ucrainene din școală vor fi distruse în următoarele zile, așa că, dacă vrea vreuna, s-o ia acasă. Halina s-a dus în clasa ei și a umplut un sac de plastic cu poezii în ucraineană scrise de elevii ei, iar la ieșire a văzut cum angajații dădeau jos de pe pereții holurilor portretele eroilor naționali ai Ucrainei, relatează The Guardian.

După câteva zile, Halina a fost denunțată ca „trădătoare" la o ședință cu părinții, pentru că a părăsit școala. A fost avertizată de colegi că unii au etichetat-o ca „agitatoare pro-ucraineană” și că a fost pusă pe lista neagră a agenției ruse de informații FSB.

Rușii rescriu istoria cu armele și cu manualele

Halina nu este numele real al femeii. Ea nu a dorit să spună în ce oraș se află școala, de teamă ca rudele rămase acolo să nu aibă de suferit.

ADVERTISING

Povestea ei confirmă relatările despre politica de educație forțată pe care autoritățile pro-ruse și trupele de ocupație au implementat-o în regiunile smulse de sub controlul Kievului. Kremlinul speră ca prin introducerea programei școlare ruse în zonele ocupate să creeze noi generații de cetățeni loiali care să accepte viziunea Rusiei asupra istoriei Ucrainei.

Multe cadre didactice au evitat să colaboreze cu rușii, iar oficialii ucraineni spun că au fost supuși unor presiuni și amenințări pentru a se răzgândi. "Îi obligă să folosească programa rusă, aduc manuale cu conceptul că ucrainenii și rușii sunt același popor, pline de imperialismul rusesc, tot tacâmul", a declarat Serghei Gorbaciov, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Educației.

Halina spune că unii locuitori din orașul ei erau pro-ruși înainte de începerea invaziei, dar alții au colaborat din pragmatism, susținând că rușii vor rămâne acolo pentru totdeauna și trebuia să găsească o cale de se adapta.

ADVERTISING

Gorbaciov crede că nu este corect ca profesorii care au fost puși într-o poziție imposibilă să fie judecați.

„Nu avem dreptul moral, nici legal, de a le cere eroism celor care trăiesc sub ocupație. Scopul lor principal ar trebui să fie să salveze vieți, nu să colaboreze voluntar. Dacă au fost obligați să o facă, ar trebui să strângă dovezi", a explicat el.

Alții nu sunt de acord cu această viziune. Mulți oficiali ucraineni cer pedepse mari cu închisoarea pentru oricine a fost de acord să colaboreze cu sistemul rus de învățământ, invocând rolul-cheie jucat de profesori în răspândirea revizionismului istoric care a alimentat parțial invazia rusă.

Cum încearcă rușii să aducă copiii la școala lor

Succesul contraofensivei ucrainene în regiunea Harkov și atacarea, vineri, cu rachete HIMARS a sediilor administrației proruse din Herson le provoacă insomnii profesorilor care au acceptat să lucreze pentru ruși.

În ultimele zile, autoritățile ucrainene au anunțat că au reținut un grup de profesori trimiși din Rusia în regiunea Harkov și lăsați în urmă când trupele ruse s-au retras. Adjuncta premierului, Irina Vereșciuk, a spus că aceștia vor fi judecați de tribunalele ucrainene și riscă până la 12 ani de închisoare.

Autoritățile de ocupație din regiunea învecinată Zaporojie au precizat la finele lunii august că așteptau sosirea a 500 de profesori din Rusia. O parte a slujbei lor era să facă tranziția la programa rusă, în special la istorie, unde diferențele de abordare sunt uriașe comparativ cu cea ucraineană.

Halina a declarat că niciun profesor rus nu a ajuns, încă, în orașul ei, dar persistă zvonurile despre aducerea acestora. Ea a fost sunată de un oficial local care i-a spus că, întrucât a plecat, casa îi va fi rechiziționată și folosită de un alt cadru didactic sau de un profesor din Rusia.

Școala s-a deschis pentru noul an școlar la 1 septembrie, cu doar un sfert din numărul anterior de profesori și elevi, în timp ce soldații ruși stau de pază la intrare.

Ca să crească numărul de elevi, autoritățile de ocupație au trecut la amenințări: copiii care lipsesc ar putea fi trimiși în orfelinate, dacă părinții lor nu semnează că sunt de acord ca ei să meargă la școala rusă.

Iar pentru ca amenințarea să dea rezultate, rușii încearcă și cu "zăhărelul", oferind o recompensă de 10.000 de ruble (163 de euro) pentru fiecare copil înscris în noul an școlar.

Percheziții pentru anihilarea școlii online

Între timp, Halina și alți colegi care n-au vrut să colaboreze cu rușii au deschis cursuri online în care predau programa ucraineană, folosind experiența din timpul pandemiei. Elevii și profesorii care au părăsit orașul se conectează acum din alte părți ale țării și din străinătate.

Câțiva părinți rămași în oraș au contactat-o pe Halina, iar copiii ei intră la cursurile online după-amiaza, când se întorc de la școala rusă. E o soluție, dar oamenii nu stau liniștiți, fiindcă rușii au aflat de școala paralelă. Profesorii le-au spus părinților că poliția va percheziționa computerele și tabletele ca să se asigure că elevii nu fac în secret cursuri la școala online ucraineană.

Agenții ruși sunt atât de îngrijorați de influența școlii online, încât FSB a arestat o rudă a unuia dintre profesorii care predau în acest sistem. În plus, forțele ruse au intrat în casele părăsite ale profesorilor care au plecat, în căutarea de dovezi despre școala ucraineană.

În aceste condiții, falia dintre cei care rezistă și cei care colaborează se va adânci, crede Halina. "Aștept în fiecare zi ca armata noastră să elibereze orașul. Sper să se întâmple și sper să fie curând", a spus profesoara.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇