Discuții de la cel mai înalt nivel din UE cu Putin, despre Navalnîi. Și România a transmis îngrijorări despre presupusa otrăvire

Discuții de la cel mai înalt nivel din UE cu Putin, despre Navalnîi. Și România a transmis îngrijorări despre presupusa otrăvire

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că situaţia liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi este una „profund îngrijorătoare” şi că este necesară „o anchetă imparţială privind presupusa sa otrăvire”.

„Situaţia liderului opoziţiei ruse Navalnîi este profund îngrijorătoare. Trebuie întreprinse toate acţiunile pentru a îi fi asigurată cea mai bună îngrijire medicală, în concordanţă cu dorinţele familiei sale, şi, de asemenea, să fie asigurată o anchetă imparţială privind presupusa sa otrăvire”, scrie Aurescu, vineri, pe Twitter.

ADVERTISING

De ce vrea Putin să-l elimine pe Navalnîi? Otrăvirea are legătură cu protestele din Belarus și Khabarovsk

Șeful Consiliului European a vorbit cu Putin

Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la liderul opoziţiei ruse, într-o discuţie telefonică avută joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, a informat vineri un oficial european de rang înalt.

Michel a declarat totodată că pentru Belarus obiectivele blocului comunitar sunt de a pune capăt violenţei împotriva protestatarilor şi cetăţenilor acestei ţări şi de a se asigura că fosta republică sovietică nu se va cufunda într-un haos economic sau militar.

ADVERTISING

"Experienţa ucraineană este importantă", a declarat oficialul european pentru Reuters sub protecţia anonimatului.

"Nimeni nu doreşte ca ceea ce s-a întâmplat în Ucraina să se repete. UE nu vrea un alt Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev, locul unde de la începutul anilor 1990 au avut loc ample proteste ce au determinat schimbarea vectorului politic al Ucrainei; cele din 2013-2014 l-au înlăturat de la putere pe liderul prorus Viktor Ianukovici, ceea ce a dus apoi la conflictul din estul Ucrainei şi la anexarea Peninsulei Crimeea, n.r.) şi nu doreşte să izbucnească haosul în Belarus", a spus oficialul.

ADVERTISING

”Belarus nu e Ucraina”

Potrivit acestuia, "Belarus nu este Ucraina, oamenii de acolo nu doresc relaţii mai apropiate cu UE".

"UE caută să susţină stabilitatea, negocierile între autorităţi, opoziţie şi la nivelul societăţii, prosperitatea economică. Fără a înclina balanţa geopolitică în Belarus între UE şi Rusia", a spus acesta.

Potrivit Reuters, liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a fost internat joi într-un spital din Siberia, după ce avionul în care se afla acesta a aterizat de urgenţă. Purtătoarea sa de cuvânt a susţinut că este vorba despre "otrăvire".

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇