Consilier al lui Erdogan: Turcia nu mai are timp să ratifice aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Consilier al lui Erdogan: Turcia nu mai are timp să ratifice aderarea la NATO a Suediei și Finlandei
Foto: Hepta.ro

Un consilier al președintelui turc Tayyip Erdogan spune că timpul se scurge pentru ratificarea candidaturilor Suediei și Finlandei la NATO.

Turcia nu mai are timp să ratifice ofertele de aderare la NATO depuse de Suedia și Finlanda înainte de alegerile din luna mai, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al președintelui turc, citat de Reuters.

Ibrahim Kalin a spus că ratificarea de către Turcia a candidaturilor acestor țări depinde de rapiditatea cu care autoritățile din Stockholm vor îndeplini promisiunile de combatere a terorismului făcute în cadrul unui acord cu Ankara, avertizând că acest lucru ar putea dura luni de zile.

ADVERTISING

„Stockholm se angajează pe deplin să pună în aplicare acordul semnat anul trecut la Madrid, dar țara are nevoie de încă șase luni pentru a scrie noi legi care să permită sistemului judiciar să pună în aplicare noile definiții ale terorismului", a declarat Kalin într-o conferință de presă la Istanbul.

Împreună cu Finlanda, Suedia a semnat anul trecut un acord cu Turcia, menit să depășească obiecțiile Ankarei față de candidaturile lor la NATO, care au fost făcute în luna mai a anului trecut și care necesită aprobarea tuturor celor 30 de state membre NATO. Ambele țări au solicitat să adere la NATO după invazia Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

Ankara mai cere că Suedia să adopte o poziție mai clară împotriva kurzilor pe care îi consideră teroriști.

Kalin a spus că guvernul suedez trebuie să trimită un mesaj clar „organizațiilor teroriste că Suedia nu mai este un refugiu sigur pentru ele și că nu vor mai putea să colecteze bani, să recruteze membri și să se angajeze în alte activități".

„Avem o problemă de timp dacă vor să adere la NATO înainte de summitul NATO din iunie. Având în vedere că parlamentul va intra în vacanță cu ceva timp înainte de alegeri, aveți în vedere un interval de timp de 2-2,5 luni pentru a face toate acestea", a precizat Kalin, referindu-se la alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia, care vor avea loc în luna mai.

ADVERTISING

Turcia blochează din luna mai intrarea Suediei, precum şi a Finlandei, în NATO, acuzând-o că adăposteşte pe teritoriul său membri ai PKK şi organizaţii aliate acestui partid, pe care îi consideră terorişti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇