O cursă contracronometru este în desfășurare pentru a afla ce anume a cauzat întreruperea electricității în Spania și Portugalia luni, lăsând milioane de oameni fără acces la necesități moderne de bază.
Răspunsul va avea consecințe serioase atât pentru cele două țări, cât și pentru întreaga Europă.
Uniunea Europeană face de mult timp presiuni asupra Peninsulei Iberice - care a funcționat multă vreme ca o „insulă energetică” în cadrul blocului - pentru a se conecta mai bine la rețelele electrice ale continentului.
Chiar de luni, specialiștii au început să dezbată dacă aceste conexiuni ar fi putut preveni întreruperile masive de curent - sau dacă, dimpotrivă, ar fi expus mai multe țări riscului de efecte în lanț.
De asemenea, de-a lungul zilei, au existat îngrijorări privind posibilitatea ca penele de curent să fie rezultatul unui atac cibernetic asupra Europei - deși nu a apărut nicio dovadă care să susțină această ipoteză.
- Pană masivă de curent în Spania, Portugalia și Franța. A fost declarată stare de urgență. E haos pe străzi și în magazine. Transporturi blocate. Ce se știe despre cauze (Video)
- Premierul Spaniei vorbește de o dispariție inexplicabilă din rețea a unei cantități de energie. Franța ajută cu putere cât două reactoare nucleare
Politico explică ce se știe până acum și la ce ne putem aștepta în continuare.
Ce s-a întâmplat?
Pana de curent a fost cauzată de o „oscilație foarte puternică în rețeaua electrică” care a determinat sistemul de electricitate al Spaniei să „se deconecteze de sistemul european și să prăbuşească rețeaua electrică iberică la ora 12:38”, potrivit lui Eduardo Prieto, directorul operatorului spaniol Red Eléctrica.
Operatorul de rețea portughez REN a declarat că „variațiile extreme de temperatură” din Spania au produs fluctuații neașteptate pe liniile de înaltă tensiune. Acestea au dus la pierderea sincronizării unor părți din rețea, „provocând perturbări succesive în rețeaua europeană interconectată”.
Autoritățile din ambele țări au evitat să speculeze asupra cauzelor dezechilibrului din sistem.
„Nu avem informații concludente despre cauze și rog publicul să nu speculeze,” a declarat premierul spaniol Pedro Sánchez, adăugând că Guvernul analizează fiecare posibil factor care ar fi putut contribui la pană.
De ce durează atât de mult repornirea curentului?
Restabilirea alimentării cu energie în Spania și Portugalia nu a fost o sarcină ușoară.
Potrivit lui Leonardo Meeus, profesor specializat în sisteme electrice la Institutul Universitar European, operatorii de rețea trebuie să urmeze un proces „tehnic extrem de complicat” pentru a reporni sistemul.
Ambele țări trebuie să restabilească alimentarea „pas cu pas”, pornind inițial de la generatoare speciale, cum ar fi pompele hidroelectrice.
Țările vecine ajută, de asemenea: operatorul francez RTE a furnizat 700 de megawați de energie Spaniei la câteva ore după pana de curent. Alimentarea cu energie a fost restabilită în mare parte în regiunile nordice și sudice ale Peninsulei Iberice până la sfârșitul după-amiezii, datorită energiei furnizate de Franța și Maroc.
„Sistemele de energie sunt conectate prin 'interconectoare'”, a explicat Solomon Brown, profesor de sisteme energetice la Universitatea din Sheffield. „Aceasta înseamnă că există interdependență între rețele, dar și că ele trebuie repornite separat.”
„Pe măsură ce cele două rețele s-au prăbușit, trebuie să fie alimentate din nou treptat, aducând în funcțiune generatoare esențiale sincronizate cu consumatori, extinzând rețeaua pas cu pas, până la reconectarea completă la rețelele externe”, a adăugat el.
De ce sunt rețelele electrice interconectate?
Spania și Portugalia au sisteme electrice strâns legate între ele, dar cu puține conexiuni transfrontaliere către Franța și restul UE.
Comisia Europeană încearcă de mult să schimbe acest lucru, încurajând insistent construcția mai multor interconexiuni pentru a îmbunătăți securitatea energetică și a facilita fluxurile de energie. Madridul, Lisabona și Parisul și-au exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru acest plan, dar progresul a fost lent.
Deși Spania și Franța lucrează acum la o nouă conexiune în Țara Bascilor, Agenția UE pentru Reglementarea Energiei a avertizat anul trecut că nu s-a eliberat suficientă capacitate de transport, în ciuda obligațiilor legale.
Rămâne neclar dacă mai multe conexiuni ar fi redus impactul penei de curent.
Pe de o parte, mai multe legături transfrontaliere ar fi putut întări capacitatea Spaniei de a echilibra cererea și oferta de energie și de a importa electricitate, a spus Pratheeksha Ramdas, analist principal la firma Rystad. Capacitatea limitată actuală a Madridului de a face schimb rapid de energie cu Franța „restrânge capacitatea de reacție rapidă în caz de perturbări la scară largă”.
Pe de altă parte, „o conectivitate mai mare ar putea crește riscul propagării instabilității de frecvență către sistemele vecine”, a adăugat ea, creând un posibil efect de domino al penelor de curent în alte țări europene.
A fost un atac cibernetic?
În Spania, îngrijorările au fost evidente. Un student ieșind de la o universitate din Barcelona a fost auzit întrebând: „Este un atac cibernetic? Un atac terorist?”
Opoziția Spaniei față de războiul Israelului în Gaza și sprijinul său pentru Ucraina în fața agresiunii rusești au transformat-o într-o țintă importantă pentru atacuri cibernetice, ceea ce a alimentat speculațiile.
Totuși, la Bruxelles, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Teresa Ribera, a părut să respingă această ipoteză, afirmând că „nu există nimic care să indice un sabotaj sau un atac cibernetic”.
În 2015, hackeri conectați la Rusia au provocat o pană majoră de curent în Ucraina. Dar prăbușirea rețelei electrice a două țări UE ar presupune un efort tehnic mult mai complex și implicații geopolitice extrem de grave.
De ce se discută despre energia verde?
Spania și Portugalia sunt lideri în domeniul energiei verzi în UE și, înainte de pană, își alimentau peste 80% din consumul electric din surse regenerabile.
Experții avertizaseră anterior că extinderea rapidă a energiei eoliene și solare pune presiune suplimentară pe rețeaua spaniolă, care are nevoie de modernizare pentru a gestiona volumele record de energie intermitentă.
Însă energia verde nu a fost de vină pentru pana de curent de luni, a precizat Meeus, subliniind că UE a impus în ultimii ani reguli stricte pentru a preveni deconectarea producătorilor de energie regenerabilă în mod periculos pentru sistem.
„Natura și amploarea penei de curent fac puțin probabil ca volumul de energie regenerabilă să fie cauza,” a adăugat Daniel Muir, analist senior de energie la S&P Global.
„Era suficientă energie convențională disponibilă în rețea - nucleară, hidro, cogenerare și termică - înainte de eveniment și disponibilă operatorului”, a spus el.