DNA îl trimite în judecată pe Liviu Dragnea, în dosarul vizitei sale la inaugurarea lui Trump

DNA îl trimite în judecată pe Liviu Dragnea, în dosarul vizitei sale la inaugurarea lui Trump

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul finanţării vizitei sale în SUA, la inuagurarea preşedinţiei lui Donald Trump, în ianuarie 2017.

Fostul şef PSD (care se află în închisoare) este acuzat în acest caz de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, mai exact asigurarea accesului la învestirea preşedintelui SUA şi servicii de lobby şi consultanţă politică.

Alături de Dragnea, mai sunt trimişi în judecată fostul consilier parlamentar Gheorghe Dimitrescu (pentru cumpărare de influență) şi trei oameni de afaceri (pentru cumpărare de influență şi complicitate la cumpărare de influență)

ADVERTISING

Cei trei ar fi Cristi Burci, fiul său Carlo Burci și omul de afaceri Dan Valentin Belcea, potrivit surselor G4Media.

Accesul la inaugurarea lui Trump

DNA precizează că, în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine și pentru partid.

Acestea ar fi constat în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a președintelui SUA Donald Trump, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C, în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari.

Accesul a fost obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare.

ADVERTISING

Dragnea a mai obţinut, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 de dolari, în favoarea partidului din care făcea parte.

Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

De asemenea, Dragnea ar mai fi acceptat de la același om de afaceri promisiunea altor foloase necuvenite, mai exact participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

ADVERTISING

În acest context, Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în ţara noastră.

Servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari

Ulterior, relatează DNA, în perioada mai - octombrie 2017, Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de consilierul parlamentar Dimitrescu, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice.

Este vorba despre servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de Gheorghe Dimitrescu).

Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalți oficiali americani.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu, în perioada iunie - iulie 2017, Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influența reală pe care o avea asupra ministrului de Externe, promițând că îl va determina să îl desemneze pe Dimitrescu în funcția de consul general al României la Bonn.

El a fost numit consul la Bonn în ianuarie 2018.

Gheorghe Dimitrescu a fost consul general la Bonn până în 2021, abia în ianuarie Guvernul a decis rechemarea lui din Germania.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În prezent, Liviu Dragnea este încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat definitiv în mai 2019, de magistraţii ÎCCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.

În 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de eliberare condiţionată depusă de fostul lider al PSD. Însă Dragnea a făcut apel şi acesta se va judeca pe 19 mai, la Tribunalul Bucureşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇