Cele două doctoriţe de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti acuzate de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient au fost arestate preventiv.
Judecătorii Tribunalului Bucureşti au emis, joi după-amiază, mandate de arestare preventivă pe numele celor două doctoriţe (Maria Miron şi Mirela Paiuş) acuzate de moartea unui pacient.
Cele două fuseseră reţinute miercuri.
Decizia tribunalului nu este definitivă şi poate fi contestată.
Cei doi medici sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare după decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină, procedură despre care președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă susţine că este corectă şi în niciun caz nu poate fi vorba despre omor cu premeditare.
Asistenta suspectată de mărturie mincinoasă în acest dosar a fost plasată sub control judiciar. Ea e acuzată că, în trei rânduri, la audieri, le-a ascuns procurorilor date pe care le are despre acest caz.
- Mărturia fiicei unui pacient mort de la Spitalul Pantelimon: Era legat, îi curgea sângele din mâini, țipa să-l luăm acasă. Precizările procurorului de caz
- Șefa Colegiului Medicilor București explică de ce ancheta lor nu a găsit nimic în neregulă la Spitalul Sf. Pantelimon
Ancheta care vizează morţile suspecte ale pacienţilor din Secţia ATI este una foarte dificilă, spun anchetatorii, pentru că injectomatele, aparate prin intermediul cărora se administra pacienţilor noardrenalina care îi ţinea în viaţă, sunt folosite de aşa manieră încât nu se poate realiza o trasabilitate clară cu privire la utilizarea lor.
Aşa se explică de ce, deşi se vorbeşte despre 17 decese în decurs de patru zile, deocamdată acuzaţiile aduse cadrelor medicale inculpate se referă la decesul unui singur pacient.
”Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Iniţial s-a vorbit despre decesul a 20 de pacienţi în condiţii similare, apoi cifrele oficiale au arătat că, în perioada indicată în reclamaţie, 17 pacienţi au murit.