Cum s-a comportat inculpatul Ion Iliescu în ancheta Revoluției

Cum s-a comportat inculpatul Ion Iliescu în ancheta Revoluției

Ion Iliescu a refuzat să dea declarații în Dosarul Revoluției și nu-și asumă sau cel puțin nu arăta că și-ar asuma ceva din cele întâmplate după 22 decembrie 1989, spune procurorul Cătălin Ranco Pițu, cel care ulterior l-a trimis în judecată pentru crime împotriva umanității.

Într-un interviu exclusiv acordat SpotMedia.ro, procurorul Cătălin Ranco Pițu, șeful Secției Parchetelor Militare (SPM) din cadrul PÎCCJ, a relatat cum a decurs interacţiunea cu fostul preşedinte.

“Strict din punct de vedere juridic, nu am colaborat pentru că fostul președinte a uzat de dreptul de a nu da declarații. E o dorință legala. Informal m-am întâlnit cu fostul președinte de mai multe ori.

ADVERTISING

Nu pot să spun că își asumă ceva. În mod repetat l-am întrebat despre cele 850 de persoane decedate după ce dumnealui a preluat puterea politică și militară.

În calitate de lider al CFSN, era lider total politico-militar cu toate prerogativele lui Nicolae Ceaușescu, deci conform Statului TPI ar fi primul responsabil pentru crimă împotriva umanității. Desigur, cum spuneam, beneficiază de prezumția de nevinovăție", ne-a spus procurorul.

Întrebarea aceasta îl enerva pe fostul președinte. “Spunea că, dacă el și echipa nu asumau acele evenimente, democrația nu era posibilă, cel puțin nu atunci. Consider că nu-și asumă sau cel puțin nu arată că și-ar asuma ceva”, relatează procurorul militar Cătălin Ranco Pițu.

ADVERTISING

În interviul acordat SpotMedia.ro, procurorul Cătălin Ranco Pițu a explicat motivele pentru care Dosarul Revoluției a fost restituit de ÎCCJ și ce șanse mai sunt pentru o noua trimitere în judecată:

Exclusiv Șeful Parchetului Militar, despre dosarele fierbinți: Revoluție, Mineriadă, 10 august. Ce șanse mai au? Marea inducere în eroare și ultimii 3 rămași


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇