Directorul CIA John Ratcliffe vrea să refacă efectivele umane diminuate, astfel încât Statele Unite să-și păstreze capacitatea de colectare și prelucrare a informațiilor secrete, în special din China. Însă are de înfruntat provocări majore, unele dintre ele impuse chiar de președintele american Donald Trump.
La începutul acestei luni, CIA a dezvăluit un nou mod de a-i convinge pe oficialii chinezi nemulțumiți să spioneze pentru Statele Unite, difuzând videoclipuri de calitate hollywoodiană care oferă instrucțiuni despre cum să contacteze în mod anonim CIA.
Un videoclip scoate în evidență diferențele mari dintre modul de viață al elitelor din clasa muncitoare chineză și membrii conducerii Partidului Comunist. Altul descrie modul în care oficialii de vârf din partid dispar brusc – o realitate a epurărilor anticorupție ordonate de Xi Jinping.
Videoclipurile, narate în mandarină și postate pe rețelele de socializare, fac parte dintr-o nouă strategie CIA pentru recrutarea potențialilor agenți străini de la distanță.
Este o strategie care a dat deja ceva roade în Rusia, spun oficialii CIA. Agenția de spionaj a lansat în 2023 videoclipuri similare cu scopul de a recruta ruși nemulțumiți de războiul din Ucraina.
Oficialii serviciilor de informații au anunţat că oameni de acolo au contactat CIA ca urmare, dar au refuzat să ofere detalii.
Acum oamenii de la CIA spun că au dovezi că mesajele lor care vizează China sunt vizualizate acolo, în ciuda cenzurii puternice pe internet.
Însă videoclipurile evidențiază și o problemă: CIA are nevoie de mai mulți spioni. Tacticile tradiționale de spionaj uman, din ce în ce mai mult, nu funcționează, spun actualii și foștii oficiali ai serviciilor de informații americane citați de Washington Post.
Ce să faci cu mai mulți oameni în era spionajului electronic
Succesul CIA în recrutarea de cetățeni străini pentru a oferi SUA secrete vitale a scăzut brusc în ultimii ani, au spus oficialii. Recrutarea de noi agenți a scăzut cu procente de două cifre din 2019, a spus un fost angajat al agenției. Numerele exacte sunt secretizate, menționează ziarul american.
Directorul CIA, John Ratcliffe, care în ianuarie, la audierea de confirmare din Senat, a admis că obținerea de informații din surse umane "nu este acolo unde trebuie", a făcut din schimbarea acestei tendințe una dintre prioritățile sale principale ale mandatului său. Dar provocările sunt mari, au spus oficialii sub condiția anonimatului.
În joc se află profunzimea cunoștințelor guvernului SUA despre amenințările urgente la adresa securității. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- dacă Iranul va accelera cursa către o armă nucleară;
- următoarele mișcări ale Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina;
- dacă China va invada sau va încerca să sugrume economic Taiwanul.
Informațiile privind semnalele colectate de Agenția Națională de Securitate, inclusiv apelurile telefonice, mesajele și e-mailurile interceptate, reprezintă o bază a colectării de informații și contribuie cu cel puțin 60% din materialele din brief-ul zilnic al președintelui, spun oficialii americani. Dar un program de spionaj eficient are nevoie atât de spionaj uman, cât și de spionaj electronic, precum și de alte surse tehnice, cum ar fi imagini.
Oficialii actuali și foștii spioni spun că nu există un înlocuitor pentru o sursă umană bine plasată pentru a pătrunde în locurile în care o interceptare telefonică sau un satelit nu poate ajunge, pentru a confirma informații fragmentate sau pentru a oferi o perspectivă asupra intențiilor liderilor inamici, precum Xi și președintele rus Vladimir Putin.
Uneori, cea mai rafinată informație provine de la un om care permite Agenției Naționale de Securitate să pirateze sisteme informatice, în special în locuri sensibile, cum ar fi un cartier general militar sau conducerea Partidului Comunist Chinez.
"Unii dintre cei mai buni recruți ai noștri nu vă vor spune ce crede Xi Jinping. Ei lucrează în departamentele de comunicare și au acces la acele sisteme cheie. De aceea, îi vizăm. Persoana de top pe care vrem să o recrutăm în ambasada Chinei în SUA nu este ambasadorul. Este funcționarul care are codurile", a spus un fost oficial superior al serviciilor americane de informații.
Un mediu tot mai dificil pentru spioni
Numai că spionajul – atât pentru CIA, cât și pentru serviciile de informații ostile Americii – a primit o mare lovitură din cauza pandemiei de coronavirus. Pe măsură ce străzile s-au golit, întâlnirile în persoană au dispărut și adunările sociale au fost anulate, ofițerii CIA au avut o capacitate limitată de a viza și de a recruta noi surse. A fost dificil să se întâlnească chiar și cu vechi surse de încredere.
Coordonarea rețelelor de spioni este mult mai grea, mai costisitoare și mai consumatoare de forță de muncă decât era pe vremuri.
CIA se confruntă cu o amenințare pe termen lung din cauza unui fenomen cunoscut sub numele de supraveghere tehnică omniprezentă sau UTS (ubiquitous technical surveillance). Ofițerii CIA și agenții lor străini trebuie acum să navigheze într-un câmp electronic de dispozitive de supraveghere și monitorizare care le testează permanent capacitatea de a-și păstra ascunsă identitatea reală și de a-și disimula întâlnirile.
Spre deosebire de James Bond, spionii din viața reală se confruntă cu sute de camere CCTV în clădiri și pe străzile orașului, dispozitive de urmărire a telefoanelor mobile, senzori biometrici la punctele de trecere a frontierei și multe altele.
Se crede că numai Beijingul are peste un milion de camere CCTV. Un fost oficial american care a vizitat recent orașul a spus că erau atât de multe camere de luat vederi pe stradă, încât se simțea ca într-un studio TV. Camerele sunt adesea asociate cu programe sofisticate de recunoaștere facială care pot urmări simultan milioane de persoane.
Datele incriminatoare pot rămâne online pentru totdeauna, a spus Glenn Chafetz, un fost ofițer CIA, care a fost primul șef de tehnologie operațională al agenției.
Un serviciu de informații ostil precum cel al Chinei ar putea descoperi câteva zile, sau chiar luni mai târziu, că un trădător din rândurile sale s-a întâlnit cu un ofițer CIA, rulând fluxuri de date mari de la camerele din toată țara, prin filtre sofisticate de inteligență artificială.
Însă veștile pentru CIA nu sunt deloc sumbre. Adversarii agenției trebuie să opereze în același mediu îmbibat de senzori ca și agenții americani, subliniază ziarul.
Din ce în ce mai mult, o mare parte din ceea ce trebuie să știe agențiile de spionaj din SUA nu este deloc secret, ci este disponibil sub formă de feed-uri pe rețele sociale, date comerciale și alte forme de informații "open-source”. Dar inteligența umană, numită și HUMINT (Human Intelligence - n. red.), încă este o componentă crucială, chiar dacă tot mai redusă, din ponderea resurselor CIA, au spus actuali și foști oficiali ai agenției.
China, ținta principală a CIA
Ratcliffe a dezvăluit foarte puțin în public despre planurile sale de a dezvolta resursa umană, una dintre misiunile de bază ale CIA, care implică bugete și operațiuni clasificate. O persoană care s-a întâlnit recent cu directorul CIA l-a descris ca fiind alarmat de starea capacităților umane de spionaj ale agenției.
Un înalt oficial din serviciile americane a adăugat că activitatea de colectare umană a informațiilor referitoare la China, despre care Ratcliffe a spus că este ținta principală a CIA, "s-a îmbunătățit mult".
Ratcliffe a desemnat recent un ofițer CIA cu vechime și cu mai multe stagii în străinătate ca director adjunct al operațiunilor, un post important al cărui ocupant conduce munca clandestină și ascunsă a agenției.
CIA a cerut ca Washington Post să nu publice numele ofițerului, întrucât acesta încă este sub acoperire.
Unii foști oficiali au spus că CIA a acționat în grabă pentru a recruta un număr mare de oficiali în China la începutul anilor 2000, făcând erori pe parcurs. Serviciile de securitate ale Beijingului au depistat rețeaua de spioni americani începând cu 2010, executând sau întemnițând până la două duzini de "cârtițe" care lucrau pentru CIA, o lovitură devastatoare pentru operațiunile Agenției Centrale de Informații.
Un alt fost ofițer CIA a dat vina pentru declinul îndelungat al resurselor umane, în parte, pe birocrații de la sediu și pe aversiunea lor față de operațiunile riscante care ar putea expune agenția.
Cum a contribuit Trump la o scurgere de informații
Alții avertizează asupra consecințelor neintenționate ale reducerii cheltuielilor administrative pe care a impus-o Trump.
Administrația are în vedere planuri de închidere a 10 ambasade ale SUA și 17 consulate în diverse țări, motiv de îngrijorare pentru mulți agenți cu experiență. "Închiderea lor ar afecta cu adevărat capacitatea noastră de a obține acoperire", a spus Miller.
Mai rău, neglijența în graba administrației de a reduce personalul agențiilor guvernamentale ar putea submina anii de eforturi ai CIA. În februarie, ca răspuns la un ordin executiv al lui Trump care impune reducerea personalului federal, CIA a trimis Oficiului pentru Managementul Personalului un e-mail neclasificat care conținea prenumele și prima inițială a numelui de familie ale fiecărui angajat angajat în ultimii doi ani.
Foști oficiali au descris acest incident drept un dezastru în domeniul contrainformațiilor, care ar putea arunca în aer acoperirea a zeci de ofițeri tineri. Mulți au fost angajați ca parte a unui efort început de fostul director, Bill Burns, pentru a spori concentrarea CIA asupra Chinei.
Un fost oficial a spus că sarcinile multora dintre angajații CIA au fost suspendate în urma acestei scurgeri de informații. A afectat "întregul cadru de ofițeri juniori", a spus el.
T.D.