Studenții din Rusia și Belarus nu mai sunt primiți la facultățile cu profil tehnic din Cehia, ca urmare a sancțiunilor impuse la nivelul UE.
Cei care deja studiază au fost îndemnați să-și schimbe specializarea cu una mai „sigură”. Motivul, spune Praga, e că sancțiunile UE interzic oferirea de asistență tehnică Rusiei sau de instruire a rușilor în anumite domenii, potrivit Meduza.io.
Restricționarea asistenței în materie de tehnologie a fost decisă la nivelul UE încă din 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea. Atunci însă a fost însă mai degrabă o recomandare cu titlul general și fiecare țară a putut alege dacă aplică și în ce fel. În mare parte, statele UE au sancționat companii, oficiali din domeniul industriei de apărare și bănci.
După februarie 2022, lucrurile s-au schimbat, cel puțin în Cehia. În aprilie, ministrul Educației Petr Gazdik a vorbit prima oară de o „amenințare de securitate” pe care o reprezintă studenții din Rusia și Belarus de la facultățile tehnice. Iar în mai, deja a publicat o recomandare pentru studenții din aceste țări vizate de sancțiunile UE.
Universităților li se cerea să introducă o limită de studenți din Rusia și Belarus și să le îngrădească accesul la „specializări nesigure” iar cei care le urmau deja să fie transferați către „specializări mai sigure”, care nu implică accesul la informații ce ar putea fi folosite în viitor împotriva Cehiei.
Fiecare Universitate însă a decis pentru ea ce domenii sunt blocate pentru studenții vizați. De exemplu, Universitatea Tehnică din Praga nu le permite studenților ruși și bieloruși din departamentul IT să urmeze cursuri despre hacking și securitate cibernetică. Ei sunt trimiși, în schimb, la programare.
De altfel, această universitate și-a listat aproape toate specializările ca fiind nesigure pentru studenții din Rusia și Belarus. În plus, le-a cerut studenților să scrie o scrisoare motivațională în care să spună de ce e important pentru ei să rămână în Cehia și ce părere au despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Iar cei care tocmai au dat admiterea și au obținut punctaje maxime au fost respinși, fără niciun fel de explicație.
Iar o mare problemă o au cei care au aplicat online, sperând că așa vor putea pleca din Rusia. Însă, chiar dacă au fost acceptați la facultățile vizate, Cehia nu emite vize pentru ruși și bieloruși, decizie luată din primele zile ale invaziei, pe 28 februarie.
Anton Vaikhel, șeful Centrului de Sprijin pentru Străini din Cehia a explicat că, inițial, sancțiunile discutate au fost și mai dure, iar studenții de la specializările „nesigure” ar fi urmat să fie exmatriculați și trimiși acasă, dar s-a renunțat la această măsură în urma criticilor din societate.