Crucea de pe Caraiman a fost restaurată de armată (Galerie foto & video)

Crucea de pe Caraiman a fost restaurată de armată (Galerie foto & video)

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost prezent marţi la ceremonia militară şi religioasă prin care a fost marcată încheierea operaţiunilor majore de restaurare, reabilitare şi conservare a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial de pe Caraiman.

„Am primit, în 2016, o misiune de onoare, aceea de a restaura şi reintroduce în circuitul valorilor naţionale acest monument înnobilat de istoria neamului. Şi iată dovada că militarii au reuşit să se ridice la înălţimea misiunii primite şi să putem fi astăzi, din nou, mândri de Monumentul Eroilor de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Nu a fost o misiune uşoară, nu a fost la îndemâna oricui, dar prin multă muncă, prin profesionalism şi dăruire, lucrările au fost finalizate cu succes”, a afirmat ministrul Nicolae Ciucă în discursul susţinut în cadrul ceremoniei, conform MApN.

slujba-cruce-caraiman
Foto: Facebook/Nicolae Ciucă

Desfăşurată în prezenţa ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, şi a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, ceremonia a inclus depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuţi şi vizitarea spaţiului expoziţional amenajat în incinta monumentului.

ADVERTISING

În perioada 2016 - 2021, Ministerul Apărării Naţionale, prin Secretariatul General şi Direcţia domenii şi infrastructuri, a implementat proiectul "Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor Crucea Caraiman/Monumentul Eroilor de pe Vârful Caraiman)".

militari-caraiman
Foto: Facebook/Nicolae Ciucă

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Scopul general al proiectului a fost promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România - Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial.

ADVERTISING

De asemenea, conform MApN, obiectivele specifice au vizat, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul acestuia şi, pe de altă parte, creşterea numărului de vizitatori la monument cu minim 6% în primul an după finalizarea lucrărilor.

Lucrările propriu-zise de restaurare a monumentului s-au desfăşurat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, 5 luni în anul 2019 (iulie - noiembrie 2019) şi 5 luni în anul 2020 (iulie - noiembrie 2020).

ADVERTISING

"Având în vedere condiţiile meteorologice specifice amplasamentului monumentului situat la 2.291 m altitudine, anul 2021 a fost rezervat analizării comportamentului lucrărilor de restaurare şi remedierii deficienţelor apărute pe timpul iernii asupra acestora", a precizat MApN.

În prezent, se desfăşoară activităţi specifice recepţiei la finalizarea lucrărilor şi sunt executate intervenţii de detaliu conform solicitărilor comisiei de recepţie.

Live

Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători creștine, aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota, iar 14 septembrie este considerată totodată data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Suntem la Crucea Caraiman unde are loc un un ceremonial militar și religios pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi, la Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial. #România #MApN #CruceaCaraimanReabilitare

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Marţi, 14 septembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇