Președintele american Donald Trump vrea să echilibreze deficitele comerciale ale Statelor Unite. Dar nu o poate face fără un domeniu pe care îl disprețuiește.
Trump susține că vrea să reducă deficitul comercial al SUA. Cu toate acestea, el distruge unul dintre cele mai puternice exporturi americane. Care este cel mai competitiv export al Americii? Ei bine, nu cărbunele sau porumbul, ci învățământul superior, se arată într-un articol de opinie publicat de Washiongton Post.
Colegiile și universitățile se numără printre cei mai mari exportatori ai Americii. Socotind în dolari, anul trecut, Statele Unite au vândut mai multe servicii educaționale restului lumii decât volumele de gaze naturale și cărbune exportate, la un loc.
Iată datele care demonstrează acest lucru, sub forma unui grafic:
Valoarea în dolari a exporturilor SUA în anumite sectoare, în 2024

*Călătoriile legate de educație includ toate costurile pe care le suportă un student străin în Statele Unite, inclusiv cheltuielile de școlarizare și de trai
America e foarte bună la învățământul superior
De asemenea, SUA au un excedent comercial uriaș în acest sector, ceea ce înseamnă că străinii plătesc mai mult pentru educație în Statele Unite decât americanii care studiază în alte țări.
În anul școlar 2022-2023, în Statele Unite au fost înscriși de peste trei ori mai mulți studenți internaționali decât numărul tinerilor americani care studiau în străinătate. Asta înseamnă că surplusul comercial de servicii de educație al SUA e mai mare decât excedentul comercial realizat de întreaga producție de aeronave civile finalizate.
De ce? Pentru că, indiferent de ceea ce susțin Trump și fanii lui, America este foarte, foarte bună la învățământul superior.
Rezultatele școlare din învățământul primar și secundar american sunt mediocre în comparație cu țările similare, dar instituțiile postliceale sunt invidiate de întreaga lume. E valabil mai ales pentru instituțiile de cercetare mai mari din SUA, care excelează nu numai în transmiterea cunoștințelor existente, ci și în înrolarea studenților în producerea de cunoștințe noi - cum ar fi cercetarea științifică de ultimă oră care alimentează carierele, afacerile și economii întregi.
Capacitatea Americii de a atrage talente academice internaționale este un avantaj uriaș și din motive care nu sunt legate de comerț.
Taxele de studii pe care le plătesc tinerii străini înscriși în SUA subvenționează ajutorul financiar pentru studenții americani cu venituri mici sau medii, cum a fost, de exemplu, vicepreședintele JD Vance, care a studiat la Universitatea Yale.
Studenții internaționali au servit și ca o armă puternică în construirea curentului soft-power al Americii: cei care se pregătesc acolo învață nu numai procedurile științifice riguroase, ci și valorile americane. Ei aduc acele valori – respectul pentru libertățile civile, proces echitabil, democrație – înapoi în țările lor de origine.
Acum Trump fie ignoră toate aceste virtuți, fie le cataloghează drept vicii.
Ce iese din disprețul lui Trump pentru educație
Ca și în cazul multor politicieni, agenda lui Trump fetișizează producția în stilul anilor '50, în loc să favorizeze serviciile secolului XXI, chiar dacă SUA excelează la producerea și vânzarea în străinătate. Nu e vorba numai de educație, ci și despre software, inginerie, divertisment, servicii financiare etc.
SUA au un excedent comercial uriaș în sectorul serviciilor, pe care Trump îl exclude uluitor atunci când cuantifică balanța comercială, se arată în articolul citat.
Mai important, Trump și subalternii săi au un dispreț profund față de universități, inclusiv (sau poate mai ales) față de cele pe care le-au urmat.
Printre primele acțiuni ale acestei administrații a fost aceea de a întrerupe (ilegal) subvențiile științifice pentru instituțiile de cercetare academică, inclusiv pentru cele care lucrează la vindecarea cancerului și tratamentele HIV.
Instanțele au suspendat sau au anulat temporar unele dintre aceste măsuri, așa că Trump a găsit alte modalități de a-și continua răzbunarea împotriva universităților.
Sub pretextul protejării evreilor, Trump a înghețat miliarde de dolari din finanțarea federală pentru Universitatea din Pennsylvania (pe care a urmat-o Trump), Columbia, Harvard și alte instituții prestigioase. Niciun student evreu nu a fost protejat prin aceste acțiuni care au redus finanțarea atât pentru cercetare, cât și pentru ajutorul financiar.
Va fi o lovitură financiară uriașă chiar și pentru cele mai bogate universități cu dotări mari, care de obicei sunt restricționate de prevederile donatorilor și obligațiile legale. Banii donați pentru a finanța un program de informatică, de exemplu, nu pot fi realocați cu ușurință unui studiu de Alzheimer pe care Trump tocmai l-a lăsat fără finanțare.
Instituțiile de toate nivelurile se străduiesc să limiteze pagubele. Unele școli reintroduc admiterea sau anulează admiterile deja oferite. Acest lucru a devenit foarte întâlnit în programele științifice, care sunt costisitoare și se bazează foarte mult pe banii din granturi. De asemenea, acestea sunt esențiale pentru creșterea economică a SUA.
SUA pierd "importul de creiere"
Dar să spunem că școlile găsesc cumva o modalitate de a astupa găurile din finanțare și reiau admiterea normală a studenților americani și non-americani, deopotrivă. Ce student străin serios ar mai veni să învețe în SUA?
Agenții de imigrație mascați au ridicat studenții de pe străzi pentru acuzații de antisemitism și sprijinire a terorismului, în ciuda notificărilor interne care admit că nu există dovezi pentru astfel de acuzații. În altă parte a țării, cel puțin 1.000 de studenți s-au trezit cu vizele revocate, potrivit bazei de date Inside Higher Ed.
Conform unor oficiali ai universității, studenții nu știu de multe ori de ce li se spune să părăsească SUA pentru că altfel vor fi arestați. Mulți nu au participat la protestele de război Israel-Gaza sau la alte activități politice - nu că acest lucru ar trebui să conteze. În cel puțin trei cazuri, rezilierea vizelor pare legată de motive puerile, precum amenzile de circulație.
De parcă asta n-ar fi suficient de îngrozitor, unele universități colaborează activ cu organele de imigrare pentru a depista studenții internaționali acuzați de "gândire greșită".
Toamna trecută, Trump promitea o viză fiecărui student străin suficient de inteligent pentru a absolvi o facultate din SUA. De asemenea, promitea că își va ajuta țara să concureze mai bine pe scena globală. Astăzi, el distruge unul dintre cele mai puternice motoare economice ale țării și se asigură că studenții străini nu mai vin în Statele Unite.