Cresc infracțiunile de toate felurile: economice, rutiere, de violență domestică

Cresc infracțiunile de toate felurile: economice, rutiere, de violență domestică

O statistică a Poliției Române arată că în ultima perioadă au crescut infracțiunile de toate felurile, de la cele economice la cele rutiere și de violență domestică. La toate acestea s-au adăugat faptele de natură penală care au legătură cu campania electorală. Totuși, au scăzut ușor furturile și tâlhăriile.

Iată cum arată bilanțul realizat de Poliție pentru 2024:

  • infracțiuni economico-financiare: numărul acestora a crescut cu 2.992 față de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere de 21,3%. A crescut și numărul infracţiunilor de evaziune fiscală, cu 846 de fapte, respectiv cu 64,4% mai mult față de anul trecut.
  • infracțiuni în traficul rutier: deşi în primele patru luni ale anului au fost înregistrate cu 4,8% mai puţine accidente rutiere grave şi se menţine trendul descendent pentru numărul persoanelor decedate (-3,6%) şi pentru numărul răniţilor grav (-4,2%), se constată un număr cu 4,8% mai mare de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice. Respectiv: punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (+30,1%); conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa substanţelor psihoactive (+11,7%), conducerea sub influenţa alcoolului.
  • violența domestică - numărul faptelor penale a crescut cu 3,5% (de la 17.792 la 18.410 fapte). De la începutul anului, poliţiştii au intervenit la 38.656 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 19.348 în mediul urban şi 19.308 în mediul rural. De asemenea, au emis 4.006 ordine de protecţie provizorii, 1.651 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.
  • infracțiuni electorale - de la debutul campaniei electorale, au fost semnalate 197 de fapte de natură penală, au fost aplicate 270 de sancţiuni contravenţionale.
  • infracțiuni care s-au redus - s-au redus numărul infracţiunilor de furt cu 5,6% și cel al infracţiunilor de tâlhărie, cu 14,4%.
ADVERTISING

Alte date din bilanțul Poliției, pentru perioada ianuarie - aprilie 2024

  • au fost aduse în țară 305 persoane, pe numele cărora erau mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, mandate de arestare preventivă sau sentinţe penale.
  • au fost scoase de pe piață peste 500 de kg. de droguri de risc şi de mare risc, aproape 500.000 de diverse comprimate, aproximativ 3,5 tone de masă vegetală de droguri şi 4 tone de substanţe interzise, dopante
  • la protecţia animalelor, au fost făcute peste 5.000 de controale, au fost salvate și plasate în adăposturi 550 de animale și aplicate sancţiuni în valoare de peste 3.500.000 de lei.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇