DNA cere ridicarea imunităţii pentru Nicolae Bănicioiu. E suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită pe când era ministru

DNA cere ridicarea imunităţii pentru Nicolae Bănicioiu. E suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită pe când era ministru

Procurorii cer încuviinţarea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu, suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, pe vremea când era ministru al Tineretului şi apoi al Sănătăţii, informează Direcția Națională Anticorupție.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

comunicat DNA
ADVERTISING

Direcția Națională Anticorupție nu precizează în comunicat cine este deputatul vizat, dar afirmă că este vorba despre un ministru care a detinut această funcție în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015.

În acest interval, Nicolae Bănicioiu a ocupat funcția de ministru al Sănătății în Guvernul Ponta 3.

Povestea mitei

Procurorii afirmă că persoana respectivă, în calitate de ministru (în vremea când era la Tineret în Cabinetul Ponta 2), ar fi primit de la doi oameni de afaceri peste 3,9 de milioane de lei pentru a înlesni numirea în funcția de manager de spital persoane pe care aceștia le puteau controla.

ADVERTISING

Totodată, șpaga era și pentru ca Guvernul să aloce bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte.

”În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru (al Tineterului - n.red.), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

ADVERTISING
  • numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
  • alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare”, se mai arată în comunicatul DNA.

Ulterior, spun procurorii, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru (al Sănătăţii), funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.

Bănicioiu și-a pierdut mandatul de ministru al Sănătății, după ce Guvernul Ponta a demisionat în urma incendiului de la Colectiv.

În 2018, Nicolae Bănicioiu a demisionat din PSD și a trecut la Partidul Pro România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇