Direcția Națională Anticorupție solicită Camerei Deputaţilor aprobarea unei percheziţii informatice în dosarul în care deputatul Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, este urmărit penal pentru achiziţii nelegale şi supraevaluate în timpul pandemiei de Covid.
Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a transmis procurorului general Gabriela Scutea referatul şi dosarul penal, pentru a fi înaintate ministrului Justiţiei, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea percheziţiei informatice faţă de Daniel Tudorache, care are calitatea de suspect în dosar.
Conform DNA, percheziţia informatică este o activitate prevăzută de Codul de Procedură Penală, necesară pentru descoperirea şi strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activităţi este condiţionată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv.
Pe 21 octombrie, DNA a anunţat că fostul primar de la Sectorul 5 Marian Vanghelie şi fostul edil de la Sectorul 1 Daniel Tudorache sunt urmăriţi penal într-un dosar privind achiziţii nelegale şi supraevaluate în timpul pandemiei.
Este vorba despre achiziţii supraevaluate de tablete electronice pentru elevi (75.500 de bucăţi), dar şi produse necesare în perioada pandemiei, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1.200 de bucăţi) şi termoscannere (200 de bucăţi).
Daniel Tudorache, deputat PSD, în prezent, la data faptelor primar al Sectorului 1 Bucureşti, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
Marian Vanghelie, având la data faptelor funcția de consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave (patru fapte, din care una în formă continuată), instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care trei în formă continuată), instigare la fals material în înscrisuri oficiale (două fapte, din care una în formă continuată) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.