Comisiile din Senat au avizat favorabil revocarea controversatei directoare a ICR Londra

Comisiile din Senat au avizat favorabil revocarea controversatei directoare a ICR Londra

Comisiile de cultură şi de politică externă din Senat au acordat, miercuri, în unanimitate, aviz favorabil propunerii de revocare din funcţie a directorului ICR Londra, Catinca-Maria Nistor.

Preşedintele ICR, Liviu Jicman, a anunţat, pe 9 martie, că a cerut revocarea din funcţie a Catincăi Nistor.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a evidenţiat că cele două comisii se confruntă pentru prima dată cu o situaţie de revocare a unui director la un institut cultural din străinătate.

ADVERTISING

El a arătat că, după avizul senatorilor, decizia de revocare aparţine, potrivit legii, miniştrilor Culturii şi de Externe, prin ordin comun, informează Agerpres.

Conform unor informaţii apărute în presă, decizia preşedintelui ICR, a survenit mai multor "controverse publice" în care Catinca Maria Nistor, ar fi fost implicată de când conduce filiala din Londra.

Recent, în spațiul public a apărut filmarea unui eveniment cultural organizat de ICR Londra, în care Catinca Maria Nistor și-a arogat rolul de vedetă de onoare și a cântat chinuit, acompaniată de pian și violoncel, melodia „Mociriță cu trifoi”.

1 Martie 2023, Catinca Maria Nistor - Director ICR Londra

De asemenea, în noiembrie anul trecut, Libertatea a dezvăluit că șefa ICR Londra a refuzat un spațiu de locuit gratuit în incinta sediului din capitala britanică și a închiriat un apartament de 6.500 de lire sterline pe lună, într-un cartier de lux, plătit de ministerul de Externe.

ADVERTISING

La acel moment, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că va rezilia contractul de închiriere. Ulterior, Libertatea a arătat că MAE nu poate face acest lucru timp de un an, din cauza clauzelor negociate de șefa institutului din Londra, așa că va plăti un total de 78.000 de lire sterline.

Anterior numirii la ICR Londra, Catinca Maria Nistor a fost director general interimar la Teatrul Bulandra din București. Aici a fost demisă în urma unui protest al actorilor și a fost dată în judecată de instituție, fiind acuzată că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite. Tribunalul București a decis în septembrie 2021 să anuleze contractele pe drepturi de autor încheiate și a obligat-o pe Catinca Maria Nistor să returneze teatrului aproape 7.000 de euro. Nistor a făcut recurs.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇