Ciocniri violente și peste 120 de arestări la protestele față de vaccinarea obligatorie din Noua Zeelandă (Video)

Ciocniri violente și peste 120 de arestări la protestele față de vaccinarea obligatorie din Noua Zeelandă (Video)

Ciocniri violente au izbucnit, joi, în apropierea Parlamentului neo-zeelandez de la Wellington, între Poliţie şi manifestanţi antivaccin.

Forţele de ordine au intervenit pentru a dispersa această adunare şi în special pentru a demonta tabăra improvizată instalată în apropiere de Parlament, scrie AFP. Au fost făcute peste 120 de arestări.

Poliția a folosit spray cu piper după ce unii ofițeri au fost îmbrânciți de protestatari, dar nu au fost raportate persoane rănite. Manifestanții au strigat sloganuri precum „Asta nu e democraţie”, „Ruşine” sau „Renunţaţi la obligaţie”.

ADVERTISING

Protestul care a izbucnit de marţi a fost anunțat drept o „afiliere” la „Convoiul libertăţii” iniţiat de la sfârşitul lui ianuarie de transportatorii canadieni, care au denunţat obligativitatea vaccinării pentru a traversa frontiera cu Statele Unite.

La protest au participat și multe persoane care sunt vaccinate, dar se opun impunerii obligativității. Manifestanții spun că nu vor da înapoi. ”Vom sta aici până la capăt!”.

Tension builds at NZ Parliament: Multiple more arrests, police tell protesters to move on | AM

#BREAKING: More people have been arrested outside Parliament and police are telling protesters to move on as the anti-mandate protest enters its third day. Newshub's Zane Small reports from the scene.#AMShowNZ | Three

Publicată de Newshub pe Miercuri, 9 februarie 2022

Plecaţi din Vancouver, ei blochează de o săptămână capitala Ottawa şi au inspirat mobilizări similare în alte ţări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În Noua Zeelandă, sute de rulote şi camioane au blocat marţi cartierul Parlamentului la Wellington. Majoritatea au plecat după 24 de ore, dar nucleul dur a rămas, determinat să rămână aici „cât timp este necesar”.

Police numbers bolstered at NZ Parliament amid ongoing anti-mandate protest | AM

#BREAKING: Wellington Mayor Andy Foster says the city has had enough of the ongoing anti-mandate protest as police reinforcements arrive at Parliament.#AMShowNZ | Three

Publicată de Newshub pe Miercuri, 9 februarie 2022

Vicepremierul Grant Robertson a anunţat că răbdarea locuitorilor în privinţa perturbărilor cauzate de această mobilizare s-a terminat şi că Poliţia trebuie să intervină.

„Străzile oraşului sunt blocate, activităţile magazinelor şi întreprinderilor au fost închise, oamenii se simt ameninţaţi şi intimidaţi de unii manifestanţi”, a indicat el la Radio New Zeeland.

Locuitorii capitalei s-au plâns că au fost luati la întrebări, pentru că purtau o mască de protecţie şi mai multe magazine din apropierea Parlamentului au fost nevoite să închidă, pentru că angajaţii cereau verificarea permiselor de sănătate.

ADVERTISING

Primăria din Wellington a avertizat că agenţii săi vor începe să emită procese-verbale pentru vehiculele care blochează străzile.

„Poliţia recunoaşte dreptul oamenilor de a manifesta, dar asta trebuie să se facă într-o manieră în care să nu afecteze publicul pe nedrept”, a comentat Corrie Parnell, comandant al Poliţiei din Wellington.

Noua Zeelandă a introdus vaccinarea obligatorie contra Covid-19 pentru persoanele care lucrează în sectoarele de sănătate, menţinerea ordinii, educaţie şi apărare. O dovadă a vaccinării este necesară în restaurante, la evenimente sportive şi la slujbe religioase.

Noua Zeelandă are 5 milioane de locuitori și a raportat de la începutul pandemiei puțin peste 18.000 de cazuri și 53 de decese. Potrivit prim-ministrului Jacinda Ardern, „96% din neo-zeelandezi s-au vaccinat”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇