Cinci membri ai trupelor speciale britanice SAS au fost arestați de poliția militară, sub suspiciunea că ar fi comis crime de război în timpul operațiunilor din Siria.
Ministerul Apărării de la Londra a transmis că nu va comenta ancheta, dar surse din Apărare au confirmat arestările, scrie The Guardian.
Cei cinci ar ucis un presupus terorist, “într-un exces de forță”, deși aveau ordin doar să-l aresteze. Ei se apără și spun că, în momentul intervenției, bărbatul respectiv “reprezenta o amenințare și urma să efectueze un atac sinucigaș”, iar din acest motiv a fost omorât, scrie Daily Mail.
Potrivit unor surse din SAS, o vestă sinucigașă amorsată a fost găsită în apropierea bărbatului, dar suspectul nu o purta atunci când a fost ucis. Incidentul, care a avut loc în urmă cu doi ani, poate fi acum raportat pentru prima dată.
„Ne menținem personalul la cele mai înalte standarde și orice acuzații sunt luate în serios. Dacă este cazul, orice acuzații penale sunt transmise poliției militare pentru anchetă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.
Trupele SAS au fost desfășurate timp de un deceniu, în Siria, pentru a lupta împotriva Statului Islamic și a sprijini Forțele Democratice Siriene.
Nu se ştie acum dacă vreunul dintre cei arestaţi va fi pus sub urmărire penală, având în vedere că o condamnare în rândul soldaților britanici pentru crime de război e ceva excepțional de rar.
În cazul în care sunt acuzați, bărbații vor fi duşi în fața unei curți marțiale. Dacă va urma un proces pentru crimă, probabil că luptătorii vor rămâne anonimi și ar depune mărturie doar din spatele unor paravane.
Deocamdată, militarii SAS rămân în serviciu.
Vestea despre aceste arestări vine însă în contextul în care activitățile SAS din Afganistan sunt analizate separat într-o anchetă, care vizează acuzaţia că 80 de afgani au fost uciși de trupele speciale britanice fără nicio justificare.
SAS este o forță de elită, care operează de obicei în secret absolut și este pregătită să desfășoare misiuni riscante în spatele liniilor inamice și în locații în care Marea Britanie nu recunoaște în mod oficial o prezență militară.
Oficialii guvernamentali refuză să comenteze cu privire la activitățile SAS, chiar neoficial, o practică introdusă din anii 1980. Cel mai înalt ofițer SAS, directorul forțelor speciale, răspunde doar în fața ministrului Apărării și premierului.
Organizațiile pentru drepturile omului, precum Amnesty International, cer investigații amănunțite și obiective în cazul acuzațiilor de crime de război, argumentând că toți militarii britanici trebuie să fie trași la răspundere, indiferent de statut și ierarhia militară.