Amenajarea Hidroenergetică Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național până la sfârșitul anului, acest proiect, început în 1989, devenind prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Am promis că vom debloca hidrocentralele începute acum zeci de ani și lăsate în paragină, după blocaje cronice generate de birocrație, procesele inițiate de câteva organizații de mediu și nepăsare. Am promis și asta facem. Astăzi, Guvernul României a adoptat ultima Hotărâre de Guvern necesară pentru Amenajarea Hidroenergetică Răstolița, inițiată de Mircea Fechet, Ministrul Mediului, pentru scoaterea din fondul forestier a suprafețelor de teren necesare pentru finalizarea lucrărilor.
A fost o muncă enormă de echipă între Ministerul Energiei și Ministerul Mediului. (…) Lucrăm la Răstolița de peste un an și jumătate, iar pentru noi ziua de astăzi este aproape un miracol. Nimeni nu mai credea că lucrările se vor putea relua vreodată”, a scris Burduja pe Facebook.
Acesta a subliniat că în perioada imediat următoare vor începe defrișările - peste 30 de hectare de teren eliberate pentru lucrări, iar dacă totul merge bine, în această toamnă se va umple cuva lacului până la cota 720 de metri.
„În prezent, lucrările sunt finalizate în proporție de 89%, iar statul român a investit aici peste 714 milioane lei! Nu era păcat să abandonăm lupta? Până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național! Un vis devenit realitate după 36 de ani. Proiectul, început în 1989, vă deveni prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României. Exact așa cum am promis”, a punctat ministrul Energiei.
Energie 100% verde, regenerabilă
Potrivit sursei citate, Amenajarea Hidroenergetică Răstolița va avea o putere instalată de 35,2 MW - cât să alimentezi un oraș întreg și o producție anuală estimată de 120 GWh - energie 100% verde, regenerabilă.
Lungimea barajului este de 390 metri la coronament, 350 metri la bază, înălțimea de 105 metri, lungimea galeriei de aducțiune de 8,5 kilometri, iar cuva lacului: 24 milioane metri cubi de apă stocată, „un rezervor strategic pentru energie și apă”.
„Totul în inima munților, cu respect pentru natură și comunități locale. Amenajarea Răstolița nu e doar un proiect de energie. Este o declarație de independență națională. Ce am făcut în acest timp? Răstolița a stat blocată ani de zile. Dar unde alții au renunțat, noi am mers până la capăt.
Am aliniat instituțiile și companiile implicate. Am rezolvat exproprieri, CF-uri, fond forestier. Am obținut un nou Acord de Mediu și am învins birocrația. Nu ne-au oprit presiunile. Nu ne-au intimidat atacurile. Nu ne-am oprit din drum.(…) România are nevoie de acest proiect. Pentru că fiecare kWh produs aici e un pas spre securitate energetică și spre facturi mai mici.
Mulțumesc tuturor celor care au crezut și au muncit la acest vis: echipa Ministerului Energiei, Hidroelectrica, echipa Ministerului Mediului, Romsilva, lista e lungă. Fiecare a pus o cărămidă la această construcție istorică”, a mai scris ministrul Energiei pe pagina sa de socializare.