"Creierul Brexit-ului", Dominic Cummings, și-a dat demisia din funcția de consilier special al lui Boris Johnson - surse

Dominic Cummings, foarte influentul şi controversatul arhitect al campaniei pentru Brexit, şi-a părăsit postul de consilier special al premierului britanic Boris Johnson, a declarat vineri seară o sursă guvernamentală, relatează AFP.

Consilierul ar fi trebuit să plece din funcţie înainte de sfârşitul anului, dar el a părăsit de vineri seară reşedinţa din Downing Street, o sursă guvernamentală confirmând că el nu va mai fi oficial angajat de la „jumătatea lui decembrie”.

Dominic Cummings plans to leave downing street by
Foto: Hepta.ro


Plecarea sa urmează după cea a directorului de comunicare din 10 Downing Street şi a aliatului său, Lee Cain, miercuri, victimă a luptei pentru putere în cadrul guvernului.

Amândoi făceau parte din aripa dură a adepţilor Brexit, gata să iasă din UE fără un acord cu Bruxelles-ul. Plecarea lor intervine în linia dreaptă a negocierilor între Londra şi Bruxelles pentru a se încerca încheierea unui acord privind viitoarele relaţii comerciale după 31 decembrie.

Dominic Cummings şi-a făcut numeroşi duşmani, inclusiv în tabăra conservatoare, după nominalizarea sa odată cu venirea la putere a lui Boris Johnson, în iulie 2019. El a jucat un rol important în victoria sa în alegerile anticipate din decembrie, câştigate detaşat de conservatori.

Influenţa considerabilă pe care a avut-o pe lângă premier, abordarea sa combativă şi dorinţa de a controla totul, potrivit presei, a dus la un climat de tensiune permanentă în cadrul executivului şi al conservatorilor.

La cuţite cu personalul administrativ, din cauza dorinţei sale de a reforma funcţia publică, el este suspectat că a fost la originea unei serii de concedieri a asistenţilor ministeriali, acuzaţi că nu apără cu destulă vigoare cauza Brexit-ului.

„Consilierii vin şi pleacă”, a comentat vineri dimineaţă ministrul Transporturilor, Grant Shapps, pe Sky News. „Ne va lipsi, dar evoluăm spre o fază diferită”, Brexit-ul şi efectuarea de teste masive în timpul pandemiei, la care Cummings a contribuit, ajungând la final.

„În toate guvernele, sunt necesari oameni care zguduie lucrurile şi propun idei, asta a fost şi el”, a adăugat el.

ADVERTISING

Coronavirus: Boris Johnson vrea ca omenirea să fie unită și să se afle adevărul despre pandemie

Brexit: Parlamentul de la Londra va putea bloca controversatul proiect de lege prin care Boris Johnson își propune să nu respecte acordul cu UE

Fostul ambasador britanic în SUA dezvăluie că premierul Boris Johnson este fascinat de Trump


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇