Danemarca ia în calcul să limiteze profanarea Coranului. Până acum invoca manifestarea libertății de exprimare

Danemarca ia în calcul să limiteze profanarea Coranului. Până acum invoca manifestarea libertății de exprimare

Guvernul danez a anunţat că intenţionează să limiteze manifestaţiile în care sunt profanate cărţi sfinte.

Un comunicat al ministerului de externe de la Copenhaga citat de AFP subliniază că astfel de demonstraţii fac jocul extremiştilor şi provoacă disensiuni. Iar executivul danez a decis că va „examina” posibilitatea de a interveni în situaţii în care sunt insultate alte ţări, culturi sau religii.

De asemenea, Ministerul de Externe danez avertizează că astfel de incidente pot avea consecinţe negative grave pentru Danemarca.

ADVERTISING

În Danemarca şi Suedia au avut loc recent mai multe manifestaţii la care a fost ars Coranul, cartea sfântă a islamului.

Gesturile respective au provocat indignare în mai multe ţări musulmane, în special în Irak. Săptămâna trecută, localnicii au incendiat ambasada suedeză din această ţară, iar guvernul de la Bagdad l-a expulzat pe ambasadorul Suediei.

În plus, sâmbătă, ministrul de externe turc Hakan Fidan a îndemnat Danemarca să ia urgent măsuri pentru a preveni noi incendieri ale Coranului, a anunţat o sursă din MAE turc citată de Reuters.

ADVERTISING

Şeful diplomaţiei turce a discutat la telefon cu omologul său danez Lars Lokke Rasmussen (foto) și a condamnat "atacurile josnice continue împotriva Coranului".

El i-a spus ministrului de externe danez că este inacceptabil să fie permise astfel de acţiuni sub pretextul libertăţii de exprimare, a menţionat sursa.

Lars Lokke Rasmussen a scris sâmbătă pe Twitter că "Turcia şi Danemarca sunt aliaţi apropiaţi" şi că "este important să nu lăsăm aceste gesturi să reuşească să creeze divizare".

Acest schimb de remarci vine după ce un mic grup de militanţi anti-Islam au incendiat, marţi, exemplare din Coran în faţa ambasadelor Egiptului şi Turciei din Copenhaga, după alte proteste similare desfăşurate în ultimele săptămâni în Danemarca şi în Suedia.

ADVERTISING

Până acum, Danemarca şi Suedia au deplâns incendierea cărţii sfinte a Islamului, dar au adăugat că nu pot împiedica astfel de acte, ţinând cont de legile care apără libertatea de exprimare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇