Pe măsură ce invazia Ucrainei a intrat în cea de-a doua lună, forțele ruse se află în continuare la periferia Kievului și există temeri că s-ar putea pregăti pentru aceeași tactică folosită în 1999, când rușii au capturat capitala Ceceniei, Grozny, după ce a bombardat-o masiv.
Luptele în apropierea capitalei Ucrainei sunt în desfășurare, chiar dacă un general rus a susținut vineri că forțele armate își concentrează eforturile în estul țării, scrie CNN.
Ucraina încearcă să supraviețuiască, pe măsură ce forțele ruse avansează, distrugând orașe, omorând oameni și forțând peste 3 milioane de ucraineni să fugă din țară.
Război în Ucraina, Ziua 31 - Vezi desfășurarea evenimentelor
Kievul este una dintre numeroasele bijuterii ale țării, un oraș vechi de peste 1.500 de ani, o capitală odinioară plină de viață cu 2,8 milioane de locuitori și gazda unor comori internaționale de neînlocuit, inclusiv repere arhitecturale și monumente culturale.
„Dacă Putin atacă Kievul așa cum a atacat Harkov și alte orașe, sunt multe comori care se vor pierde pentru totdeauna”, a spus Olenka Z. Pevny, profesor de Studii slavone și ucrainene la Universitatea din Cambridge.
Având în vedere un război prelungit care amenință cu devastarea capitalei Ucrainei, iată câteva dintre locurile care experții spun că sunt în pericol:
- Catedrala Sf. Sofia: Construită în secolul al XI-lea, catedrala este acoperită cu cupole aurii strălucitoare și se află în centrul Kievului.
- Catedrala Sf. Mihail: Construită pentru prima dată în 1108, a jucat un rol major în Revoluția Demnității, cunoscută și sub numele de Revoluția Maidan, oferind un refugiu sigur pentru cei răniți în violențe.
- Mănăstirea Peșterilor: Acest sit din Patrimoniului Mondial UNESCO are biserici subterane și găzduiește relicve ale sfinților care datează din secolul al X-lea.
- Palatul prezidențial: Majestuosul Palat Mariinsky, în stil baroc, este casa ceremonială a președintelui Ucrainei și este situat în apropierea Parlamentului.