Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a primit săptămâna trecută încă o pedeapsă aspră pentru că a îndrăznit să se ridice împotriva Kremlinului: un tribunal l-a condamnat la încă 19 ani de închisoare și l-a trimis de îndată într-o celulă cu regim de izolare.
Soarta lui Navalnîi contrastează puternic cu situația lui Evgheni Prigojin. În iunie, șeful mercenarilor din grupul Wagner l-a pus pe Vladimir Putin în fața celei mai mari provocări din cele două decenii în care a condus Rusia. În timp ce trupele lui Prigojin se apropiau amenințător de Moscova, Putin, extrem de furios, a spus într-un discurs televizat că cei care au apucat „calea trădării” vor fi pedepsiți. După aproape două luni, Prigojin încă n-a pățit nimic.
Evident, prețul pentru înfruntarea lui Putin nu este unul fix. Însă ceea ce surprinde este că Prigojin nu s-a ascuns și nu s-a ocupat cu "mărunțișuri" după ce și-a curmat revolta "pe ultima sută de metri", notează CNN. La doar câteva săptămâni după insurecție, el și-a făcut apariția la recentul summit Rusia - Africa de la Sankt Petersburg, dând mâna cu un demnitar al Republicii Centrafricane.
Renunțarea la ținuta de camuflaj cu care apărea în postările de pe Telegram în favoarea uneia mai relaxate (tricou polo și jeanși) e încă un indiciu despre statutul special de care se bucură liderul grupului Wagner.
Un diplomat prins în corzi
Devine tot mai greu de explicat cum e posibil ca omul care l-a înfruntat pe Putin, doborând un avion al armatei și ucigând militari ruși în marșul spre capitală, să se bucure de imunitate. Nici Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, n-a fost în stare să ofere o explicație când realizatoarea CNN Christiane Amanpour l-a întrebat despre evoluția bizară a lui Prigojin.
Diplomatul a admis că revolta Wagner poate constitui o formă de "înaltă trădare", însă a explicat că Putin decide dacă lasă lucrurile așa cum sunt. „Președintele a calificat-o când a început, apoi totul s-a terminat", a spus Kelin referindu-se la revoltă. „Acum călătorește undeva, așa că recunoaștem unele fapte eroice ale grupului Wagner", a adăugat el despre Prigojin, referindu-se la succesul mercenarilor pe frontul de la Bahmut, în estul Ucrainei.
Cu îndelungata ei experiență, Amanpour a reușit, însă, să-l pună sub presiune pe ambasadorul rus.
"Ceea ce aș vrea să înțeleg, de ce oameni ca acesta (disidentul închis Vladimir Kara-Murza), intelectualii, alții, Navalnîi, sunt în închisoare pentru că au protestat verbal și au contrazis guvernul rus, dar… Prigojin, care a încercat să comită o lovitură de stat împotriva Kremlinului, poate chiar împotriva președintelui însuși, o lovitură de stat armată, încă umblă liber prin Rusia? A fost fotografiat la o întâlnire cu liderii africani în timpul summitului din această săptămână din St. Petersburg, de ce nu se află în închisoare pentru trădare?", l-a încolțit realizatoarea CNN pe diplomatul rus.
Kelin a evitat la început strânsoarea, spunând că nu-și amintește să fi murit soldați ruși în timpul revoltei Wagner. Presat din nou de Amanpour, el a recunoscut că nu are o explicație. Și observatorii de lungă durată ai situației din Rusia încă o mai caută.
Zeci de mini-Prigojini îl înlocuiesc pe Putin
Experții cred că șeful grupului Wagner încă are valoare pentru Putin, chiar dacă statura politică a celor doi s-a diminuat.
Candace Rondeaux, directoarea Future Frontlines, un serviciu open source de informații al organizației New America, crede că relația lui Prigojin cu Kremlinul a avut de suferit. "Însă cum Putin a pierdut mai mult după revoltă, se pare că el crede că mai are ceva de câștigat dacă îl ține pe Prigojin prin preajmă", a spus ea.
Perspicacitatea lui Prigojin în afaceri și abilitatea sa de a ascunde câștigurile comerciale printr-o rețea opacă de firme-paravan și operațiuni offshore sunt un atu pentru Rusia lui Putin, lovită de sancțiunile economice occidentale, a explicat Rondeaux.
"În acest moment, rețelele lui Prigojin de companii offshore sunt cea mai bună asigurare pe care Putin o are pentru a menține economia de război a Rusiei. Dar nu va rămâne așa mereu - în cele din urmă ceva trebuie să dea. Și e o șansă mare, odată ce o va face, să vedem evenimente mai spectaculoase mai aproape de granița dintre Polonia și Belarus", a detaliat ea.
Rondeaux s-a referit la relocarea unor mercenari Wagner în Belarus. Mișcarea, aparent parte a unui acord stabilit la capătul insurecției din iunie, a ridicat deja nivelul de alertă în Polonia, un stat NATO care are graniță cu Belarus.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus recent că 100 de mercenari Wagner se îndreptau recent spre o fâșie îngustă de teren dintre Polonia și Lituania, cu posibila intenție de a se da migranți ca să treacă granița.
Nu se știe exact câți mercenari ruși se află în Belarus și dacă au acces la armament greu. Însă Morawiecki a părut să indice un scenariu potențial pentru manevrele Wagner: crearea de focare se instabilitate la frontiera de est a NATO.
Prigojin are planuri și pentru o altă regiune: țările vulnerabile și instabile din Africa, unde Wagner a desfășurat deja mai multe operațiuni. Forțele grupării sunt implicate în activități în Sudan, unde Wagner a susținut miliția rebelilor contra armatei, și a acționat masiv în Republica Centrafricană și Libia.
Prigojin ar putea căuta oportunități și în Niger, după recenta lovitură de stat care a declanșat o criză regională majoră. Într-un mesaj postat recent pe Telegram, Prigojin a transmis că Wagner ar fi gata să-și ofere serviciile acolo.
Și mai sunt și în Rusia destule lucruri interesante pentru Prigojin, subliniază experții. Sfidându-l pe Putin și scăpând nepedepsit, Prigojin pare să fi clădit un centru de greutate care îi face concurență Kremlinului.
Tatiana Stanovaia, membră senioare a Centrului Carnegie Rusia Eurasia, arăta într-o analiză recentă că Prigojin a rupt efectiv "verticala puterii" - sistemul de lungă durată de guvernare de sus în jos prin care domnește Putin.
"Verticala puterii a lui Putin a dispărut. În locul unui braț forte, acolo sunt zeci de mini-Prigojini, și chiar dacă ei pot fi mai predictibili decât liderul Wagner, nu sunt cu nimic mai puțin periculoși. Toți aceștia știu foarte bine că o Rusie post-Putin este deja aici - chiar cu Putin la putere - și că e timpul să treacă la arme și să se pregătească pentru o luptă pentru putere", a punctat ea.
T.D.