Cyber-armata care ajută Ucraina să învingă Rusia: "Nu putem lupta cu armele, dar luptăm cu laptopurile noastre"

Cyber-armata care ajută Ucraina să învingă Rusia: "Nu putem lupta cu armele, dar luptăm cu laptopurile noastre"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Șeful unei companii de securitate cibernetică a creat o armată de specialiști IT, implicată în 200 de operațiuni după invazia Rusiei. Cei 1.000 de voluntari au un singur obiectiv: să oprească inamicul.

Iegor Aușev, care se prezintă pe rețelele de socializare cu forma englezească a numelui său (Yegor Aushev), este directorul executiv al unei companii ucrainene care oferă soluții de securitate cibernetică, Cyber Unit Tech. El a povestit pentru Insider cum a ajuns să creeze și să conducă o armată de 1.000 de voluntari care luptă online împotriva Rusiei.

Pe 24 februarie anul trecut, când au început bombardamentele în Kiev, Iegor s-a dus în parcarea subterană a clădirii și a lansat un apel pe Facebook: căuta voluntari pentru o cyber-armată care să lupte prin mijloace specifice împotriva invadatorilor.

A patra forță armată a Ucrainei

În mai puțin de două ore a primit 200 de cereri. "Nu putem lupta cu armele, dar putem lupta cu laptopurile noastre", i-au spus ei. A doua zi, erau peste 1.000 de doritori, cei mai mulți membri ai comunității cybersecurity din Ucraina. "I-am întrebat ce calificare și ce aptitudini aveau. I-am verificat prin cineva din comunitatea de securitate cibernetică, fiindcă nu doream să se infiltreze agenți ruși", a povestit el.

ADVERTISING

IT-iștii ucraineni au început să creeze proiecte prin care puteau ajuta Ministerul Apărării și Consiliul Național de Securitate. După un an de război, ei se consideră una dintre cele patru forțe armate ale Ucrainei: terestre, aeriene, maritime și cyberspațiul.

Created to the sound of generators — specifically for purchasing generators.These are the words that best describe the...

Publicată de United24 pe Marţi, 24 ianuarie 2023

Înainte de război, compania Cyber Unit Tech a pregătit peste 1.000 de angajați în diverse organizații care colaborau cu Consiliul Național de Securitate și Apărare, în crearea de măsuri de securitate cibernetică, inclusiv depistarea unor bug-uri software.

Întrucât este imposibil ca o singură instituție să protejeze pe toată lumea, IT-iștii firmei conduse de Iegor Aușev și-au folosit experiența pentru a ajuta orice organizație care se confrunta cu un atac cibernetic.

După primele zile ale războiului, cyber-armata s-a împărțit în grupuri de câte 7-10 oameni. "Nu voiam ca oricine din grup să știe identitatea celorlalți, în cazul unor scurgeri de informații. Apelul nostru pentru o cyber-armată de voluntari i-a inspirat, probabil, și pe alții să-și creeze propriile grupuri, precum armata IT a Ucrainei, formată câteva zile mai târziu de ministrul Digitalizării, Mihailo Fedorov.

ADVERTISING

El a extins ideea noastră și a creat un cont de Telegram. Contul încă există și are peste 200.000 de oameni, dar noi n-avem nicio legătură cu asta. Trebuie înțeles că în Ucraina totul este descentralizat", a explicat Aușev.

Voluntarii lucrează pe proiecte strategice derulate de Cyber Unit Tech. În noiembrie anul trecut, de pildă, firma a organizat workshop-ul National Defence Hackathon, la care experții în securitate cibernetică au lucrat împreună pentru a găsi soluții la problemele tehnice militare.

Cum acționează cyber-armata ucraineană

Armata de informaticieni nu are un singur centru de comandă și nu are legături oficiale cu forțele armate ucrainene. Ei nu sunt subordonați pe linie militară, însă răspund la solicitările armatei. Anul trecut au avut peste 200 de acțiuni mai mici sau mai mari care au ajutat Ucraina să facă față invaziei.

"Cele mai multe implică organizații care sunt sub atac informatic. De exemplu, dacă primesc o solicitare de la Guvern să protejez spațiul cibernetic al unei instituții, trimit cinci oameni să ajute acolo. Noi avem un singur obiectiv: să oprim inamicul", a detaliat Aușev.

ADVERTISING

Una dintre operațiuni a implicat mai multe grupuri care și-au unit forțele pentru a crea algoritmi care să detecteze dacă cineva a retras numerar în echivalentul în ruble de la un bancomat.

O altă acțiune a implicat folosirea tehnologiei de recunoaștere digitală pentru a depista identificarea persoanelor din fotografiile lăsate de soldații ruși în Bucea, lângă Kiev. Specialiștii au analizat imaginile și au determinat dacă femeile din poze erau surorile sau iubitele ori soțiile militarilor ruși. Ucrainenii au încercat astfel să afle identitatea rușilor și dacă aceștia au avut legătură cu crimele de război comise acolo.

În primele zile, voluntarii au creat soluții simple pentru colectarea de date și urmărire a cartelelor telefonice SIM folosite de soldații ruși. "Puteam vedea dacă se aflau mai multe SIM-uri rusești într-un mic sat. Dacă acolo erau câteva sute de SIM-uri rusești, normal că erau soldați ruși și nu turiști", a explicat Aușev.

Un alt exemplu în care IT-iștii ajută Ucraina este folosirea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere video din locurile publice pentru recunoașterea tancurilor și a vedea unde se aflau trupele rusești. Aușev a menționat că unele acțiuni sunt în desfășurare și nu poate da mai multe detalii.

Primele două luni de război au fost cele mai intense pentru această armată neconvențională: oamenii au făcut doar asta în fiecare zi. Acum ei își împart timpul între război și activitatea obișnuită a companiei. Deși multe afaceri s-au închis, iar cei mai mulți clienți au părăsit piața ucraineană după invazia Rusiei, Cyber Unit Tech încă mai are contracte care trebuie onorate.

Când se aud explozii, Iegor se duce în cel mai apropiat adăpost și continuă de acolo războiul informatic. "Trebuie să continui să lupt și să aștept sfârșitul războiului. Visez să-mi petrec timpul cu cele două fiice ale mele și cu iubita, care sunt într-o altă țară. Asta mă ajută să mă concentrez", a spus el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇