Copiii din Rusia se pregătesc de război: Elevii învață la școală cum să arunce grenade și să tragă cu arma

Copiii din Rusia se pregătesc de război: Elevii învață la școală cum să arunce grenade și să tragă cu arma

A început noul an școlar în Rusia. În toate unitățile de învățământ din țară, de la Pacific până la Marea Neagră, copii de grădiniță și elevii din clasele primare sunt îmbrăcați în uniforme și participă la marșuri și defilări patriotice. Cei mai mari învață cum să arunce grenade, să sape tranșee și să tragă cu muniție reală.

În toate școlile Rusia serviciul militar este glorificat și prezentat ca o datorie patriotică. Adolescenții din „detașamentele de voluntari” fac instrucție militară, iar programa de educație a fost schimbată pentru a promova apărarea patriei. Copiii ruși se pregătesc de război, notează CNN.

Militarizarea învățământului s-a intensificat după invadarea Ucrainei, sub coordonarea atentă a guvernului rus. Investiția este imensă, ministrul Educației, Serghei Kravțov, estimând recent că există în jur de 10.000 așa-numite "cluburi patriotice" în școli și licee, iar în activitatea acestora sunt implicați un sfert de milion de oameni.

Organizațiile patriotice ale copiilor fac parte dintr-un efort prelungit care include transformarea radicală a programei. S-au introdus cursuri obligatorii despre valorile patriotice și militare, iar manualele de istorie actualizate evidențiază victoriile poporului rus. Școlile din Rusia au primit ordin în februarie să se doteze cu muniție falsă care va fi folosită la pregătirea militară a elevilor.

ADVERTISING

Parade și exerciții militare pentru elevi

Copiii de șapte sau opt ani fac instruire militară, conform postărilor de pe rețelele de socializare și presei ruse. În luna mai, zeci de copii de cel mult șapte-opt ani din Krasnodar au participat la o defilare în uniformă militară, unii ținând în mâini imitații ale armelor automate.

La o paradă organizată în orașul Vologda, o fetiță a salutat militărește și a raportat: "Tovarășe comandant al paradei! Defilarea este gata! Sunt comandant Uliana Șumelova."

În iulie, de exemplu, copiii din Belgorod au primit indicative ca în armată, iar unul dintre ei a fost numit "Barosul", amintind de instrumentul folosit de mercenarii Wagner pentru uciderea dezertorilor. Copiii au participat la exerciții care au inclus folosirea armelor automate, asamblarea unei mitraliere și curse cu obstacole.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a dispus efectuarea periodică a exercițiilor în grădinițe și școli.

Astfel de parade au avut loc din Sahalin, în Estul Îndepărtat al Rusiei, până în Eisk, pe țărmul Mării Azov. Unii dintre copii păreau entuziasmați, alții nedumeriți. În Eisk, un copil de grădiniță a condus marșul trupelor de grăniceri, în timp ce colegii lui strigau: "Un', doi, trei! Stânga, stânga, stânga!".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei mai mulți dintre copiii care iau parte la aceste parade poartă uniforme sau echipament asemănător cu cel militar și încearcă să se sincronizeze cu ceilalți, dar nu prea le ies mișcările. Mulți dintre ei poartă fotografii ale eroilor armatei ruse.

Și simbolistica "Operațiunii militare speciale", cum a botezat Kremlinul invadarea Ucrainei, e la loc de cinste în acestă schemă largă de instruire. În orașul Astrahan, copiii de grădiniță au purtat uniforme și au primit mașinuțe cu semnul Z, simbolul propagandistic folosit de armata rusă în Ucraina.

Copiii ruși sunt incluși și în efortul de susținere a războiului. Partidul Rusia Unită, aflat la putere, a lansat în Vladivostok un program în care școlarii cos pantaloni și șepci pentru soldați conform unui model impus de partid.

Elevii de la școala tehnică din Voronej au primit sarcina de a face sobe mobile și dispozitive de iluminat pentru tranșee care să fie trimise pe front. Adolescentele cu dizabilități fizice din Ussuriisk au fost recrutate pentru a coase bentițe și bandaje pentru Districtul Militar de Nord. Iar în republica Buriatia, din Estul Îndepărtat al Rusiei, copiii orfani au fost puși să confecționeze amulete "norocoase" pentru soldații care luptă în Ucraina.

ADVERTISING

Toate activitățile sunt publicate de presa locală pentru a întări spiritul patriotic al rușilor și susținerea pentru campania din Ucraina.

Concurs de asamblare a Kalașnikovului și săparea tranșeelor

Pentru adolescenți, acțiunile sunt axate pe pregătirea militară. Tinerii sunt încurajați să se înscrie la așa-numitele jocuri sportive militare pentru tineret.

În regiunea Orenburg tocmai s-a încheiat finala competiției la care au luat parte 180 de sportivi din 14 echipe, inclusiv din regiunile anexate ilegal ale Ucrainei. Evenimentul a inclus mai multe probe: aruncarea grenadei, săpatul tranșeelor, traseu cu obstacole, asamblarea rapidă a unui Kalașnikov, stocarea echipamentului și un concurs de istorie militară.

Potrivit ministerului rus al Apărării, obiectivul este "cultivarea unui sentiment de ajutor reciproc și de sprijin camaraderesc, a calităților morale și psihologice înalte, precum și pregătirea generației tinere pentru serviciul în cadrul forțelor armate ale Federației Ruse".

Armata merge și în școli. Copiii din Buratia au primit vizita unui soldat rănit care le-a spus că a luptat cu mercenarii polonezi în Ucraina și că "ucrainenii nu vor să lupte și sunt obligați".

Câțiva profesori care nu au tratat cu entuziasm schimbările din educație au fost înlocuiți, însă e dificil de aflat câți, relatează CNN. Se știe, însă, că directorul unei școli din Perm și-a dat demisia după ce a fost criticat de activiștii pro-război pentru că nu a permis desfășurarea orelor despre "Operațiunea Militară Specială".

E greu de spus și cum privesc părinții militarizarea programei de învățământ. Unii și-au exprimat nemulțumirea, dar cei mai mulți par să susțină campania militară-patriotică. Agenția de stat RIA Novosti a relatat că 79% dintre părinți sunt de acord să le arate imagini despre război copiilor lor, potrivit unui sondaj.

Comentariile de pe rețelele de socializare sugerează că mulți cetățeni ruși simt că țara este înconjurată și ostracizată de puteri ostile, iar singura opțiune este să se apere. Acest mesaj, întărit continuu de Kremlin și de presa de stat, este injectat acum în școlile ruse.

Cursul obligatoriu din școli: Rusia e de neînfrânt

Militarizarea școlilor a început cu schimbarea manualelor. În august, președintele Vladimir Putin a semnat o lege care introduce un nou curs obligatoriu în școli, intitulat "Bazele securității și apărării patriei".

Ministerul Educației a întărit această inițiativă cu excursii în unitățile militare, concursuri militare-sportive, întâlniri cu personalul militar și cu veteranii, precum și cursuri despre folosirea dronelor.

Elevii de liceu învață și cum să folosească muniție reală "sub îndrumarea ofițerilor experimentați sau a instructorilor numai în poligoane", potrivit ministerului.

Programul care se află în faza de testare, urmând a fi introdus în 2024, este conceput pentru a le transmite elevilor "o înțelegere și acceptare a esteticii uniformelor militare, regulilor militare și tradițiilor de luptă”, potrivit unui document al Ministerului Educației publicat de instituția media independentă rusă Important Stories.

Istoria recentă este rescrisă în spiritul propagandei Kremlinului. Manualul "Istoria Rusiei" are acum pe copertă o imagine a Podului Crimeei și include un capitol despre istoria modernă a Ucrainei. Alte secțiuni din manual sunt "Falsificarea istoriei", "Renașterea nazismului", "Neonazismul ucrainean" și "Rusia este o țară de eroi" - toate merg pe linia ideologică prin care Putin a justificat invadarea Ucrainei ca o "misiune specială" de protejare a vorbitorilor de rusă împotriva unui "genocid" al "neonaziștilor".

Un capitol nou susține că Ucraina "și-a declarat deschis dorința de a procura arme nucleare" și că "împotriva Rusiei au fost impuse sancțiuni fără precednt, întrucât Occidentul încearcă prin orice mijloace să dărâme economia rusă".

Manualul pare croit pentru a stârni un sentiment de nemulțumire istorică în rândul copiilor ruși și pentru a le prezenta o luptă existențială pentru supraviețuirea națiunii, o temă obișnuită pe care presa de stat o pompează zi de zi în toată țara.

De altfel, Putin s-a implicat personal în campania de injectare cu patriotism a școlilor din Rusia. La un evniment desfășurat luna aceasta la Kremlin, el le-a povestit unor elevi despre scrisoarea pe care bunicul lui i-a trimis-o tatălui său, care lupta împotriva naziștilor în Al Doilea Război Mondial.

"Înfrângeți gunoaiele!", a spus el, citând mesajul scrisorii. "Am înțeles de ce am câștigat Marele Război Patriotic. Oameni cu o asemenea atitudine pur și simplu nu pot fi învinși. Eram absolut invincibili, așa cum suntem și acum", a adăugat liderul de la Kremlin.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇